“Dacă o cauţi cu lumânarea, fă-o la Chateau Marmont!”
Asta spunea Harry Cohn, fondatorul Columbia Pictures. Iar omul ştia ce vorbeşte. Aici, la Chateau Marmont e (încă) e fortăreaţa libertăţii totale, locul cuplurilor celebre neştiute! Este hotelul unde s-a trăit istoria secretă a Hollywoodului. Cei de la formaţia The Eagles i-au închinat cel mai de succes hit al lor, “Hotel California”. Cum sunau versurile? “You can check-out any time you like, but you can never leave! ”… Fiindcă Marmont este o stare de spirit nebună, nebună, nebună!
Legendarul hotel de pe Sunset Boulevard din Los Angeles chiar arată ca o fortăreaţă, garantându-le celebrilor clienţi intimitate totală. Nu degeaba vedetele s-au simţit aici de multe ori chiar mai bine ca acasă – poate şi pentru că iniţial a fost gândit ca un complex rezidenţial, primul din Los Angeles proiectat să reziste la cutremure, astfel că fiecare dintre cele 63 de camere şi bungalouri este o casă în sine. Keanu Reeves chiar a confundat acest loc cu o locuinţă permanentă în anii '90. Iar o fotografie veche cu Humphrey Bogart plantând o floare în grădina bungaloului închiriat la Marmont atestă că hotelul a fost de la început a doua casă pentru celebrităţi. Încă de la inaugurarea lui în 1929, când arhitecţii i-au creat înfăţişarea fiind inspiraţi de Castelul Amboise, de pe Valea Loarei. Iar totul făcea parte din poveste, decorul fiind în concordanţă. Fiecare detaliu îi conferea hotelului acel parfum aristocratic încărcat de senzualitatea escapadelor amoroase interzise, consumate la umbra alcovurilor, la fel ca în castelele de pe Valea Loarei.
Marmont a devenit locul de joacă preferat al elitei showbusiness-ului hollywoodian şi datorită boşilor studiourilor de film, care închiriau aici apartamente şi bungalouri special pentru petrecerile sălbatice ale vedetelor. Erol Flynn s-a iubit aici cu Marlene Dietrich. Jean Harlow a venit la Marmont în 1933 pentru a-şi consuma aventura cu Clark Gable – iar asta chiar în timp ce ea se afla în luna de miere cu cineastul Harold Rossen. Lui Harlow îi plăcea să-şi trăiască viaţa la maximum: se spune că în timpul şederilor ei la Marmont, obişnuia să lase mesaje la recepţie cum că a plecat “la pescuit”, de câte ori avea chef de o nouă cucerire. Tot aici şi-a trăit o Natalie Wood de doar 17 ani idila cu regizorul peliculei “Rebel fără cauză”, Nicholas Ray, cu 26 de ani mai mare ca ea. Iar excentricul Howard Hughes a ars aici momente fierbinţi cu Rita Hayworth şi Ava Gardner. Ba chiar se spune că mogulul închiriase unul dintre apartamentele penthouse de la Marmont în anii '50, alegându-şi prin binoclu câte o frumuseţe care se unduia irezistibil prin grădina interioară şi pe la piscină.
La rândul lor, Janis Joplin, Beatleşii şi cei de la Rolling Stones şi-au lăsat aici poveştile lor nebune, cu orgii pudrate din belşug cu droguri. Cei de la Led Zeppelin se distrau trecând prin holul hotelului pe motocicletele Harley Davidson. Iar un Jim Morrison ameţit de droguri a sărit de pe acoperişul unui bungalou, rupându-şi câteva coaste. Personalul hotelului, fireşte, era perfect antrenat pentru a nu divulga informaţii despre ceea ce se întâmpla… într-o zi obişnuită la serviciu. Nu degeaba regizorul Roman Polanski scria în autobiografia sa: “Acolo te puteai droga fără să vrei doar adulmecând gaura cheii unei camere!”.
Desigur, libertatea totală de la Marmont, posibilă sub ochii închişi ai personalului, a avut şi preţul său. Pe 5 martie 1982, actorul şi muzicianul John Belushi (pe care îl ştii cel puţin din pelicula “The Blues Brothers”) a fost găsit mort în bungaloul nr.3, din cauza unei supradoze de heroină. Castelul în sine era şi el aproape de a-şi da duhul, după desfrâurile pe care le găzduise ani de-a rândul. Mai ales după party-urile rockerilor care adesea deveneau violenţi, având sălbatica satisfacţie de a distruge preţiosul mobilier. Salvarea a venit din partea antreprenorului André Balazs, cel care deţine 8 hoteluri în America şi care a cumpărat Marmont în 1990, resuscitându-l printr-o excelentă operă de restaurare. Împreună cu designerii Fernando Santangelo şi Shawn Hausman, Balasz i-a dat hotelului o faţă modernă, păstrându-i, în acelaşi timp, vechiul farmec: camere luminoase, în stilul anilor '40, cabine telefonice păstrate din anii '30, săli de baie care sunt versiuni foarte reuşite ale originalelor din aceeaşi perioadă.
John Belushi
Aşa se face că starurile au continuat să vină aici. Iar personalul a continuat să fie… la fel de înţelegător cu faimoşii lor clienţi. Singurul păcat de neiertat aici este să nu-ţi plăteşti camera, aşa cum a făcut John Frusciante, fostul chitarist de la Red Hot Chili Peppers, prin anii '90, când era în culmea dependenţei de heroină, sfârşind prin a fi dat afară din hotel.
Johnny Depp spunea, la un moment dat, că el şi Kate Moss au făcut dragoste aproape în fiecare cameră de la Marmont. Iar o Scarlett Johansson de 19 ani era atât de fermecată în 2004 de Benicio del Toro, încât a început să-i smulgă hainele în lift, cei doi fiind surprinşi de câţiva oaspeţi ai hotelului. Doar cei foarte ghinionişti pot fi, însă, prinşi în flagrant delict la Marmont chiar de către presă. Şi… i s-a întâmplat candidatei perfecte: lui Britney Spears – care, în ciuda grădinilor luxuriante care străjuiesc hotelul, tot a fost suprinsă de paparazzi în 2003, în timp ce se săruta cu Colin Farrell pe terasa unui apartament de la Marmont.
Îndrăgostită de acest hotel ca de un Casanova bătrân, regizoarea Sofia Coppola (care a câştigat Oscarul în 2003 pentru filmul “Lost in Translation”) a făcut, într-un fel, din Marmont personajul principal din pelicula ei din 2010, “Somewhere” – un film în care Stephen Dorff interpretează un actor ce trece printr-o profundă criză existenţială, retrăgându-se la Marmont. Cineva zicea că Johnny Marco, personajul lui Dorff, îi aminteşte de Heath Ledger, cel care a fost filmat trăgând pe nas cocaină la Marmont, nu cu mult înainte de moartea lui în 2008, în urma unei surpadoze… Iar istoria continuă, dar sperăm noi fără victime de-acum încolo!
OK! Goes To L.A. - proiect realizat cu sprijinul www.eturia.ro.