Colagenul în combaterea ridurilor: mit sau realitate?

29 ianuarie, 2024

Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism. Este componenta principală a țesuturilor conjunctive, având numeroase funcții importante. Printre altele, colagenul este responsabil cu rezistența și elasticitatea pielii.

Colagen pentru piele Ivatherm jpg

Însă, odată cu înaintarea în vârstă, producția naturală de colagen scade, conducând la apariția liniilor fine și a ridurilor, la pierderea fermității și elasticității pielii.

Principalele beneficii ale colagenului pentru piele

Studiile din ultimii ani au arătat că atât colagenul topic, cât și cel oral pot contribui la întârzierea procesului de îmbătrânire a pielii. Colagenul se găsește în suplimente alimentare, dar și în produse cosmetice. De asemenea, numeroși nutrienți pot susține producția de colagen endogen (natural), astfel încât, printr-un stil de viață echilibrat și o rutină de îngrijire corectă, poți susține, pe termen lung, sanatatea pielii.

Iată câteva dintre beneficiile pe care colagenul le are asupra pielii

●      Îmbunătățește elasticitatea și fermitatea pielii. Datorită faptului că își menține rezistența, pielea își păstrează aspectul ferm și luminos. Pielea lăsată este una dintre consecințele îmbătrânirii, de aceea este important ca, printr-o rutină corectă de îngrijire, să eviți deteriorarea fibrelor de colagen, responsabile cu menținerea elasticității și rezistenței pielii.

●      Previne și întârzie apariția liniilor fine și a ridurilor. Cu cât este mai puternic țesutul conjunctiv din piele, cu atât riscul de formare a ridurilor este mai mic. Aceste semne de îmbătrânire apar în momentul în care pielea devine fragilă și mai puțin elastică. Un aport sănătos de colagen ajută la umplerea spațiilor dintre celule, menținând stratul dermic hidratat, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să apară ridurile.

●      Ajută la protejarea pielii subțiri și fragile. Degradarea fibrelor de colagen înseamnă că pielea poate deveni subțire și fragilă, dar și mai uscată decât de obicei. Astfel că, este mai predispusă la descuamare și se vindecă mai greu. Colagenul poate ajuta la menținerea pielii hidratate și la reținerea apei în straturile pielii, precum și la regenerarea țesuturilor.

Metode prin care poți stimula producția de colagen

Pentru că, odată cu înaintarea în vârstă, fibrele de colagen endogen (natural) se deteriorează mai rapid, este nevoie de măsuri suplimentare pentru a stimula producția acestei proteine.

Printre metodele prin care poți stimula producția de colagen se numără:

●      Introducerea în rutina zilnică a produselor care conțin acid hialuronic. Studiile au arătat faptul că acidul hialuronic ajută la creșterea cantității și calității colagenului din piele și la îmbunătățirea elasticității. Acidul hialuronic hidratează pielea, astfel că riscul de apariția a liniilor fine și a ridurilor este mai mic.

●      Introducerea în rutina zilnică a produselor care conțin vitamina C. Această vitamină este esențială pentru sinteza colagenului. Cremele și serumurile cu vitamina C nu doar că sprijină producția de colagen, dar oferă și protecție pielii împotriva factorilor de mediu dăunători (radiații ultraviolete, poluare), responsabili cu îmbătrânirea prematură a pielii.

●      Consumul alimentelor bogate în antioxidanți și proteine. Carnea, ouăle, peștele și leguminoasele sunt bogate în proteine și furnizează aminoacizii esențiali, necesari sintezei colagenului. De asemenea, antioxidanții ajută la protejarea organismului de radicalii liberi, care sunt molecule pe care organismul le produce când e expus la substanțe dăunătoare și care pot deteriora fibrele de colagen. Extractul de lemn-dulce și de rodie, precum și ceaiul verde sunt surse importante de antioxidanți. Totodată, citricele, căpșunele și legumele cu frunze verzi sunt surse excelente de vitamina C, unul dintre cei mai cunoscuți antioxidanți.

●      Evitarea factorilor agresori. Protejarea pielii împotriva expunerii excesive la soare, a fumului de țigară și a poluării contribuie la menținerea colagenului natural.

●      Hidratare corespunzătoare. Asigurarea unei hidratări adecvate menține flexibilitatea pielii și contribuie la susținerea producției de colagen.

La persoanele tinere, organismul produce mai mult colagen. Nu doar cantitatea este relevantă, ci și calitatea, care, de asemenea, este mai bună în anii tinereții. Din acest motiv pielea este mai elastică și mai rezistență în rândul adulților tineri. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, organismul produce mai puțin colagen, ceea ce face ca pielea să pară mai ternă și uscată.

În concluzie, colagenul este o substanță pe care organismul o produce în mod natural. Factorii genetici și nutrienții, cum ar fi vitamina C, sunt esențiali pentru producerea sa. O rutină eficientă de îngrijire a pielii și o alimentație sănătoasă contribuie la protejarea fibrelor de colagen, care se deteriorează mai rapid odată cu înaintarea în vârstă, diminuând astfel riscul de apariția a liniilor fine și a ridurilor.

Sursă foto: Freepik



Recente pe Ok! Magazine

Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg