Cele mai nesănătoase gustări dintre mese, de ce trebuie să ne ferim, explicaţiile nutriţionistului. Dar şi care sunt cele mai indicate alegeri, inclusiv pentru diabetici

9 februarie, 2022
1 gianluca mech glicemic friendly 3 jpg jpeg

Mulţi dintre noi obişnuiesc să consume diverse gustări între mesele principale, fie că sunt alimente sărate sau dulci.

Din pricina stresului însă, există pericolul să nu mai ţinem cont de cantitatea pe care o consumăm şi să alegem alimente nesănătoase, dar plăcute la gust. Ele nu doar că generează acumularea de kilograme în plus, dar ne afectează şi sănătatea. Nutriţionistul Gianluca Mech a întocmit lista gustrărilor care se regăsesc cel mai des printre preferinţele oamenilor, dar pe care nu le recomandă sub nicio formă.

Putem apela la gustări între mese, dar este important ce alegem şi să fim conştienţi de cantitatea pe care o consumăm şi dacă acele produse sunt chiar benefice organismului ori sunt doar alegeri bazate pe gust plăcut. În general, o dietă echilibrată poate include 3 mese şi două gustări zilnic, spune nutriţionistul.

Ce sunt gustările şi de ce le consumăm?

„Gustările sunt acele alimente şi băuturi pe care le consumăm între mesele principale. Din păcate, în loc să reprezinte alimente proaspete, cu un aport de vitamine şi minerale, de cele mai multe ori regăsim alimente procesate şi pline de grăsimi, carbohidraţi sau zahăr şi asta pentru că oamenii sunt tentaţi de gustul plăcut al acestora”, declară specialistul.

De ce gustări e recomandat să ne ferim?

Chipsuri

„Chipsurile pe care le găsim pe rafturile supermarketurilor nu au valoare nutriţională. Consumul lor duce în timp la creşterea în greutate şi la efecte negative asupra sănătăţii. Fie că sunt sărate sau aromate, ele au un conţinut foarte ridicat de sodiu. Din această cauză, pot provoca probleme de sănătate precum creşterea tensiunii arteriale sau afecţiuni cardiovasculare, inclusiv în rândul tinerilor. O altă problemă este că multe sunt prăjite în ulei, ceea ce le face să fie pline de grăsimi nesănătoase”, adaugă nutriţionistul.

Croissantele din supermarket

„Deşi sunt pufoase şi apetisante, croissantele sunt o bombă calorică. Conţin foarte multe calorii, şi au la bază unt şi mult zahăr. Ştim cu toţii faptul că zahărul nu este bun pentru sănătate, iar consumat în exces poate cauza probleme grave de sănătate, ca să nu mai vorbim despre siluetă, care este compromisă atunci când consumăm zilnic cantităţi mari”, potrivit specialistului în nutriţie.

Biscuiţi

„Atunci când mâncăm biscuţi, spre exemplu, care conţin mult zahăr, în corpul nostru se petrece o creştere bruscă a glicemiei în sânge, nivelul urmând să scadă apoi la fel de brusc. Se transmite astfel creierului informaţia că avem nevoie de şi mai mult zahăr, iar aşa apare dependenţa de dulce. Biscuiţii sunt dulciuri nesănătoase care conţin zahăr, dar nu şi nutrienţi sau fibre. Consumul de astfel de alimente nu ne aduce deloc beneficii, iar senzaţia de foame se va reinstala rapid”, spune Gianluca Mech.

Produse de patiserie

„Produsele de patiserie conţin, de cele mai multe ori, grăsimi hidrogenate, aditivi, emulgatori şi potenţiatori de aromă. Afectează în mod negativ nivelul glicemiei din sânge, dar şi colesterolul, putând astfel să conducă la apariţia unor probleme de sănătate cronice. Vorbesc aici despre pateurile cu brânză, foietaje şi gogoşi”, declară expertul în nutriţie.

