Cum acționează acidul hialuronic și colagenul asupra pielii

26 aprilie, 2023
stimulareaproductieidecolagen jpg

Îngrijirea pielii este o preocupare ce nu ține numai de estetică, ci și de sănătate. Pielea noastră trebuie, într-adevăr, să arate bine, să fie luminoasă și sănătoasă, iar pentru asta trebuie să îi asigurăm o îngrijire adecvată, atât din exterior, cât și din interior.

De la consumul a cel puțin 1,5 litri de apă zilnic și până la produse special concepute pentru pielea noastră, este important să ne creăm o rutină zilnică în acest sens.

Iar, pentru a avea o rutină de îngrijire eficientă, trebuie să înțelegem ce ingrediente sunt benefice pentru pielea noastră. Doi dintre cei mai importanți compuși pentru îngrijirea pielii sunt acidul hialuronic și colagenul. Vom vedea în cele ce urmează ce sunt și cum funcționează ele pe pielea noastră.

Ce este colagenul?

Acesta este o proteină esențială prezentă în mod natural în piele, care ajută la menținerea elasticității și fermității acesteia. În timp, nivelul de colagen din piele scade, ceea ce duce la pierderea elasticității și la apariția ridurilor. Prin urmare, utilizarea unor produse care conțin colagen poate ajuta la menținerea sănătății și frumuseții pielii.

Cum funcționează colagenul pe piele?

Moleculele de colagen formează o rețea tridimensională în piele, care ajută la menținerea elasticității și fermității acesteia. Atunci când nivelul de colagen scade, această rețea slăbește, ceea ce duce la apariția ridurilor. 

Utilizarea produselor care conțin colagen poate avea multiple beneficii pentru piele. În primul rând, oferă elasticitate și fermitate, ceea ce poate avea ca rezultat o piele cu un aspect mai tânăr și mai sănătos. De asemenea, pot ajuta la reducerea ridurilor și a liniilor fine.

Cum poate să fie stimulată producția de colagen

Există o serie de ingrediente ale unor produse de uz intern și extern care pot ajuta la stimularea productiei de colagen. Este vorba despre ingrediente precum acidul hialuronic, vitamina C, retinolul, alfa-hidroxi acizii (AHA), aloe vera, ginsengul și lista poate continua. Dintre acestea, acidul hialuronic este foarte important.

Ce este acidul hialuronic?

Ca și colagenul, acidul hialuronic este un compus care se găsește în mod natural în piele și care ajută la menținerea unui nivel optim de hidratare și a elasticității acesteia. Nivelul de acid hialuronic din piele scade pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce duce la pierderea elasticității și la apariția ridurilor.

Cum funcționează acidul hialuronic?

Molecula de acid hialuronic poate reține o cantitate mare de apă, ceea ce ajută la menținerea pielii hidratată. Când este aplicat pe piele, acidul hialuronic pătrunde în stratul superior al pielii și absoarbe apa din jur, lăsând pielea hidratată și plină de volum. 

Produsele care conțin acid hialuronic pot avea multiple beneficii pentru piele, de la hidratare la menținerea elasticității acesteia și a unui aspect mai tânăr. De asemenea, poate ajuta la reducerea inflamației și la calmarea pielii, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu probleme dermatologice, precum acneea sau roșeața.

Acid hialuronic vs. colagen: care este diferența?

Deși atât acidul hialuronic, cât și colagenul sunt ingrediente importante pentru piele, au totuși roluri diferite în îngrijirea acesteia. Rolul acidului hialuronic este de a menține hidratarea și de a reduce inflamația pielii. Colagenul, în schimb, ajută la menținerea elasticității și fermității pielii. Prin urmare, utilizarea produselor care conțin ambele ingrediente poate fi benefică pentru pielea noastră. Ele pot fi folosite în sinergie, cu scopul de a menține frumusețea pielii și de a contracara semnele îmbătrânirii premature.

Cum să incluzi acidul hialuronic și colagenul în rutina de îngrijire a pielii

Există multe produse disponibile pe piață care conțin acid hialuronic și colagen. O mulțime de branduri cunoscute pun la dispoziție creme hidratante, seruri și măști de față ce au în compoziție unul sau ambele ingrediente. În general, aceste produse ar trebui să fie aplicate după curățarea corectă a pielii și înainte de aplicarea altor produse cum ar fi crema de zi sau de noapte. Este important să alegeți doar produse care se potrivesc tipului dumneavoastră de piele. De asemenea, unele sunt disponibile pe grupe de vârstă și ar trebui folosite ca atare. Nu ezitați să le utilizați în mod regulat, deoarece veți obține cele mai bune rezultate.

Pielea îmbătrânește și acesta este un proces ireversibil. Însă, din fericire, există soluții de îngrijire ce pot face ca semnele îmbătrânirii să fie limitate. Prin urmare, este important să ne asigurăm că utilizăm produse care conțin ingrediente precum cele prezentate mai sus în rutina noastră de îngrijire a pielii.

Sursa foto: Freepik



Recente pe Ok! Magazine

+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg
FotoJetDouglas jpg
Shannen cu batic jpg
Reghe el (1) jpg