Cum se face Vasilopita, prăjitura cu noroc, de Anul Nou. Desertul Sfântului Vasile

30 decembrie, 2024

Suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile de Anul Nou. Și dintre toate bunătățile ce se vor afla pe masa de Revelion, ar fi bine să facem loc și acestui desert delicios Vasilopita, despre care grecii spun că aduce noroc!

Vasilopita png

Cine nu vrea noroc în noul an?

Vă propunem Vasilopita, o rețetă inedită, aspectuoasă și delicioasă!

Vasilopita este o prăjitură grecească, asemănătoare unui chec sau cozonac şi se face în ajunul Anului Nou, pentru a fi servită chiar în prima zi din an, atunci când este sărbătorit Sfântul Vasile.

Pentru cel mai bun rezultat, bateți bine untul și zahărul până obțineți o cremă densă și pufoasă. Fă acest pas corect și vei fi răsplătit cu un pandișpan ușor și aerisit, cu note spectaculoase de portocale, citrice, mastic, mosc și mahleb, o combinație de arome distinctivă pe care nu o vei găsi în altă parte. Mahleb este o pudră obținută din sâmburii unei specii de cireș (St Lucie's Cherry) ce crește în zona mediteraneană. A fost folosit la început în industria parfumurilor din Orientul Mijlociu și Turcia, apoi a devenit popular in patiserie.

Ingrediente Vasilopita:

400 g unt nesărat, moale

310 g (1 1/3 căni) zahăr pudră

4 ouă la temperatura camerei

120 ml lapte

30 ml coniac

Extract de vanilie

O linguriță Mahleb

Jumătate linguriță mastic (Masticul folosit în cofetărie ca aditiv aduce o aromă și un gust distinctiv. Este specific bucătăriei grecești.)

Coaja și zeama de la o portocală

500 g făină

1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu

Zahăr pudră

Încălzește cuptorul la 160°C (funcția cu ventilație).

Unge cu ulei o tavă rotundă. Adaugă și o foaie de copt pe fundul tăvii.

Mixează untul și zahărul pudră la viteză medie, până la omogenizare, consistență de bezea. Cu viteza mixerului la minim, încorporează apoi ouăle. Adaugă laptele, coniacul, vanilia, mahlebul și masticul. Apoi zeama de portocală, coaja, făina și bicarbonatul până s-au omogenizat toate.

Transferați aluatul în tavă. Acum aveți opțiunea de a introduce un bănuț. Când se va tăia prăjitura Vasilopita, cine primește bănuțul se spune că va avea noroc tot anul viitor.

Ornarea se face cu zahăr pudră, din belșug.

Foto: Instagram



Recente pe Ok! Magazine

e1dbac7d55bbb9cacff43bcc0d71d15f72 jpg
Cum gătești mai eficient acasă și cum îți construiești propriul stil culinar jpg
femeie rochie de revelion petrecere confetti 3419692 jpg
casa racoroasa jpg
Pulover Reserved jpg
4 detalii care tranforma o cina intr o seara memorabila jpg
placi din policarbonat viu colorate jpg
cute family standing near christmas tree jpg
FOTO Facebook West Side Christmas Market
OKMAGAZINE sandy millar nuS2GDpCDoI unsplash jpg
okmagazine ro pexels karola g 7269680 jpg
femeie in rochie poarta multe inele  kElEigko7PU jpg
Transformă ți părul într o linie perfectă tehnici profesionale pentru îndreptarea corectă cu placa jpg
De ce este important sa ai atat o campanie de SEO cat si una de direct marketing  jpg
okmagazine ro   Cum să alegi adidași eleganți care se potrivesc atât sport cât și streetwear jpg
Greșeli frecvente în curele de detoxifiere a ficatului jpg
1763551941 RJY1 jpg
1763743045 Y1kG png