Cum să pregăteşti aperitive ca un chef
Indiferent că faci o reuniune cu prietenii, că pregăteşti o cină în familie sau că vrei să-ţi surprinzi partenerul cu nişte gustări deosebite, aperitivele nu au cum să lipsească de pe masă. Antreurile sunt un fel de red carpet al meniului, şi, în plus, sunt ideale pentru că-ţi permit să socializezi, în timp ce te delectezi cu un pahar de vin sau o băutură digestivă.
Mai jos îţi oferim câteva idei care să te ajute să pregăteşti aperitive nu doar gustoase, ci şi atrăgătoare care, garantat, îţi vor aduce aplauzele invitaţilor. Inspiraţia ţi-o oferim noi, iar îndemânare îţi aparţine ţie şi... complicelui din bucătărie.
Mezeluri în formă de trandafiri
Mezelurile sunt indispensabile de pe platoul cu aperitive, aşa că-ţi propunem cea mai ingenioasă idee de a le servi: în formă de trandafiri.
Model 1: Cu ajutorul unui feliator de mezeluri sau cuţit foarte bine ascuţit, taie feliile la grosime medie, astfel încât să fie flexibile. Apoi împătureşte o singură dată felia şi cresteaz-o 2-3 milimetri pe zona plisată, de la un cap la altul. Rulează şi fixează la bază cu o scobitoare şi vei obţine întocmai un trandafir cu petale bogate.
Model 2: Dacă foloseşti mezeluri uscate, de exemplu salam uscat, trebuie doar să tăi feliile pe jumătate, având grijă să aibă absolut aceeaşi grosime şi apoi să le aşezi cu baza în jos, una în laterala celeilalte, astfel încât fiecare colţ al feliei adăugate să se suprapună peste colţul celei anterioare. Întinde în acest mod aproximativ 6-7 felii şi apoi, de la ultima adaugată către prima, rulează-le. La final prinde-le la bază cu o scobitoare şi vei obţine un trandafir gata să înflorească.
Model 3: Dacă foloseşti mezeluri de diametru mare este şi mai uşor să obţii forma de trandafir. Aşează fiecare felie în continuarea celeilalte, astfel încât să o acopere jumătate. Întinde aproximativ 7-8 felii şi apoi rulează-le. După ce ai obţinut mănunchiul, taie-l în două şi fiecare jumătate fixeaz-o cu o scobitoare.
Flori din castravete, morcov crud şi ridichie
Cu siguranţă, cel puţin o dată am fost surpinşi la restaurant de un astfel de decor pe care n-am rezistat să nu-l fotografiem. Ei bine, deşi am crede că este demn doar de îndemânarea unui chef, iată că florile din legume se fac farte uşor dacă avem răbdare şi un cuţit ascuţit.
Flori de morcov. Se ia un morcov, se curăţă şi spală. Apoi se fac 5 şanţuri pe lungime cu ajutorul unui cuţit cu lamă subţire şi se îndepărtează surplusul. Trebuie doar să ai grijă să tăi până la miezul său şi nu mai mult. Tot ce trebuie să mai faci este să pui morcovul pe tocător şi să-l tăi felii rotunde. Vei fi surpinsă să descoperi că feliile tale sunt, de fapt, flori cu 5 petale.
Flori din ridichie. Pentru acest ornament absolut deosebit ai nevoie de ridichii medii. Spală ridichia, taie-i codiţa şi apoi secţioneaz-o şi pe verticală şi pe orizontală ca şi cum ai dori să faci un tabel şi să joci X şi 0. Apoi pune-o într-un bol cu apă în care adaugi şi un cub de gheaţă şi las-o până gheaţa se topeşte. În acest mod, ridichia se înmoaie şi devine mai flexibilă, iar tu poţi să-i desparţi cu grijă petalele obţinute din tăieturi, având grijă să nu le rupi.
Flori din castravete. Se ia un castravete tare, se spală şi se taie la capete. Apoi, cu un banal curăţător de legume şi fructe, se cojeşte pe lung castravetele, în felii subţiri, întocmai ca şi cum ai vrea să-l cureţi de coajă. Primul strat, coaja, se înlătură, şi se continuă acţiunea până ce ai ajuns la capătul celălalt şi, din nou, coaja rămasă se înlătură. Feliile lungi se aşează una în continuarea celeilalte, asemenea feliilor de mezeluri de mai sus, având grijă ca felia următoare să acopere jumătate din felia precedentă. Vei obţine un şir de felii de castravete pe care le vei rula şi, de asemenea, le vei fixa cu o scobitoare în mijloc pentru a obţine forma de floare dorită. Sau mai avem o variantă surprinzătoare pentru tine aici! Poftă bună!
Foto: Pixabay