Popcorn

„Floricele de porumb ambalate, pe care le găsim în magazine, au o cantitate ridicată de sare. Consumul excesiv de sodiu poate provoca hipertensiune arterială şi poate duce la alte complicaţii de sănătate. Există şi popcorn cu diverse toppinguri, care conţin astfel şi mult zahăr. Adaosul de unt, zahăr şi sare le transformă într-o gustare total nesănătoasă”.

Iaurt cu fructe

„Iaurtul aromat cu fructe sau cereale din magazine conţine un număr redus de probiotice, deoarece are mai mult fructoză şi alte zaharuri. Este recomandat să consumaţi iaurt simplu, iar, dacă vreţi să aibă şi aromă, fructe proaspete tăiate în bucăţi, fructe de pădure, fructe uscate sau diverse seminţe”, recomandă specialistul.

Ciocolata cu umplutură

„Rar am întâlnit persoane care să spună că nu le place ciocolata. Ea poarte reprezenta o gustare între mese, dar în cantităţi foarte mici. Cunoaştem cu toţii cazuri în care ne propunem să consumăm o pătrăţică şi ajungem să terminăm întreaga ciocolată. Nu este necesar să o eliminăm complet din alimentaţie, dar să nu cumpărăm ciocolata cu umplutură pentru că are o cantitate foarte mare de zahăr şi riscăm să nu mai ţinem cont de porţia consumată. Alegem întotdeauna ciocolata simplă, neagră, cu conţinut ridicat de cacao, peste 70%, şi din care putem consuma o pătrăţică pe zi. E important să ne educăm să ţinem cont de aceste porţii mici”, recomandă nutriţionistul menţionat.

Există gustări fără zahăr şi făină, recomandate şi diabeticilor

„Am studiat intens alternativele sănătoase ale gustărilor pe care le preferă toată lumea şi mi-am dorit să găsesc acele reţete complet sănătoase, care să ofere şi gustul plăcut pe care oamenii îl doresc, dar să protejeze în acelaşi timp silueta şi sănătatea. După mulţi ani de studiu, am conceput produse Glycemic Firendly, parte a Dietei Tisanoreica. Este vorba despre gustări şi dulciuri delicioase special concepute pentru cei care vor să slăbească ori să îşi menţină silueta, pentru diabetici sau pentru cei ce ţin o dietă ketogenică.

Am înlocuit făina tradiţională cu amidon rezistent. Acesta contribuie chiar la reducerea glicemiei postpranidale, de după masă.

Am aplicat reţeta Glicemic Friendly pentru multe tipuri de alimente care, îmi mod normal, ar fi pline de zahăr şi nu ar fi indicate celor cu diabet sau care vor să slăbească.

Aşadar, avem cornuri, biscuiţi cu diferite arome, brioşe, praline, mini fursecuri, alune învelite în ciocolată, şi multe altele, fără conservanţi sau înlocuitori novici ai zahărului. Aceste produse se găsesc acum şi în România”, ne explică specialistul în nutriţie.



Recente pe Ok! Magazine

jeans 2 jpg
2 tatutu george mihaita tatutu webp
Obtine un zambet ca al vedetelor de la Hollywood cu fatete dentare Pretul nu mai este un impediment jpg
Femeie dormind, Pixabay jpg
Nepotul si bunicii stand pe canapea uitandu se la telefon 2489776393 jpg
calculator credit jpg
vacanță la mare  foto   Shutterstock jpg
bani euro pixabay jpg
Luna Plină a Lupului, Pixabay jpg
dieta   shutterstock 1936820239 jpg
Femeie stand ganditoare la geam 2292953975 jpg
mihai craiu jpeg
horoscop financiar jpg
clear cannabis p4q67XIT2aE unsplash (1) jpg
Gala Premiilor literare jpg
Planifică ți vacanța în Creta perfectă, în funcție de starea vremii! jpg
zodii care vor avea o iarna fericita jpg
okmagazine ro prosecco jpg