De la aparatul de ras la epilatorul IPL sau cu laser: avantaje și dezavantaje
Când vine vorba de epilare, femeile și bărbații au de ales. Există o serie de modalități de a elimina părul nedorit. În acest articol, vom analiza metoda de epilare cu un aparat de ras versus cu un epilator IPL sau cu laser.
Epilarea cu aparat de ras – sfaturi și precauții
Pentru a evita micile neplăceri cauzate de epilarea cu un aparat de ras, pregătiți-vă pielea în prealabil, făcând o baie, de exemplu. Acest lucru va înmuia pielea și o va face mai puțin predispusă la tăieturi.
Un aparat de ras nu îndepărtează doar părul, ci și celulele moarte de la suprafața pielii. Acest lucru slăbește temporar bariera de protecție a pielii. Așa că cel mai bine este să vă radeți seara, înainte de a merge la culcare.
Păstrați un bol cu apă în apropiere: pe măsură ce vă epilați, lamele aparatului se vor încărca cu păr. Așa că trebuie să vă curățați aparatul de ras în mod regulat, scufundându-l în apă.
Epilarea picioarelor. Folosiți mișcări blânde, înainte și înapoi, pe genunchi și în spatele lor. Pielea din aceste două zone este foarte sensibilă. Cu această metodă, evitați să vă tăiați. Pe de altă parte, pe zonele mai mari, unde pielea este mai puțin fragilă, folosiți mișcări lungi pentru a îndepărta cât mai repede cât mai mult păr.
Pentru a avea axilele bine epilate, trebuie să tăiați părul în direcția în care crește. Cu toate acestea, părul din această zonă nu crește tot în aceeași direcție. Prin urmare, vă recomandăm să vă radeți în sus și în jos pentru a îndepărta tot părul.
Epilarea cu un aparat de ras este o soluție simplă și practică, dar din păcate nu ne scapă de părul nedorit pe termen lung. Pentru acest lucru, alegeți un epilator cu laser sau un epilator IPL.
Epilator cu laser
Epilarea cu laser folosește fototermoliza selectivă, ceea ce înseamnă că dispozitivul folosit pentru tratament amplifică lumina și o converge într-un fascicul optic îngust spre părul nedorit. Laserul ajunge apoi la bulbul de păr (partea foliculului situată în profunzimea dermului), provocând "explozia" firului de păr și a rădăcinii acestuia. Care sunt avantajele acestui tratament? Deoarece efectul fasciculului este stabil și măsurat, acesta permite tratarea uniformă a zonei dorite. De asemenea, epilarea cu laser poate fi utilizată pentru a trata toate tipurile de piele, inclusiv pielea închisă la culoare și neagră. Cu toate acestea, tratamentul poate fi uneori mai dureros decât IPL.
Epilator IPL
IPL (sau lumina intensă pulsată) este în general recunoscută ca fiind mai puțin dureroasă. Funcționează într-un mod similar, dar atunci când lumina este absorbită de pigment, aceasta se transformă în căldură doar în ținta sa și o elimină fără a deteriora țesutul din jur. De fapt, IPL este un epilator care utilizează lumina în diverse spectre, la diferite lungimi de undă, pentru a trata o serie de simptome nedorite. Spre deosebire de laser, care utilizează o singură lungime de undă, deși foarte puternică, IPL poate face mai mult decât să elimine părul! De fapt, această tehnologie extrem de versatilă este adesea folosită și pentru a trata petele pigmentare sau acneea, prin simpla schimbare a filtrului utilizat.
Un alt avantaj este accesibilitatea sa. Epilarea cu lumină intens pulsată este mult mai puțin costisitoare decât epilarea cu laser. În plus, vă puteți achiziționa propriul epilator IPL și îl puteți utiliza acasă. Desigur, un aparat de ras rămâne cea mai ieftină opțiune, dar, așa cum ziceam, nici nu ne scapă de păr pe termen lung.
Atenție la contraindicații!
Indiferent de tratamentul ales, laser sau IPL, este important de știut că contraindicațiile de bază sunt aceleași. De exemplu, nu este recomandat să apelăm la epilarea definitivă dacă pielea este bronzată sau expusă la soare înainte și după tratament, dacă avem părul blond sau roșcat deschis, dacă luăm anumite medicamente sau dacă suferim de fotodermatoză.