Cum îţi amenajezi o bucătărie mică

18 decembrie, 2020
1 amanejare bucatarie mica jpg jpeg

Amenajată corect şi respectând priorităţile pe care le impune, bucătăria mică poate să fie practică, funcţională şi foarte frumoasă. Nu trebuie ignorat faptul că amenajarea unei bucătării mici este o provocare, iar fiecare detaliu trebuie cântărit cu atenţie pentru a realiza echilibrul perfect.

Indiferent de dimensiunea pe care o are bucătăria, la amenajarea acesteia trebuie luate în calcul trei condiţii principale: organizarea, locul elementelor esenţiale (plită, frigider, chiuvetă) şi utilitatea.

Echilibru între verticală şi orizontală

O amenajare inspirată trebuie să găsească un echilibru perfect între piesele care sunt fixate pe pereţi şi cele orizontale. Una dintre greşelile care produc un impact estetic neplăcut este aglomerarea pe verticală. Alegerea unor elemente cu rafturi deschise sau uşi din sticlă aduce fluiditatea de care este nevoie într-un spaţiu mic. Dulapurile de bucătărie trebuie să fie funcţionale, iar alegerea lor este recomandat să plece de la capacitatea de depozitare pe care o oferă şi de la cât de bine sunt organizate în interior. 

Nu ignora colţurile. Există soluţii extrem de eficiente care pot valorifica aceste spaţii, ceea ce aduce un plus unei bucătării mici şi din punct de vedere practic, dar şi estetic. Pentru piesele orizontale de mobilier de bucatarie este mereu utilă alegerea celor cu sertare, pentru că ajută la păstrarea ordinii şi contribuie la o eficientă organizare. Sertarele înalte sunt cea mai bună alegere pentru depozitarea vaselor de bucătărie.

Gândeşte minimalist

O astfel de abordare înseamnă renunţarea la orice formă de sentimentalism şi o evaluare obiectivă şi extrem de pragmatică a lucrurilor cu adevărat necesare din bucătărie, indiferent dacă este mică sau mare. Ai nevoie cu adevărat de zece linguri de lemn sau de cele 20 de capace care nu se potrivesc niciunui borcan? Pornind de la acest principiu, trebuie realizată o selecţie riguroasă a articolelor şi păstrarea doar a celor care sunt cu adevărat necesare.

Obiectele utilizate des trebuie depozitate la îndemână, în locuri uşor accesibile, iar cele similare vor fi aşezate împreună. Acest lucru eficientizează aspectul bucătăriei. O soluţie practică sunt organizatoarele pentru sertare, care devin cel mai practic detaliu al pieselor de mobilier din bucătărie. Nu degeaba se spune că o bucătărie cu multe sertare este mereu perfect organizată.

Rafturi pentru mai mult spaţiu

Dacă sertarele sunt elementul de bază al pieselor de mobilier orizontale, rafturile amplasate inspirat, la distanţa şi înălţimea potrivită, sunt secretul bunei organizări pe verticală. 

Într-o bucătărie mică, prima alegere trebuie să fie varianta rafturilor deschise, pentru că pot crea un plăcut sentiment de spaţiu şi oferă, în egală măsură, decorul şi ambianţa generală din bucătărie, pentru că poţi amesteca obiecte estetice şi funcţionale. Orice poliţă va echilibra spaţiul, va aduce diversitatea de linii necesară pentru un ambient elegant şi practic.

Blatul, cea mai importantă zonă

Un blat de bucătărie pe care nu se află nimic este idealul unei amenajări, dar cu toate acestea va da impresia de muzeu, de loc unde nu se întâmplă nimic, ceea ce este în contradicţie cu zona foarte activă care este bucătăria. Calea de mijloc este soluţia ideală. 

Cu excepţia momentelor în care se pregăteşte mâncare, când, în mod normal, blatul de bucătărie va fi aglomerat, acesta trebuie golit de toate recipientele cu alimente, de tipul cafea, făină, zahăr şi aşa mai departe. Acestea trebuie să-şi găsească loc în dulapurile din bucătărie (există sisteme care permit depozitarea acestora într-un suport fixat pe uşa corpurilor suspendate sau chiar în sertare). 

Pe blatul de bucătărie pot sta doar electrocasnicele care sunt folosite în fiecare zi sau de mai multe ori pe zi. În felul acesta, numărul lor va fi foarte limitat. Este vorba, probabil, doar de filtrul sau espresorul pentru cafea şi, eventual prăjitorul de pâine, iar restul electrocasnicelor trebuie să-şi găsească loc în spatele uşilor închise sau în sertare. Pe blat este însă binevenit un bol cu fructe. 

Foloseşte zonele ignorate

Sunt două zone deseori ignorate în bucătărie care ar putea fi luate în calcul, mai ales în cazul unora cu dimensiune redusă. 

Prima este pervazul ferestrei din bucătărie, care poate fi amenajat astfel încât să primească un rol funcţional şi estetic. Ferestrele de bucătărie rabatabile sau cele care se deschid în exterior sunt cele mai practice. În aceste condiţii poţi amenaja un spaţiu verde (cu flori sau plante aromatice) la nivelul pervazului sau poţi depozita cărţile de bucate. 

Al doilea spaţiu ignorat este interiorul uşii. Un mic cuier este perfect pentru a agăţa prosoapele de bucătărie şi mănuşile. Dar, dacă este posibil, montarea unui coş poate să ofere spaţiu de depozitare pentru soluţiile de curăţat, rezervele de prosoape de hârtie şi alte mărunţişuri.

Bucătăria mică poate să fie la fel de plăcută şi de funcţională ca una cu dimeniuni mari. Totul stă în alegerea înţeleaptă a pieselor de mobilier şi în organizare.

Sursă foto: Unsplash.com

Acest articol conţine elemente publicitare.



Recente pe Ok! Magazine

books gifts 524166 png
Investiții mici, impact mare Cum să aduci un plus de confort în casa ta prin idei moderne de amenajare jpg
okmagazine ro lenovo yoga jpg
Top 5 beneficii ale achiziției unei asigurări RCA online jpg
geaca dama iarna jpg
Provocările premenopauzei  Impactul asupra somnului și metode de relaxare jpg
Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg