Cele mai nes─ân─âtoase gust─âri dintre mese, de ce trebuie s─â ne ferim, explica┼úiile nutri┼úionistului. Dar ┼či care sunt cele mai indicate alegeri, inclusiv pentru diabetici

9 februarie, 2022
1 gianluca mech glicemic friendly 3 jpg jpeg

Mul┼úi dintre noi obi┼čnuiesc s─â consume diverse gust─âri ├«ntre mesele principale, fie c─â sunt alimente s─ârate sau dulci.

Din pricina stresului ├«ns─â, exist─â pericolul s─â nu mai ┼úinem cont de cantitatea pe care o consum─âm ┼či s─â alegem alimente nes─ân─âtoase, dar pl─âcute la gust. Ele nu doar c─â genereaz─â acumularea de kilograme ├«n plus, dar ne afecteaz─â ┼či s─ân─âtatea. Nutri┼úionistul Gianluca Mech a ├«ntocmit lista gustr─ârilor care se reg─âsesc cel mai des printre preferin┼úele oamenilor, dar pe care nu le recomand─â sub nicio form─â.

Putem apela la gust─âri ├«ntre mese, dar este important ce alegem ┼či s─â fim con┼čtien┼úi de cantitatea pe care o consum─âm ┼či dac─â acele produse sunt chiar benefice organismului ori sunt doar alegeri bazate pe gust pl─âcut. ├Än general, o diet─â echilibrat─â poate include 3 mese ┼či dou─â gust─âri zilnic, spune nutri┼úionistul.

stanga
dreapta
2 croissant jpg jpeg
3 gianluca mech glicemic friendly 1 jpg jpeg
1 gianluca mech glicemic friendly 3 jpg jpeg
5 gianluca mech glicemic friendly 2 jpg jpeg
6 cele mai nesanatoase gustari gianluca mech jpg jpeg

Ce sunt gust─ârile ┼či de ce le consum─âm?

ÔÇ×Gust─ârile sunt acele alimente ┼či b─âuturi pe care le consum─âm ├«ntre mesele principale. Din p─âcate, ├«n loc s─â reprezinte alimente proaspete, cu un aport de vitamine ┼či minerale, de cele mai multe ori reg─âsim alimente procesate ┼či pline de gr─âsimi, carbohidra┼úi sau zah─âr ┼či asta pentru c─â oamenii sunt tenta┼úi de gustul pl─âcut al acestoraÔÇŁ, declar─â specialistul.

De ce gust─âri e recomandat s─â ne ferim?

Chipsuri

ÔÇ×Chipsurile pe care le g─âsim pe rafturile supermarketurilor nu au valoare nutri┼úional─â. Consumul lor duce ├«n timp la cre┼čterea ├«n greutate ┼či la efecte negative asupra s─ân─ât─â┼úii. Fie c─â sunt s─ârate sau aromate, ele au un con┼úinut foarte ridicat de sodiu. Din aceast─â cauz─â, pot provoca probleme de s─ân─âtate precum cre┼čterea tensiunii arteriale sau afec┼úiuni cardiovasculare, inclusiv ├«n r├óndul tinerilor. O alt─â problem─â este c─â multe sunt pr─âjite ├«n ulei, ceea ce le face s─â fie pline de gr─âsimi nes─ân─âtoaseÔÇŁ, adaug─â nutri┼úionistul.

Croissantele din supermarket

ÔÇ×De┼či sunt pufoase ┼či apetisante, croissantele sunt o bomb─â caloric─â. Con┼úin foarte multe calorii, ┼či au la baz─â unt ┼či mult zah─âr. ┼×tim cu to┼úii faptul c─â zah─ârul nu este bun pentru s─ân─âtate, iar consumat ├«n exces poate cauza probleme grave de s─ân─âtate, ca s─â nu mai vorbim despre siluet─â, care este compromis─â atunci c├ónd consum─âm zilnic cantit─â┼úi mariÔÇŁ, potrivit specialistului ├«n nutri┼úie.

Biscuiţi

ÔÇ×Atunci c├ónd m├ónc─âm biscu┼úi, spre exemplu, care con┼úin mult zah─âr, ├«n corpul nostru se petrece o cre┼čtere brusc─â a glicemiei ├«n s├ónge, nivelul urm├ónd s─â scad─â apoi la fel de brusc. Se transmite astfel creierului informa┼úia c─â avem nevoie de ┼či mai mult zah─âr, iar a┼ča apare dependen┼úa de dulce. Biscui┼úii sunt dulciuri nes─ân─âtoase care con┼úin zah─âr, dar nu ┼či nutrien┼úi sau fibre. Consumul de astfel de alimente nu ne aduce deloc beneficii, iar senza┼úia de foame se va reinstala rapidÔÇŁ, spune Gianluca Mech.

