Cum să mâncăm de Paşte ca să nu ne îngrăşăm. Mare atenţie la deserturi
Paştele 2020 se apropie cu paşi repezi! Abia aşteptăm să mâncăm toate preparatele delicioase, dar cum rămâne cu silueta? Cum trebuie să mâncăm ca să nu ne îngrăşăm!
Paştele de anul acesta cu siguranţă ni-l vom aminti mereu. Din cauza pandemiei de coronavirus, toţi trebuie să rămânem în case, să nu ne vizităm rudele, prietenii, să aprindem o lumânare şi să ne rugăm în propria locuinţă, fără a merge la biserică. Toate acestea pentru a nu ajuta la răspândirea temutului virus care a făcut deja prea multe victime.
Desigur, de acasă, din izolare, toate mesele vor fi pline. Gospodinele vor avea mare grijă la preparatele lor, vor pregăti cei mai buni cozonaci, special pentru masa din familie. Dar cum rămâne cu silueta? Suntem dispuşi să mâncâm fără să ne pese de kilogramele în plus pe care le vom lua? Nutriţionistul italian Gianluca Mech e de părere că trebuie să avem o dietă sănătoasă chiar şi de Paşte. Cum? Să ne abţinem de la toate preparatele delicioase?
El afirmă că trebuie să consumăm multe legume, carne albă, dar şi fructe: "Sfatul meu este să încercaţi să urmaţi principiile unei diete sănătoase chiar şi cu ocazia mesei de Paşte. Vă recomand o masă din care să nu lipsească cerealele, legumele, peştele sau carnea albă, fructele şi leguminoasele. V-aş recomanda, de asemenea, să încercaţi să înlocuiţi carnea roşie de miel cu carne albă. Spre exemplu, cea de curcan"
Desigur, e foarte important să nu vă umpleţi farfuria cu mâncare. Optaţi pentru o porţie mai mică şi gândiţi-vă mereu la calitate, nu la cantitate. Nutriţionistul mai vine cu un sfat: beţi ceai! ”După masa de Paşte, savuraţi în voie un ceai de plante. Asta ajută la stimularea funcţiilor digestive şi metabolice, purificând ficatul şi intestinele”
Câte ouă roşii e sănătos să mâncăm?
”Dacă nu ai probleme legate de colesterol, iar dieta ta nu abundă în grăsimi, poţi mânca un ou fiert pe zi. Dacă încerci să îţi ţii în frâu nivelul colesterolului, nu e recomandat să consumi mai mult de 3 ouă pe săptămână. Iar aceste recomandări sunt valabile atât de Paşte, cât şi în restul timpului”, mai spune Gianluca Mech.
Cozonac şi pască
”Cozonacul şi pasca nu lipsesc de pe masa de Paşte. Asta cu siguranţă. Optaţi însă pentru cele făcute în casă în detrimentul celor pe care le găsim în comerţ. Acestea din urmă conţin tot felul de ingredente nesănătoase. Şi aici mă refer la conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori, etc. Folosiţi ingrediente naturale sau, de ce nu, optaţi pentru o reţetă vegană. Folosiţi cât mai puţin zahăr, umplutură şi renunţaţi la orice tip de glazură. În plus, nu exageraţi cu mâncatul. Încercaţi să vă rezumaţi la o felie de cozonac sau pască pe zi”
Foto: Profimedia