Destinaţie de vacanţă. Antalya, lunga vară orientală

2 iulie, 2017
General View 19 jpeg

Soare, mare, munţi împăduriţi pe fundal şi multe posibilităţi de distracţie şi relaxare. Este promisiunea pe care riviera turcească le-o face anual milioanelor de turişti veniţi să-şi petreacă vacanţa pe ţărmurile Asiei Mici.

image

Dacă Imperiul Otoman a apus de mult, turcii îşi continuă „expan­siunea“ în domeniul ofertelor turistice de top de pe ţărmul Mă­rii Mediterane. Vârful de lance al litoralului lor este Antalya, una dintre destinaţiile preferate de milioane de turişti în paradisul Asiei Mici. Combinaţia de soare, mare albastră şi munţi împăduriţi este pe placul celor care caută re­laxare şi panorame splendide, dar şi pentru cei dornici de distracţie şi nopţi de neuitat.

Situată în partea de sud a peninsulei Anato­lia, la poalele munţilor Taurus, regiunea An­talya, care astăzi s-a dezvoltat peste vechile oraşe Pamphylia şi Lycia, s-a tranformat în cea mai mare staţiune maritimă la nivel inter­naţional. Graţie soarelui, care îşi trimite raze­le timp de 300 de zile pe an, este locul perfect pentru concediu în orice perioadă a anului, preponderent între lunile mai şi septembrie.

Plajele aurii, hotelurile tematice, excelen­tele terenuri de golf, oraşul vechi şi vestigiile arhitecturale în stil bizantin şi roman, plus at­mosfera orientală şi gastronomia locală sunt condimentele unei vacanţe reuşite în doi, dar şi pentru familişti şi grupuri de prieteni.

Cum ajungi?

Un bilet de avion pe ruta Bucureşti-Istanbul Antalya costă de la 200€/dus-întors. Ai nevo­ie de paşaport valabil minimum 6 luni.

Unde te cazezi?

Cele mai luxoase hoteluri se găsesc în Be­lek, o staţiune cosmopolită aflată la 30 km de oraşul Antalya. Oferta este impresionantă şi îţi va fi greu să alegi unul dintre cele peste 32 hoteluri de lux cu regim ultra all inclusive, la care se adaugă 16 km de plajă, păduri de pin şi case de vacanţă de primă clasă.

Vei fi, poate, surprins să afli că de servi­ciile hoteliere de lux din Belek s-a bucurat însuşi Barack Obama, atras în această parte a Turciei în special de calitatea excelentă a terenurilor de golf. Cei care au avut onoarea de a-l găzdui pe fostul preşedinte american sunt hotelierii de la Calista Luxury Resort, un complex de lux de 5 stele multipremiat atât pentru serviciile de cazare, cât şi pentru bu­cătăria sofisticată. De altfel, Calista impresi­onează prin numărul de spaţii de primire a oaspeţilor (o clădire principală cu cinci etaje, 6 clădiri cu patru etaje şi 9 vile cu două etaje) şi prin numărul restaurantelor: unul principal, tip bufet, care serveşte şi meniu vegetarian şi dietetic şi 6 restaurante à la carte (cu speci­fic turcesc, italienesc, oriental, sud-american, fructe de mare, barbeque). Construit în 2007 pe o suprafaţă de 12 ha, resortul beneficiază de plajă privată, 3 piscine exterioare, 2 piscine interioare, 4 tobogane acvatice, cinema, 9 ba­ruri (dintre care unul nonstop), 3 săli de con­ferinţe (cu capacitate de până la 1.200 de per­soane), un centru SPA de lux (baie turcească, saună, jacuzzi, baie de aburi), sală de fitness, 5 terenuri de tenis, discotecă şi câteva magazi­ne. Să mai spunem că îţi poţi petrece timpul la aerobic, aqua gym, polo, volei pe plajă, golf, baschet, tenis de masă, bocce, darts, bowling, biliard, windsurfing, catamaran ori caiac? Sau că cei mici au parte de programe de animaţie, piscină şi tobogane acvatice dedicate, loc de joacă, miniclub şi bufet special?

Rixos-Land of Legends

Dacă te-am convins, află că îţi poţi petrece vacanţa aici prin intermediul pachetelor tu­ristice oferite de agenţii. De pildă, la Paralela 45, preţurile pentru cazare în cameră dublă, transport cu avionul cu cursă charter, tran­sferuri aeroport-hotel-aeroport şi asistenţă turistică în limba română, plus o intrare la Ri­xos - Land of Legends, pornesc de la 2.386 € pentru două persoane şi ajung până la 3.734 € pentru o familie cu doi copii (max. 12 ani).

