Cum să-ți organizezi eficient congelatorul

26 ianuarie, 2024

Descoperă câteva sfaturi practice pentru organizarea eficientă a congelatorului și află cum poți păstra alimentele congelate în siguranță, pentru mai mult timp.

alimente in congelator jpg

Congelatorul este un aliat de nădejde în bucătărie, dar poate fi și o sursă de stres, dacă nu este organizat corect.

Câteodată, este destul de greu să găsești ceea ce cauți printre pungile și cutiile înghețate sau să eviți risipa de alimente. De aceea, este important să-ți organizezi congelatorul într-un mod eficient, care să-ți ușureze viața și să economisească spațiu.

În rândurile care urmează, îți vom prezenta câteva sfaturi practice, care te vor ajuta să profiți la maximum de beneficiile lui.

Aruncă alimentele expirate

Congelatorul este util pentru a păstra alimentele o perioadă de timp mai lungă, dar nu nelimitată. Unele alimente se pot altera sau deteriora, dacă sunt ținute prea mult. De aceea, este necesar să faci o verificare periodică a alimentelor și să le elimini pe cele care nu mai sunt bune.

Scoate toate alimentele din sertarele congelatorului, citește data de expirare a fiecărui aliment și împarte-le în două: una cu alimentele care au expirat și una cu alimentele care sunt încă valabile.

Aruncă alimentele care au expirat și pune-le pe cele care sunt încă valabile înapoi în congelator, în funcție de data de expirare. Folosește recipiente sau pungi marcate și etichetate, pentru a le găsi mai ușor.

Separă și grupează alimentele

Acest lucru te ajută să găsești mai ușor ceea ce cauți, să previi contaminarea între alimente și să menții calitatea tuturor categoriilor de produse congelate, fie ele cumpărate sau ambalate de către tine.

Poți împărți congelatorul în zone dedicate pentru fiecare categorie de alimente, cum ar fi carne, legume, fructe, mâncăruri preparate și deserturi.

Pentru depozitare, poți folosi pungi din plastic, care sunt ușoare, flexibile, ieftine și ușor de procurat. O soluție bună sunt și recipientele pătrate, din plastic, care au avantajul că pot fi așezate unele peste altele într-un mod ordonat, economisind spațiu.

Recipientele din sticlă sunt ideale pentru congelarea alimentelor care nu se dilată mult la congelare, cum ar fi supele, sosurile, mâncărurile gătite sau fructele. Au avantajul că nu conțin substanțe chimice, care pot migra în alimente.

Împarte alimentele în porții mici

Acest lucru te ajută să economisești spațiul din congelator, deoarece poți aranja mai ușor și mai eficient alimentele, în recipiente sau pungi de dimensiuni reduse. Procedând astfel, reduci risipa de alimente, deoarece poți folosi doar cantitatea de care ai nevoie la un moment dat, fără să dezgheți mai mult decât este necesar.

Totodată, păstrezi calitatea și siguranța alimentelor, deoarece poți evita arsurile de congelator, care pot apărea dacă alimentele sunt congelate și dezghețate de mai multe ori.

Nu în ultimul rând, porționarea alimentelor îți ușurează pregătirea mâncării, deoarece le poți decongela și găti mai rapid.

Organizează alimentele în funcție de cât de des le folosești

Nu este suficient să sortezi alimentele după data de expirare. La fel de important este să le aranjezi după frecvența de utilizare, adică după cât de des le folosești în prepararea mâncării. Astfel, vei economisi timp și energie și nu vei uita de anumite alimente care se pot strica.

După sortare, pune alimentele care sunt încă bune înapoi în congelator, dar nu în ordinea în care le-ai scos. Gândește-te la cât de des le folosești și aranjează-le în funcție de asta.

De exemplu, dacă folosești des legume congelate, pune-le în față, unde le poți vedea și accesa mai ușor. Dacă folosești rar carne congelată, pune-o în spate, unde nu te va încurca atunci când cauți un alt ingredient. Folosește recipiente sau pungi etichetate, pentru a le identifica mai ușor.

Un congelator organizat în mod eficient îți aduce multe beneficii, cum ar fi economisirea de spațiu, bani și timp, prevenirea risipei de alimente, păstrarea calității și siguranței alimentelor și ușurarea procesului de pregătire a mâncării. Dacă alegi să urmezi sfaturile simple pe care ți le-am propus, vei avea un congelator curat, ordonat și practic, ce îți va face viața mai ușoară și mai plăcută.

Sursa foto: Shutterstock



Recente pe Ok! Magazine

Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg