Cele mai bune filme de război

8 decembrie, 2015
Robin Williams jpeg

Cum „American Sniper”, filmul din 2014 cu Bradley Cooper, a fost nominalizat la mai multe categorii ale Oscarului, dar a sfârşit prin a fi considerat de mulţi drept pură propagandă americană, iubitorii filmelor de război se întorc tot la aceste capodopere atunci când vor să facă un top al celor mai reuşite pelicule de gen...

Robin Williams, într-unul dintre cele mai bune roluri ale sale

Good Morning, Vietnam – Regretatul Robin Williams face cel mai bun rol al său în această comedie despre un DJ de la un post de radio din Saigon. Şi nu orice fel de DJ. El transformă şi revoluţionează modul în care funcţiona până atunci radioul, devenind un adevărat fenomen în tabăra americană din Vietnam. Să faci o comedie bună pe tema acelui război nu e puţin lucru. Iar rolul principal pare că a fost special croit pentru Williams.

Cele mai bune filme de război

Apocalypse Now – Se numără fără îndoială printre cele mai bune filme de război. Nu degeaba producţia regizată de Francis Ford Coppola a fost desemnată în 2009 cel mai bun film al ultimilor 30 de ani de către Cercul Criticilor Londonezi, surclasând filme precum „Necruţătorul”, de Clint Eastwood, sau „Lista lui Schindler”. Bazat pe romanul lui Joseph Conrad, "Inima Întunericului", filmul spune povestea căpitanulului Willard (Martin Sheen), care are misiunea să îl lichideze pe colonelul Kurtz (Marlon Brando), un fost ofiţer de rang înalt care înnebuneşte şi îşi creează propria lume în adâncul unei jungle din Vietnam. Pelicula din 1979 a câştigat două premii Oscar, pentru cel mai bun sunet şi cea mai bună cinematografie.

The Bridge on the River Kwai – Filmul britanic din 1957 regizat de David Lean i-a avut în rolurile principale pe William Holden, Jack Hawkins şi Alec Guinness. Bazată pe romanul „Le Pont de la Riviere Kwai”, semnat de Pierre Boulle, producţia a fost filmată în Ceylon (Sri Lanka de azi), Carl Foreman şi Michael Wilson semnând scenariul adaptat care a obţinut un Oscar. Interesant este, însă, că Foreman şi Wilson se aflau atunci pe lista neagră a Hollywoodului, ceea ce însemna că fuseseră expulzaţi, fiind suspectaţi că erau simpatizanţi ai Partidului Comunist. Tocmai de aceea, tot Boulle a fost câştigătorul oficial, celor doi revenindu-le post-mortem Oscarul de drept. Acţiunea se concentrează într-o tabără japoneză din Burma, acolo unde prizonierii britanici trebuie să construiască un pod de cale ferată peste râul Kwai, fiind supuşi regimului foarte sever de detenţie al Colonelului Saito. Pelicula a mai obţinut şase Oscaruri, printre care pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun actor în rol principal (Alec Guinness).

Cele mai bune filme de război

Full Metal Jacket – O altă producţie care nu putea lipsi dintre cele mai bune filme de război. Stanley Kurick aprofundează psihologia soldaţilor din Marină în acest film despre o echipă de recruţi care suferă efectele dezumanizante ale războiului din Vietnam. Filmul este unul remarcabil tocmai datorită realismului său – realizează cea mai bună descriere a unei baze de instruire pentru recruţi, „Full Metal Jacket” fiind nominalizat la Oscar pentru scenariu.

Black Hawk Down – După ce două elicoptere sunt doborâte în Somalia, o echipă de soldaţi conduşi de Josh Hartnett e trimisă într-o misiune de salvare. Deşi Ridley Scott a fost aspru criticat pentru felul în care a reprezentat somalezii şi cultura lor, „Black Hawk Down” a fost în egală măsură apreciat ca fiind unul dintre puţinele filme moderne de război care realizează nişte portrete realiste pline de substanţă ale soldaţilor, dincolo de stereotipiile cu care ne-au obişnuit filmele hollywoodiene, precum comandantul care-şi trimite soldaţii la moarte, în culmea nebuniei cu care el crede într-o anume cauză.

Cele mai bune filme de război

Saving Private Ryan – Pentru mulţi, rămâne chiar cel mai bun film de război. Tom Hanks joacă un căpitan din al Doilea Război Mondial, misiunea lui fiind să-l salveze pe soldatul Ryan, interpretat de Matt Damon. Jay Carr de la Boston Globe spunea că este "filmul de război care încheie toate filmele de război". Pornind de la debarcarea aliaţilor pe coasta franceză în celebra zi de 6 iunie 1944, povestea ne arată violenţa fără margini a războiului, în faţa căreia marile cauze mor înecate în sânge, iar soldaţii ajung, în fapt, să lupte doar pentru a supravieţui. Celebra peliculă din 1998 a obţinut cinci premii ale Academiei Americane de Film, printre care trofeele pentru cea mai bună regie (Steven Spielberg) şi cel mai bun sunet.Recente pe Ok! Magazine

Concertul reprogramat al lui Robbie (2) png
Karpatia Pony Show 2023 (1) jpg
Untold2022 0807 235921 2M5A4740 JulienDuval jpg
SAGA x MAI jpg
shutterstock 225570979 jpg
high angle hen sitting hay farm jpg
Top 6 berarii din Bucuresti la care sa mergi vara aceasta jpg
Lucuri pe care le poți face ca să ai grijă de tine atunci când ai un bebeluș jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck jpg
Angus T  Jones în Doi bărbați și jumătate, Getty (3) jpg
Shakira (12) jpg
adidasi pentru copii jpg
Lily Rose Depp, The Weeknd și Sam Levinson, Foto Getty (3) jpg
Ce fel de parteneri cauți pentru afacerea ta  Iată cum identifici cei mai buni furnizori și clienți jpeg
Jeff Bezos și Lauren Sanchez s au logodit, Foto Profimedia (1) jpg
BEBE REXHA png
GNR Poster (cu opening act) Portrait jpeg
WhatsApp Image 2023 05 17 at 13 28 32 jpeg