Celălalt talent mai puțin știut al lui Nicu Covaci. Era chiar dăruit!
Cei mai mulți îi știau activitatea muzicală, însă nu cunoșteau și talentul său de pictor și grafician.
Dispariția lui Nicu Covaci la vârsta de 77 de ani, în urma unui cancer la creier depistat poate prea târziu, nu văduvește doar lumea muzicală, unde era cunoscut drept fondatorul și liderul legendarei formații Phoenix. Ci și universul autohton al artelor plastice. Căci da, pe lângă muzică, Nicu Covaci era și un excelent pictor și grafician.
De altfel, artistul avea talente multiple. Pe numele său adevărat Nicolae Covaciu, s-a născut la 19 aprilie 1947, în Timişoara. Compozitor, chitarist, pictor şi grafician, Nicu Covaci a studiat din copilărie pianul, acordeonul, dar şi limbile străine. Apoi a învăţat să cânte la muzicuţă şi a luat lecţii de chitară. Ulterior, a studiat la Liceul de Arte Plastice şi la Institutul de Arte Plastice din Timişoara, lucru care se vedea lesne din lucrările sale de artă plastică.
„Eu voiam de fapt să fac sculptură la Bucureşti. Până la urmă am făcut Institutul la Timişoara. Îmi plăcea foarte mult profesorul meu Leon Vreme. Avea eleganţă şi calitate”, spunea el în autobiografia de pe blogul său.
În perioada în care a trăit departe de România, Nicu Covaci a început chiar să predea artă la o universitate populară din Germania, după ce directoarea şcolii îl angrenase în tot felul de activităţi, inclusiv seminarii la Marea Nordului. „Am început să fac expoziţii de pictură. Făcusem un tablou pe pânză de 45/6 m. Am întins o pânză pe o structură de oţel pe care o pictam de pe o macara. M-au angajat la decenatul cultural al oraşului să fac atât concepţie, cât şi producţie la spectacolele 'Evita' şi 'Jesus Christ Superstar', la teatrul din Osnabrück", a dezvăluit Nicu Covaci pe blogul său.
De asemenea, Nicu Covaci era pasionat de motociclete şi de sport, el practicând, de-a lungul anilor, atletism, canotaj, karate, box, înot şi scufundat sportiv.
Sinonim cu trupa Phoenix
Nicu Covaci a fost unul dintre cei mai mari și mai influenți muzicieni din istorica rock-ului românesc.
Trupa Phoenix a fost înființată în anul 1961, sub titulatura de Sfinții. Debutul oficial al Phoenix nu s-a petrecut, însă, decât în anul 1962. Un detaliu interesant este că denumirea de Sfinții s-a transformat în Phoenix la inițiativa lui Claudiu Rotaru, chitarist al trupei. Astfel, s-a dorit evitarea oricăror probleme cu autoritățile regimului comunist.
După ce formaţia Phoenix a fost interzisă în 1974, Nicu Covaci a părăsit țara în anul 1976. După un an, el a revenit pentru a-și ajuta și colegii de trupă să scape din țară. Ulterior, s-a stabilit în Olanda.
Covaci a trăit și în Germania, renunțând la cetățenia română. El a revenit în țară de abia după Revoluția din 1989. Deși și-a continuat cariera în țară, Nicu Covaci s-a stabilit în Spania la începutul anilor 2000. În 1992, el lansase chiar un volum autobiografic, iar în 2019 s-a lansat cartea “Nicu Covaci – Pictorul“, volum care cuprinde fotografii cu picturile sale.
Pe parcursul perioadei de 62 de ani, de la fondare și până în prezent, trupa Phoenix a lansat nu mai puțin de 40 de titluri muzicale. Acestea includ albume precum “Cei ce ne-au dat nume“, “Transsylvania“ sau “În umbra marelui urs“, dar și numeroase EP-uri și single-uri. Printre piesele celebre ale trupei Phoenix, conduse de Nicu Covaci, se regăsesc hituri precum “Andrii Popa“, “Fata verde“, “Fie să renască“, “În umbra marelui URSS“ și “Nunta“.
Însă, în ciuda succesului și a publicului constant, au existat și probleme în sânul trupei Phoenix. Nicu Covaci s-a certat cu foștii săi colegi, Mircea Baniciu, Radu Almășan, Josef Kappl și Mani Neumann. Aceștia au ajuns să se judece la tribunal.
Covaci nu a fost de acord cu direcția în care mergea trupa, care s-a și destrămat. Foștii membri ai trupei au pierdut dreptul de a interpreta melodii Phoenix celebre precum “Fata verde“ sau “Mugur de fluier“.
În 2018, formația Phoenix și-a reluat activitatea cu o nouă formulă. Din aceasta făceau parte, pe lângă Nicu Covaci, și Cristi Gram, Vlady Săteanu, Costi Adan, Lavinia Săteanu și Flavius Hosu.
Chiar și mai recent, numele lui Nicu Covaci a fost legat de o altă controversă - a cântat, alături de trupa Phoenix, la nunta lui George Simion.
Ieri seară, pe 2 august, Nicu Covaci a murit la câteva luni după ce a fost operat de cancer de creier.