Cum să începi o mică afacere pe cont propriu: 5 sfaturi practice

13 octombrie, 2020
1 case de marcat 1476944915 jpg jpeg

Începerea unei afaceri pe cont propriu este, de cele mai multe ori, un pas mare pe care îl faci atunci când vrei să îţi încerci norocul în antreprenoriat.

Deşi acest lucru necesită mult curaj, e bine de ştiut că vine la pachet şi cu numeroase provocări, pentru care e bine să te pregăteşti încă de la bun început.

Astfel, dacă ţi-ai pregătit un plan bine pus la punct şi ştii la ce să te aştepţi, îţi va fi mai uşor să pui bazele unei afaceri cu potenţial. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta în acest sens:

Începe cu un research aprofundat

Cel mai probabil ai identificat deja o idee de afacere, aşa că acum e momentul să îţi dai seama dacă are într-adevăr potenţialul necesar pentru a avea succes. Va trebui să treci ideea ta printr-un proces iniţial de validare, înainte de a merge mai departe.

Ţine cont că o afacere mică care are potenţial ar trebui să rezolve o problemă, să îndeplinească o dorinţă sau să vină cu oferte care sunt cerute pe piaţă. Pune-ţi aceste întrebări şi, eventual, poţi face un focus grup cu prietenii pentru a vedea ce feedback primeşti.

Creează un plan de business

Orice afacere are la bază un plan de business. Cu alte cuvinte, acesta te va ajuta să îţi dai seama în detaliu de tot ceea ce ai nevoie, încă de la momentul de start up şi pe tot parcursul dezvoltării afacerii tale.

În această etapă vei reuşi să identifici şi echipamentele necesare şi costurile pe care le implică tipul de afacere. Dacă, de exemplu, vrei să începi o afacere în zona de retail, vei avea nevoie de case de marcat, care să te ajute să ţii evidenţa încasărilor. De asemenea, va trebui să stabileşti dacă vei apela la furnizori sau vei crea pe cont propriu produsele sau serviciile cerute de clienţi.

Stabileşte un plan financiar

În general, o mică afacere nu necesită sume mari de bani, însă implică o investiţie iniţială, pentru a putea acoperi costurile zilnice, până când vei începe să obţii profit. Creează un document unde să estimezi toate costurile, precum licenţe, echipament, taxe, asigurare, branding sau inventar.

De asemenea, anticipează şi care sunt cheltuielile ce vor urma în următoarele 12 luni şi care sunt necesare pentru a afacerea să meargă. Poate fi vorba de chirie, plata utilităţilor, marketing şi publicitate, producţie, aprovizionare, călătorii sau salarii.

Începe la momentul potrivit

Chiar dacă poate părea dificil la început, cel mai bine este să începi afacerea cât timp eşti încă angajat. Ţine cont că vei dedica mult timp şi energie în deschiderea unei afaceri pe cont propriu, aşa că va trebui să ştii cum să îţi gestionezi eficient resursele.

Odată ce vei deschide afacerea, poate trece ceva timp până când vei începe să vezi roadele efortului tău şi să faci profit. Prin urmare, vei avea un avantaj din punct de vedere financiar dacă vei începe cât timp încă lucrezi, deoarece vei avea siguranţa financiară necesară.

Apelează la un ajutor profesional

Faptul că pui bazele unei afaceri pe cont propriu nu înseamnă în mod neapărat că trebuie să fii expert în toate aspectele care ţin de antreprenoriat. Aşa că este important să apelezi la oameni care au experienţă în diferite domenii, cum ar fi un contabil, un avocat sau un consultant financiar. Nu te chinui încercând să dai de cap unor lucruri pe care nu le stăpâneşti în totalitate, deoarece vei ajunge să pierzi timp şi bani.

Aşadar, dacă vrei să începi o afacere, asigură-te că îţi faci un plan bine pus la punct, te echipezi cu toate echipamentele necesare, dar şi că apelezi la ajutor atunci când ai nevoie. Treptat, vei ajunge să te bucuri din plin de o afacere de succes.

Sursă foto: Shutterstock



Recente pe Ok! Magazine

afis Timisoara Fashion Week jpeg
Top 3 investitii inteligente pentru afacerea ta in 2024 jpg
1 Perfection (VILLA BASTIDES) 0388 E (1) png
Singurele sucuri nutritive de care ai nevoie bune si pentru cei mici   iata care sunt! jpg
Relokat no brand photo jpg
avanpremiera filmului Ca fetele cu Maia Morgenstern si Adriana Trandafir (7) jpg
Ficatul gras  Factori de risc si metode de preventie jpg
Legatura dintre magneziu si tensiunea arteriala jpg
Anna Netrebko jpeg
4 jpg
Cornel Palade in Transilvanian Ninja 2 jpg
okmagazine ro Cum să ne bucurăm rapid de o dantură completă, frumoasă   nală  png
+ organizare majorat jpg
trusa prim ajutor munte 2272666261 jpg
Eva Pavel png
balonare excesiva afla cum sa identifici cauzele i sa i i imbunata e ti calitatea vie ii jpg
okmagazine ro (3) jpg
pexels cottonbro 6670571 jpg