Curațarea și întreținerea terasei din lemn: operațiuni frecvente și echipamente necesare

21 iunie, 2022
brico jpg

Manevrabilitatea și rezistența lemnului ne-au cucerit de multă vreme. Astfel, acesta e folosit peste tot în casele noastre, mai ales pe terasă, căreia dușumeaua de lemn îi oferă o notă caldă și naturală mult apreciată.

Cu toate acestea, ca orice alt material natural, lemnul capătă, în timp, un aspect mai puțin plăcut, mai ales dacă este vorba despre spațiile deschise. Dar nu trebuie să-ți faci griji: lemnul este rezistent. Poți curăța și restaura pardoseala din lemn, redându-i frumusețea originală, fără a fi nevoie să o înlocuiești complet.

O terasă bine îngrijită, ce are atât un rol funcțional, cât și unul estetic, nu se rezumă, însă, la curățarea pardoselii. În cele ce urmează, afli care sunt câteva dintre operațiunile frecvente pe care ar trebui să le faci ca să întreții corect terasa, percum și de ce echipamente ai nevoie în acest sens.

Curăță terasa și ocupă-te de eventualele reparații necesare

De cele mai multe ori, o curățare bună poate fi tot ce are nevoie terasa ta. Însă, uneori, este nevoie să acorzi ceva mai multă atenție aspectului ei. Există cuie ieșite sau șuruburi slăbite? Pete bine încrustate în suprafața ei? Urme de mușchi sau pete de grăsime?

Dacă este cazul, înlocuiește șuruburile și cuiele slăbite, curăță petele exterioare cu apă și săpun de Marsilia, care este mai puțin poluant și extrem de eficient. Îndepărtează orice resturi și mătură bine terasa. Apoi, clătește cu un jet de apă.

De mare ajutor în această fază ți-ar putea fi o mașină de spălat cu presiune. Aceasta poate rezolva cele mai dificile pete și poate îndepărta cu ușurință fibrele de lemn deteriorate de soare. Ai grijă, totuși, să nu setezi presiunea prea mare. Jetul trebuie să rămână suficient de slab pentru a nu afecta prea mult suprafața terasei.

Mai mult de-atât, ai să descoperi că acest aparat te poate ajuta la curățarea:

❖     dalelor și bordurilor;

❖     pardoselilor ceramice, porțelanate, din piatră;

❖     zidurilor casei;

❖     gardurilor din lemn sau beton;

❖     mobilierului de exterior;

❖     balustradelor de lemn;

❖     mașinii personale.

Câteva dintre avantajele unui astfel de aparat de spălat cu presiune:

❖     dimensiuni compacte și masă redusă, ce garantează un transport și manevrabilitate ușoară;

❖     rezistență la utilizare îndelungată;

❖     rezistență la șocuri mecanice și la uzură, datorită construcției durabile.

De asemenea, îți oferă o gamă largă de operațiuni realizabile datorită unei mari varietăți de accesorii utile:

❖     pistol de pulverizare;

❖     lance extensibilă;

❖     pulverizator de spumă;

❖     furtun de 8 m lungime.

Așadar, aceste aparate de spalat cu presiune pot fi folosite ani la rând și îți vor ușura mult munca, mai ales când vei dori să cureți din nou curtea.

Un alt pas, înainte de a-i reda terasei strălucirea ei de altădată, constă în curățarea lacului vechi și în șlefuirea lemnului. Pentru această etapă, vei avea nevoie de următoarele echipamente:

❖     o răzuitoare, pentru a îndepărta urmele vechi de vopsea sărită;

❖     o perie de sârmă, cu care să cureți lemnul de orice impurități;

❖     un șlefuitor electric, pentru a lustrui lemnul și pentru a-l pregăti pentru următorul pas.

Prelungește viața terasei tale

După ce te-ai asigurat că terasa ta este curată, spălată și uscată, lăcuirea ei este o modalitate sigură de a o face să arate ca nouă și de a-i extinde durata de viață. Un lac de calitate, aplicat corect pe tipul potrivit de lemn, nu numai că va reîmprospăta culoarea lemnului, dar va pătrunde și în fibrele lui, pentru a-i oferi o mai bună protecție împotriva umidității.

Lazurile pentru podele vin într-o varietate de compoziții, inclusiv pe bază de ceară sau de ulei și opțiuni ecologice. Sunt disponibile în mai multe nuanțe, de la culori transparente la culori solide.

Alege lazura în funcție de tipul de lemn și de vechimea acestuia. Utilizează o vopsea semi-transparentă pentru podelele de lemn mai vechi, care își vor păstra frumusețea originală și vor primi un aspect proaspăt.

Odată ce ai terminat de aplicat lacul/lazura, lasă pardoseala să se usuce timp de 24 de ore. Supraveghează copiii sau câinele: urmele de pași sau lăbuțe pot marca suprafața terasei. În funcție de starea și de tipul lemnului, este posibil să dorești să aplici un al doilea strat. Dacă este cazul, așteaptă ca primul strat să fie complet uscat, apoi repetă procesul.

Reîmprospătează aspectul mobilierului de pe terasă

În ceea ce privește întreținerea mobilierul de pe terasă, aceasta depinde în principal de materialul din care este realizat. Iată câteva exemple:

❖     Dacă mobilierul are un cadru de aluminiu, îl poți restaura curățându-l bine, apoi folosește un strat de ceară auto, pentru o protecție suplimentară. Menține-l acoperit când plouă, pentru a preveni oxidarea. Optează pentru huse sau perne din materiale sintetice precum poliesterul, deoarece sunt mai rezistente la decolorare. Nu uita să depozitezi articolele textile la interior, peste iarnă.

❖     Dacă mobilierul este făcut din răchită naturală, ratan sau plastic, este recomandat să fie depozitat la interior, pe perioada iernii. În rest, este destul să îl cureți bine, chiar folosind un aparat de spălat cu presiune. Pe mobilierul de ratan poți să aplici un strat de ceară de mobilă, pentru a-i crește rezistența în timp.

❖     Fierul forjat se descurcă bine în timpul iernii, este necesar doar să fie acoperit, iar atunci când scoți mobilierul pe terasă, curăță-l bine cu apă și săpun de Marsilia. Oțelul inoxidabil poate rugini, dar, în general, este destul de rezistent și nu necesită multă întreținere.

❖     Articolele din lemn au nevoie de o curățare serioasă, la fel precum pardoseala din lemn a terasei. Poți să șlefuiești ușor cadrul mobilierului, apoi să reaplici un strat de lazură pe bază de apă, transparentă.

Urmând acești pași simpli, terasa ta va reveni la viață, iar tu și cei dragi vă veți putea bucura mai mult timp de ea, pe toată durata anului.

Sursa foto: Shutterstock



Recente pe Ok! Magazine

books gifts 524166 png
Investiții mici, impact mare Cum să aduci un plus de confort în casa ta prin idei moderne de amenajare jpg
okmagazine ro lenovo yoga jpg
Top 5 beneficii ale achiziției unei asigurări RCA online jpg
geaca dama iarna jpg
Provocările premenopauzei  Impactul asupra somnului și metode de relaxare jpg
Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg