Cele 4 ajutoare ce pot oferi impresia de spaţiu oricărei încăperi
Toată lumea îşi doreşte o locuinţă spaţioasă şi cu multă lumină naturală însă, de multe ori, realitatea noastră este alta. Din fericire, există câteva trucuri la îndemâna oricui, iar dacă sunt corect puse în practică, pot crea cea mai favorabilă imagine a oricărei încăperi.
O casă poate avea camere prea mari, prea mici, prea înguste sau exact cum trebuie. Deseori, poate părea mai ușor să umpleți un spațiu mare cu mult mobilier, decât să faceți ca unul mic să pară mai încăpător decât este. Însă, cu doar câteva articole bine plasate și alegeri inspirate de design, puteți face ca o cameră să pară mai spaţioasă şi chiar mai luminoasă. Atunci când amenajați spații de mici dimensiuni, toate detaliile contează.
Există câteva beneficii atunci când aveţi de-a face cu o încăpere mai mică. Este mai ușor de organizat și aveți nevoie de mai puține corpuri de mobilier. În plus, serviciile unui designer de interior pot fi de neprețuit atunci când lucrați cu un spațiu mic, pentru a vă ajuta să profitați în mod inteligent de el.
Dacă aţi decis că vreţi să reamenajaţi un dormitor de mici dimensiuni, cu siguranţă vă doriți să obțineți impresia unui spaţiu mai generos, motiv pentru care trebuie să luați în considerare următoarele: culoarea pereţilor, forma şi culoarea mobilierului, produsele de iluminat si electrice, oglinzile.
1. Culoarea pereţilor
Culorile deschise și cele întunecate crează contrast, oferind astfel adâncime unei camere. Atunci când doriţi să vă folosiți de culoarea pereţilor pentru ca o cameră să pară mai spaţioasă, trebuie să ştiţi că nuanțele medii vor face spațiul să pară mai mic decât este în realitate. Utilizarea culorilor închise și a unora strălucitoare creează iluzia unei zone mult mai mari. Camerele mici pot fi pătrate sau înguste și lungi. Când vă gândiți la cum să faceți o cameră să pară mai mare, rețineți că percepem nuanţele luminoase și reci mai îndepărtate, iar pe cele calde și închise, mai apropiate. Pentru spații lungi înguste, vopsiți pereții opuși, de dimensiuni mai mici, într-o culoare puțin mai închisă decât cei doi pereți mai lungi.
2. Mobilierul
Atunci când alegem cum mobilăm o încăpere mică, trebuie să ne gândim la proporţii. Montarea corpurilor de mobila pe întreg peretele va face ca încăperea să pară şi mai mică. De asemenea, este recomandată evitarea mobilierului masiv, deoarece acesta ocupă mai mult spaţiu decât este necesar şi va atrage toată atenţia asupra sa. Astfel, un mobilier care să nu fie suspendat, ci la baza pardoselii, este soluţia ideală pentru ca încăperea să pară mai spaţioasă.
3. Corpurile de iluminat
Lumina naturală este ideală pentru orice tip de încăpere, dar mai ales pentru cele cu dimensiuni reduse. Însă, acest lucru nu este întotdeauna posibil, astfel încât trebuie recurs la câteva trucuri. În primul rând, jaluzelele de orice fel trebuie eliminate dintr-o astfel de cameră şi amplasate câteva lămpi sau chiar câteva spoturi. Sursele multiple de lumină ajută la senzația de extindere a camerei și la crearea unei lumini ambientale și uniforme.
4. Oglinzile
Acestea sunt cele mai bune prietene pe care o încăpere mică le poate avea, deoarece oglinzile pot face ca aceasta să pară mai spaţioasă. Leoma Harper, expert în design interior la “Style the Clutter”, spune că „oglinzile pot transforma total un spațiu, reflectând lumina în colțuri întunecate, te ajută să te pregătești dimineața și, cel mai important, pot deschide complet o cameră, oferind iluzia spațiului și a luminii.”
Astfel, chiar dacă locuinţa dumneavoastră nu are o suprafaţă generoasă, cu puţin efort aceasta poate părea mult mai spaţioasă. Nu trebuie să uitaţi faptul că, indiferent de trendurile actuale, casa trebuie să reflecte personalitatea celor care o locuiesc, pentru ca sentimentul de acasă să fie unul deplin.
Sursa foto: Shutterstock