Cum se face Vasilopita, prăjitura cu noroc, de Anul Nou. Desertul Sfântului Vasile

30 decembrie, 2024

Suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile de Anul Nou. Și dintre toate bunătățile ce se vor afla pe masa de Revelion, ar fi bine să facem loc și acestui desert delicios Vasilopita, despre care grecii spun că aduce noroc!

Vasilopita png

Cine nu vrea noroc în noul an?

Vă propunem Vasilopita, o rețetă inedită, aspectuoasă și delicioasă!

Vasilopita este o prăjitură grecească, asemănătoare unui chec sau cozonac şi se face în ajunul Anului Nou, pentru a fi servită chiar în prima zi din an, atunci când este sărbătorit Sfântul Vasile.

Pentru cel mai bun rezultat, bateți bine untul și zahărul până obțineți o cremă densă și pufoasă. Fă acest pas corect și vei fi răsplătit cu un pandișpan ușor și aerisit, cu note spectaculoase de portocale, citrice, mastic, mosc și mahleb, o combinație de arome distinctivă pe care nu o vei găsi în altă parte. Mahleb este o pudră obținută din sâmburii unei specii de cireș (St Lucie's Cherry) ce crește în zona mediteraneană. A fost folosit la început în industria parfumurilor din Orientul Mijlociu și Turcia, apoi a devenit popular in patiserie.

Ingrediente Vasilopita:

400 g unt nesărat, moale

310 g (1 1/3 căni) zahăr pudră

4 ouă la temperatura camerei

120 ml lapte

30 ml coniac

Extract de vanilie

O linguriță Mahleb

Jumătate linguriță mastic (Masticul folosit în cofetărie ca aditiv aduce o aromă și un gust distinctiv. Este specific bucătăriei grecești.)

Coaja și zeama de la o portocală

500 g făină

1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu

Zahăr pudră

Încălzește cuptorul la 160°C (funcția cu ventilație).

Unge cu ulei o tavă rotundă. Adaugă și o foaie de copt pe fundul tăvii.

Mixează untul și zahărul pudră la viteză medie, până la omogenizare, consistență de bezea. Cu viteza mixerului la minim, încorporează apoi ouăle. Adaugă laptele, coniacul, vanilia, mahlebul și masticul. Apoi zeama de portocală, coaja, făina și bicarbonatul până s-au omogenizat toate.

Transferați aluatul în tavă. Acum aveți opțiunea de a introduce un bănuț. Când se va tăia prăjitura Vasilopita, cine primește bănuțul se spune că va avea noroc tot anul viitor.

Ornarea se face cu zahăr pudră, din belșug.

Foto: Instagram



Recente pe Ok! Magazine

Cum să adaugi un element de design modern în amenajările tale exterioare jpg
pexels brett rogers 1898640 4642438 16x9 png
happy lady holding jar applying moisturizing cream enjoy new skin hydration product posing jpg
imag p  jpg
okmagazine ro iphone jpg
uscator jpg
Cum te pot ajuta serviciile ORL să previi complicațiile cauzate de răceală și gripă jpg
1 png
Patinatori ruși jfif
Noul An Chinezesc   GettyImages 161059179 jpg
city break jpg
1737978555 n1EX jpg
Wedding Trends - tendințe pentru nunți în 2025(12) jpeg
Catina   un mic fruct care te poate ajuta sa ai un ten de revista jpg
Cum să îți alegi uniforma medicală perfectă 5 sfaturi esențiale pentru un confort maxim jpg
BtA8HrQ   Imgur png
Cele 5 simptome ale rozaceei pe care trebuie să le cunoști jpg
Femeie Șarpe Pixabay jpg