Vila Leo

Interesant ar fi să stai şi în Vila Leo, prefera­tă de Roman Abramovici pentru vacanţele sale, doar că şi preţul e pe măsură: 12.000 €/noap­te pentru un spaţiu de 1.500 mp şi condiţii VIP (ponton, pavilioane pe plajă, piscină privată, bar, home theater, sală de jocuri, jacuzzi, sau­nă, baie turcească, baie de aburi, sală de fitne­ss, sală de masaj, plus şampanie şi cocktail la sosire, răcoritoare la discreţie, majordom per­sonal 24/7, transfer VIP de la/la aeroport).

Cum te distrezi?

Plajele din sud-vestul regiunii (Kemer, An­talya, Belek) sunt populate de hoteluri şi des­tul de aglomerate în sezon. Cele din est (Side, Alanya) sunt mult mai liniştite şi potrivite pen­tru cei care caută locuri izolate de plajă. Dar, oriunde ai alege să stai la soare, te poţi bucura din plin de mare, înotând sau făcând surfing, windsurfing, schi nautic ori navigaţie. Cei mici se pot distra la Aqualand, Luna Park, la Aqua­rium ori la Rixos - Land of Legends (42 $/zi).

image

Terenurile de golf sunt şi ele la mare cău­tare, Belek dedicându-le arii impresionante iubitorilor acestui sport. Pentru cei activi, re­prizele de rafting pe canionul Koprulu şi in­cursiunea spre cascadele formate pe râul Du­den vor aduce acel plus de adrenalină.

Portul Antalyei este locul preferat de pro­menadă. Aici ancorează iahturi luxoase şi ve­liere, dar şi vase de croazieră care fac incursi­uni de-a lungul golfului. Totodată, portul este înţesat de cafenele şi restaurante cochete cu arhitectură otomană, de unde răzbat cele mai îmbietoare arome. Meniul este foarte ofertant, de la tradiţionale kebab, kefte şi lahmacun, la musacale, preparatele cu peşte ori fructe de mare şi încheind cu baclavale, rahat, ceai ori cafea turcească şi deliciosul suc de rodii.

Centrul vechi (Kaleiçi) păstrează şi astăzi porţile construite pe vremea împăratului Ha­drian (sec. II) şi rămăşiţile bisericii ortodoxe Sf. Gheorghe (din incinta muzeului Kaleiçi). Vestigii istorice găseşti şi la Perge (Templu al lui Artemis) şi la Myra (vestitele morminte săpate în piatră). Vizitează şi teatrul antic As­pendos, unde anual se desfăşoară Festivalul Internaţional de Operă şi Balet. Şi, dacă tot vorbim despre spectacole, de­monstraţiile coregrafice de tipul Fire of Ana­tolya sunt absolut senzaţionale.

Pentru shopping, ai la dispoziţie o mulţime de magazine, bazaruri şi mall-uri, de unde poţi lua condimente, dulciuri tradiţionale, obiecte de pielărie, ceramică, pantofi lucraţi manual, îmbrăcăminte ori bijuterii.

Cu cine te poţi întâlni?

Pe lângă turiştii români, şi ruşii preferă li­toralul turcesc. Roman Abramovici este un oaspete fidel în Belek, la fel şi alte nume din protipendada moscovită. Pe lista vizitatori­lor excentrici se înscriu şi Kate Moss, Kend­all Jenner, Adriana Lima, Mariah Carey, Mick Jagger şi Tiger Woods.

 Travel tips

  • Fumatul este permis în cafenele şi restaurante.
  • În localuri, e recomandat să laşi un bacşiş de 10%. Taximetriştii nu primesc, de regulă, bacşiş.
  • Consumă doar apă îmbuteliată.
  • La cumpărături, preţurile se negociază.
  • Dacă vrei să cumperi un covor sau vreun obiect cu vechime, cere-i vânzătorului un certificat sau o chitanţă, de care vei avea nevoie la vamă.


Recente pe Ok! Magazine

teo89 jpg
untold3 jpg
Julia Fox black (6) jpg
cezzar91 jpg
scarla3 webp
ceas jpg
cornelia73 jpg
Ioana Ginghina sexy slaba silueta se mentine (1) jpg
arsinel8 jpg
Gaz pe Foc (6) jpg
tania PNG
alessia raiciu jpg
piele8 jpg
briana8 jpg
katie1 jpg
Rebel Wilson și iubita Ramona Agruma (9) jpg
Gina Pistol 2 jpg
angelina jolie profimedia 0714246197 jpg