Destinaţii de weekend: Muzeele satelor

Muzeul Astra se întinde pe 96 ha și are 300 de clădiri si peste 15.000 de obiecte tradiționale.

Cum ar fi să te poți întoarce în timp, într-o lume a caselor de lemn şi de lut, a gospodăriilor vechi cu mori de apă sau de vânt şi a atelierelor meşteşugăreşti? Te invităm să descoperi farmecul muzeelor etnografice, ca o  întoarcere la inocență, la lucruri simple şi poveşti nemuritoare

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra, România

În 2011, Muzeul ASTRA a fost cotat în Ghidul Verde Michelin cu cea mai înaltă distincţie: trei stele.

La 3 km de șoseaua ce face legătura între Sibiu și Rășinari, în rezervaţia naturală Dumbrava Sibiului, se află cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Când păşeşti prima oară aici, ai impresia că, în sfârşit, poţi respira în voie şi că ai intrat pe pământul magic al străbunilor, despre care obişnuiam să citim la şcoală.

 

Ce poţi vedea: La stânga priveliştea se deschide către lacul străjuit de câteva mori de vânt impresionante, la poalele cărora îşi unduiesc tijele stuful şi papura. Lângă ele, casele vechi pescărești, cu bărcile, cherhanaua, ghețăria şi celelalte anexe ale lor, te invită să intri într-o lume creată cu secole în urmă, când meşteşugul pescuitului, al împletitului năvoadelor şi al conservării peştelui făceau parte din viaţa de zi cu zi. Tot astfel, de-a lungul celor 10 km de alei, se înşiruie, rând pe rând, case bătrâneşti, cabane, conace, ateliere meşteşugăreşti, crame, uleiniţe, mori de apă (peste 30!) şi vâltori, fiecare amplasată într-un areal cât mai apropiat de specificul ei tradiţional, urcată pe deal sau aşezată lângă un curs de apă, ascunsă în pădure sau scăldată complet în lumină. Iar casele albastre, vopsite cu praf de cobalt, fascinează prin cromatica lor, aducând mai aproape seninul cerului și ingenuitatea vechiului sat românesc. Interioarele complet restaurate găzduiesc obiecte casnice, mobilier, unelte şi costume populare vechi, iar tot acest tablou bucolic este însufelţit de munci gospodăreşti şi evenimente din viaţa satului puse în scenă de voluntari şi meșterii prezenți la târgurile periodice de artă populară.

Ce poţi face: te poţi plimba pe jos, cu bicicleta, cu trăsura, cu barca ori, pe timpul iernii, chiar şi cu sania; poţi face mii de poze cu cele mai pitoreşti cadre; poţi învăţa ad-hoc primii paşi ai unui meşteşug precum cusutul, împletitul paielor, olăritul, opincăritul, frământatul pâinii, grădinăritul, încondeiatul oălor, etc; te poţi bucura de concertele în aer liber oferite gratuit de muzeu; poţi încerca preparatele româneşti din zona Mărginimii Sibiului ori poţi degusta din sortimentele locale de beri artizanale; poţi rezerva chiar biserica de lemn pentru nuntă sau botez; te poţi relaxa stând pe iarbă ori pe bancă; îţi poţi distra copiii în locurile de joacă amenajate cu scrânciob ori leagăne din lemn; te poţi bucura de toate astea în familie, cu posibilitatea de-a te caza la unul dintre cele două hosteluri (30-50 lei/pers.), având la dispoziţie 4 parcări şi 2 restaurante (Cârciuma din Bătrâni, Hanul Tulgheş şi Hanul Veştem), dar şi un abonament anual familial care costă doar 80 de lei, cu intrări nelimitate.

Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA