Cei mai mari actori români care au marcat cinematografia autohtonă

10 mai, 2017
FotorCreated jpeg

Au rămas doar filmele. Ei au fost titanii cinematografiei autohtone şi au realizat lungmetrage memorabile care bucură şi acum privirile a sute de mii de oameni. Deşi nu mai sunt printre noi, au rămas în amintirea tuturor pentru rolurile pe care le-au intepretat în filmele anilor '70-'80-'90 şi ne amintim cu melancolie de peliculele care au marcat cinematografia autohtonă. Ei sunt cei mai mari actori ai tuturor timpurilor şi au marcat filme de succes precum seria BD, "Nea Mărin Miliardar", sau "Mihai Viteazul".

Jean Constantin, Dem Rădulescu şi Puiu Călinescu

Gogu, Trandafir şi Patraulea, trioul de excepţie din filmul BD. ( Foto: YouTube)

Trei dintre marii actori de comedie ai României, care, din păcate, nu mai sunt printre noi. Doar rolurile lor memorabile au rămas şi, oricât de des i-am revedea pe micile ecrane, tot nu ne-am sătura de cei care ne fac să rădem chiar şi post-mortem. I-am admirat şi îi vom admira în continuare pentru jocul actoricesc genial care a marcat istoria cinematografiei româneşti. Cei trei sunt delicioşi în seria de filme "Brigada Diverse", dar nu se opresc acolo. Filmele realizate în anii '70 - BD în acţiune, BD în alertă şi BD la munte şi la mare - în regia lui Mircea Drăgan, le-a adus titlul de cei mai mari comedianţi, în rolurile celor trei borfaşi, Gogu, Trandafir şi Patraulea, care intră în vizorul poliţiei cu orice mişcare pe care o fac.

Vezi mai mulţi actori celebri în continuare!

Jean Constantin

Jean Constantin, sau Patraulea în seria "Brigada Diverse", a fost " Maestrul comediei" şi a jucat atât alături de Dem Rădulescu şi Puiu Călinescu, formând un trio de excepţie, dar şi în filmele de acţiune ale lui Sergiu Nicolaescu, sau în serialul "Toate pânzele sus" (1976), în rolul turcului Ismail. Fimul "Nea Mărin Miliardar" i-a adus încă un rol de excepţie, în pielea lui Teach, şeful din banda care a răpit-o pe fiica miliardarului Mr. Juvette.

L-a jucat pe turcului Ismail în serialul "Toate pînzele sus". (Foto: captură film)

Jean interpreta rolul unui bandit în "Nea Mărin Miliardar". ( Foto: captură YouTube)

A jucat în filmul românesc de comedie "Miss Litoral" în 1991. (Foto: YouTube)

A filmat până în anul morţii sale, 2010, ultimele pelicule în care a apărut fiind două dintre operele marelui regizor Sergiu Nicolaescu - "Supravieţuitorul" (2008) şi "Poker" (2010). A decedat pe 26 mai 2010, la vârsta de 82 de ani, din cauza problemelor cardiace.

Puiu Călinescu

Puiu Călinescu l-a interpretat pe Trandafir în seria BD. (Foto: captură YouTube)

Puiu Călinescu a fost borfaşul Trandafir din grupul celor trei magnifici aventurieri în "Brigada Diverse". Actorul român de comedie este încă celebru pentru grimasele sale care, inevitabil, strârneau amuzamentul audienţei. A jucat la teatru „Constantin Tănase” până la sfârşitul vieţii sale, dar rolul din BD, în care a ajucat alături de Dem Rădulescu şi Jean Constantin l-a consacrat ca şi actor de comedie. El însăşi a fost un personaj remarcabil, stârnind râsul doar prin simpla lui prezenţă. În 1979 apărea în câteva scene în comedia românească "Nea Mărin Miliardar", în rolul detectivului Columbo. A murit la aproape 77 de ani, pe 16 mai 1997.

Dem Rădulescu

Un alt actor desăvârşit, Dem Rădulescu a competat echipa celor trei fantastici din BD. Rolul său memorabil a fost în pielea personajului Gogu Steriade, care intra în belele de fiecare dată. În 1972 el era Motanul Dănilă, în filmul acre a marcat copilăria multora dintre noi, "Veronica".

Cu toţii îl ştim pe Motanul Dănilă din filmul copilăriei, "Veronica". ( Foto: captură YouTube)

L-a interpretat pe Tache Farfuridi în spectacolul "O scrisoare pierdută". (Foto: TVR)

În 1982 apărea în pielea lui Tache Farfuridi, avocat, în spectacolul TV "O scrisoare pierdută".

El era mirele de ocazie în filmul "Astă seară dansăm în familie".( Foto: aarc.ro)

În 1972 juca alături de Sebastian Papaiani în filmul "Astă seară dansăm în familie", în rolul unui escroc sentimental care încerca să înşele femeile şi să obţină bani în schimbul unor promisiuni de căsătorie. La aproape 69 de ani s-a stins din viaţă, pe 17 septembrie 2000, în urma unui infarct, dar filmele sale au rămas încă vii în memoria românilor.

Că tot am vorbit de BD, haideţi să vedem ce au făcut alţi patru granzi ai cinematografiei româneşti, actori care au jucat şi ei în vestitata producţie a lui Mircea Drăgan!

Toma Caragiu

El a fost Căpitanul Panait, cel care restaurează ordinea în România anilor '70. Este unul dintre actorii care au avut onoarea de a juca alături de alţi monşti sacri ai cinematografiei româneşti, precum Ştefan Bănică, sau Sebastian Papaiani şi, să nu uităm, de marele Florin Piersic.

Căpitanul Panait era spaima lui Gogu, Trandafir şi Patraulea. (Foto: captură YouTube)

Alături de BD, unul dintre filmele în care a jucat alături de Florin Piersic, în rolul haiducului Răspopitul a fost "Haiducii lui Şaptecai".

El a fost unul dintre haiducii din filmul regizat de Dinu Cocea. (Foto: YouTube)

Din păcate a murit în mod tragic, în timpul cutremurului din 1977, la 51 de ani, fiind îngropat sub ruinele unor blocuri din Capitală.

Sebastian Papaiani

Şi el a avut un rol memorabil în serialul "Brigada Diverse", fiind tânărul Plutonier Căpşună, acompaniat în permanenţă de câinele lup poliţist Costel, fiind mâna dreaptă a Căpitanului Panait, mereu pe urma celor trei infractori.

Plutonierul Căpşună şi vestitul câine Costel. (Foto: captură film)

În 1972 juca din nou alături de Dem Rădulescu, de data aceasta nemaifiind adversari, ci prieteni, în filmul "Astă seară dansăm în familie". Era în pielea lui Alecu, şi el un personaj care voia să se căsătorească de formă cu femeile înstărite, doar pentru bani.

Împreună cu Dem Rădulescu a făcut un joc actoricesc de excepţie. (Foto: Cinemarx)

A interpretat rolul lui Păcală în filmul cu acelaşi nume. (Foto: YouTube)

În Roşcovanul (1976) interpreta rolul hoţului Lampă. (Foto: Cinemarx)

Şi el a fost protagonist în celebrul film "Nea Mărin Miliardar", alături de Amza Pellea. Sebastian Papaiani a intrat în pielea personajului Gogu a lui Pupăză, un nepot de-al lui Mărin Juvete din Băileşti, care lucrează la un hotel de la malul mării.

A jucat alături de Amza Pellea în unul dintre cele mai frumoase filme româneşti. (Foto: Cinemagia)

Iurie Darie

Şi el a jucat în "Brigada Diverse" în echipa reprezentanţilor legii, el fiind maiorul Dobrescu, unul dintre granzii din poliţie.

image

A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice, printre care şi o telenovelă, "Numai Iubirea", alături de Corina Dănilă şi Alexandru Papadopol, dar şi de soţia sa - Anca Pandrea.

Soţia sa i-a fost co-star în Numai iubirea. (acasatv.ro)

Ştefan Mihăilescu-Brăila

El a fost şeful cu numărul doi din comedia "Nea Mărin Miliardar", a jucat în "Păcală", "Buletin de Bucureşti" şi în numeroase alte producţii româneşti de succes. A avut ocazia să lucreze cu cei mai buni actori ai timpului pentru rolul lui "Bachus", alături de Dem Rădulescu, Jean Constantin, Gheorghe Dinică şi Sebastian Papaiani.

A făcut parte din gaşca răpitorilor în "Nea Mărin Miliardar". (Captură film)

Ştefan Mihăilescu-Brăila în "Păcală". (Foto: aarc.ro)

Tovarăşul Mateianu din "Buletin de Bucureşti". (Foto: captură YouTube)

Amza Pellea

Este actorul de aur al cinematografiei româneşti, actor care a interpretat unele dintre cele mai strălucite figuri ale istoriei românilor. El a fost creatorul şi cel care l-a interpretat pe personajul Nea Mărin, subiectul unui film de excepţie. Aici Amza Pellea a jucat în rol dublu, atât pe ţăranul Mărin de la Băileşti, cât şi pe miliardarul Juvette.

A jucat în unul dintre cele mai bune filme de comedie din istoria cinematografiei româneşti. (Foto captură film)

De-a lungul carierei a interpretat o mulţime de personaje istorice, printre care Mihai Viteazul, căpitanul de oşti Simeon Bârnovă în "Neamul Şoimăreştilor" (1965), sau Voievodul Basarab din "Croitorii cei mari din Valahia".

L-a jucat pe domnul Ţării Româneşti în filmul Mihai Viteazul (1971) (Foto: aarc.ro)

Amza Pellea in "Un comisar acuza" (1974) (Foto: aarc.ro)

Rămas în memoria publicului român pentru rolul domnitorului din Mihai Viteazul şi pentru intepretarea impecabilă din "Nea Mărin Miliardar". Acest titan al filmelor româneşti a murit la 52 de ani, pe 12 decembrie  1983.

Gheorghe Dinică

Unul dintre cei mai importanţi actori români, cu un plamares enorm, de peste 70 de filme în care a jucat. A interpretat în mod deosebit roluri negative, dar a rămas cunoscut datorită jocului actoricesc de excepţie. A fost unul dintre cei mai populari actori români, fiind foarte ataşat de ţara sa. Este cunoscut pentru rolurile din seria cu Comisarului Moldovan, regizată de Sergiu Nicolaescu.

A jucat în filmul regizat de Nae Caranfil, "Finatropica" în 2002. (Foto: Cinemagia)

A jucat chiar şi în telenovela românească "Inimă de Ţigan", în rolul lui bulibaşa Aurică Fieraru.

A jucat chiar şi în telenovele. (Foto acasatv.ro)

Sergiu Nicolaescu

Marele Sergiu Nicolaescu, un actor şi un regizor de excepţie, de departe cel mai prolific şi mai vizionat regizor român din toate timpurile: 54 filme, plus 27 coproducţii. A devenit celebru prin producţii istorice de excepţie precum "Dacii" ( 1966) şi "Mihai Viteazu" (1970), precum şi pentru seria de filme cu Comisarul Modovan.

Comisarul Moldovan este unul dintre rolurile cale l-au făcut faimos. (Foto: Cinemagia)

Nu numai că a fost un actor desăvârşit, dar a fost şi un regizor care merită toate laudele, Sergiu jucând adesea în pielea eroilor principali din filmele pe care le-a regizat.

În "Supravieţuitorul" (2008) a jucat rolul principal, al comisarului Moldovan bătrân. (Foto Facebook)

A fost chiar şi în pielea voievodului Mircea cel Bătrân în filmul "Mircea". (Foto: YouTube)

Sergiu Nicolaescu, în rolul ilegalistului Andrei din filmul "Pistruiatul". (Foto: Cinemagia)

Ştefan Bănică Senior

Şi lista actorilor celebri, care rămân în amintirea noastră, nu se termină aici. La fel de apreciat a fost şi Ştefan Bănică Senior, un actor complex, care s-a remarcat şi prin voce. A jucat în numeroase filme, precum "Păcală", "Nea Mărin Miliardar", "Brigada Diverse", sau "Cel mai iubit dintre pământeni".

A fost unul dintre marile nume ale României şi a rămas în memoria tuturor prin rolurile sale.

Foto: cinemarx.ro, captură filme YouTube, cinemagia, aarc.ro, acasatv.ro



Recente pe Ok! Magazine

Catina   un mic fruct care te poate ajuta sa ai un ten de revista jpg
Cum să îți alegi uniforma medicală perfectă 5 sfaturi esențiale pentru un confort maxim jpg
BtA8HrQ   Imgur png
Cele 5 simptome ale rozaceei pe care trebuie să le cunoști jpg
Femeie Șarpe Pixabay jpg
jeans 2 jpg
2 tatutu george mihaita tatutu webp
Obtine un zambet ca al vedetelor de la Hollywood cu fatete dentare Pretul nu mai este un impediment jpg
Femeie dormind, Pixabay jpg
Nepotul si bunicii stand pe canapea uitandu se la telefon 2489776393 jpg
calculator credit jpg
vacanță la mare  foto   Shutterstock jpg
bani euro pixabay jpg
Luna Plină a Lupului, Pixabay jpg
dieta   shutterstock 1936820239 jpg
Femeie stand ganditoare la geam 2292953975 jpg
mihai craiu jpeg
horoscop financiar jpg