Produse de patiserie

ÔÇ×Produsele de patiserie con┼úin, de cele mai multe ori, gr─âsimi hidrogenate, aditivi, emulgatori ┼či poten┼úiatori de arom─â. Afecteaz─â ├«n mod negativ nivelul glicemiei din s├ónge, dar ┼či colesterolul, put├ónd astfel s─â conduc─â la apari┼úia unor probleme de s─ân─âtate cronice. Vorbesc aici despre pateurile cu br├ónz─â, foietaje ┼či gogo┼čiÔÇŁ, declar─â expertul ├«n nutri┼úie.

Popcorn

ÔÇ×Floricele de porumb ambalate, pe care le g─âsim ├«n magazine, au o cantitate ridicat─â de sare. Consumul excesiv de sodiu poate provoca hipertensiune arterial─â ┼či poate duce la alte complica┼úii de s─ân─âtate. Exist─â ┼či popcorn cu diverse toppinguri, care con┼úin astfel ┼či mult zah─âr. Adaosul de unt, zah─âr ┼či sare le transform─â ├«ntr-o gustare total nes─ân─âtoas─âÔÇŁ.

Iaurt cu fructe

ÔÇ×Iaurtul aromat cu fructe sau cereale din magazine con┼úine un num─âr redus de probiotice, deoarece are mai mult fructoz─â ┼či alte zaharuri. Este recomandat s─â consuma┼úi iaurt simplu, iar, dac─â vre┼úi s─â aib─â ┼či arom─â, fructe proaspete t─âiate ├«n buc─â┼úi, fructe de p─âdure, fructe uscate sau diverse semin┼úeÔÇŁ, recomand─â specialistul.

Ciocolata cu umplutur─â

ÔÇ×Rar am ├«nt├ólnit persoane care s─â spun─â c─â nu le place ciocolata. Ea poarte reprezenta o gustare ├«ntre mese, dar ├«n cantit─â┼úi foarte mici. Cunoa┼čtem cu to┼úii cazuri ├«n care ne propunem s─â consum─âm o p─âtr─â┼úic─â ┼či ajungem s─â termin─âm ├«ntreaga ciocolat─â. Nu este necesar s─â o elimin─âm complet din alimenta┼úie, dar s─â nu cump─âr─âm ciocolata cu umplutur─â pentru c─â are o cantitate foarte mare de zah─âr ┼či risc─âm s─â nu mai ┼úinem cont de por┼úia consumat─â. Alegem ├«ntotdeauna ciocolata simpl─â, neagr─â, cu con┼úinut ridicat de cacao, peste 70%, ┼či din care putem consuma o p─âtr─â┼úic─â pe zi. E important s─â ne educ─âm s─â ┼úinem cont de aceste por┼úii miciÔÇŁ, recomand─â nutri┼úionistul men┼úionat.

Exist─â gust─âri f─âr─â zah─âr ┼či f─âin─â, recomandate ┼či diabeticilor

ÔÇ×Am studiat intens alternativele s─ân─âtoase ale gust─ârilor pe care le prefer─â toat─â lumea ┼či mi-am dorit s─â g─âsesc acele re┼úete complet s─ân─âtoase, care s─â ofere ┼či gustul pl─âcut pe care oamenii ├«l doresc, dar s─â protejeze ├«n acela┼či timp silueta ┼či s─ân─âtatea. Dup─â mul┼úi ani de studiu, am conceput produse Glycemic Firendly, parte a Dietei Tisanoreica. Este vorba despre gust─âri ┼či dulciuri delicioase special concepute pentru cei care vor s─â sl─âbeasc─â ori s─â ├«┼či men┼úin─â silueta, pentru diabetici sau pentru cei ce ┼úin o diet─â ketogenic─â.

Am înlocuit făina tradiţională cu amidon rezistent. Acesta contribuie chiar la reducerea glicemiei postpranidale, de după masă.

Am aplicat re┼úeta Glicemic Friendly pentru multe tipuri de alimente care, ├«mi mod normal, ar fi pline de zah─âr ┼či nu ar fi indicate celor cu diabet sau care vor s─â sl─âbeasc─â.

A┼čadar, avem cornuri, biscui┼úi cu diferite arome, brio┼če, praline, mini fursecuri, alune ├«nvelite ├«n ciocolat─â, ┼či multe altele, f─âr─â conservan┼úi sau ├«nlocuitori novici ai zah─ârului. Aceste produse se g─âsesc acum ┼či ├«n Rom├óniaÔÇŁ, ne explic─â specialistul ├«n nutri┼úie.Recente pe Ok! Magazine

nastase44 jpg
pantaloni9 jpg
283358570 765260144914896 4912793473662659824 n jpg
profihairshop@okmagazine ro jpg
laufer1 jpg
Mihai Radu jpg
SIS5 jpg
Candace Bushnell jpg
Stefa jpg
Survivor Stefania Stefan 2 jpg
tinutele de vara la control BSB Otniela Sandu, Lili Sandu, Alexia Eram jpg
3 maria buza jpg jpeg
anticariat jpg
alegere parchet jpg
Elon Musk (2) jpg
andre6 jpeg
Marc Anthony și Nadia Ferreira jpg
rogoz8 jpg