Diferențe de utilizare a pompei de apă murdară cu tocător
Pompa de apă murdară (submersibilă) cu tocător este absolut necesară atunci când vorbim despre pompare din canalizare, drenaj sau pompare la nivel industrial. Cu alte cuvinte, este un dispozitiv utilizat în zonele cu apă murdară, noroioasă, cu rugină sau impurități, dar și pentru apa menajeră reziduală din fosele septice. Un asemenea model de pompă submersibilă este foarte durabilă în timp, fiind rezistentă la rugină.
Din fericire, în magazinele de profil, la fiecare produs în parte vei găsi și câteva indicații de utilizare. Cele mai întâlnite cazuri în care este utilă o pompă de apă murdară cu tocător sunt în stațiile de pompare, fabrici, fose septice, canalizare, haznale, irigații și aplicații agricole ori pentru distribuirea îngrășământului.
Cum deosebești tipurile de pompă submersibilă cu tocător?
Indiferent pentru ce aplicație te gândești să achiziționezi o pompă de apă murdară, verifică încă de la început dacă tocătorul și toate celelalte părți care iau contact cu apa sunt realizate din inox sau din alte materiale rezistente în timp la rugină. În plus, îți recomandăm să optezi pentru un model de pompă cu întrerupător cu flotor, astfel încât să eviți riscurile de defecțiune atunci când scade nivelul apei (aceste modele prezintă oprire automată în asemenea cazuri).
Aplicabilitatea
În general, primul lucru pe care îl verificăm la o pompă de apă murdară cu tocător este adâncimea de pompare. Îți spunem un secret: în cazul în care urmează să o folosești într-o apă cu nămol, adâncimea de pompare nu este cel mai important criteriu, ci puterea motorului. În schimb, dacă o vei utiliza pentru a pompa apa din puțuri, atunci adâncimea este prima caracteristică ce va trebui analizată în detaliu.
Puterea motorului
În magazinele de profil vei găsi atât pompe submersibile cu tocător cu motor electric, cât și modele termice (pe bază de carburant) – rămâne să îți faci singur calculele și să decizi care variantă este cea optimă pentru bugetul tău. De asemenea, pentru pomparea unei ape noroioase, cu impurități, de la mai mult de 5 metri adâncime vei avea nevoie de o pompă cu o putere a motorului de cel puțin 1600 Watts. În schimb, pentru utilizarea acasă îți va fi suficient un motor cu o putere de până în 1500 Watts.
Adâncimea
La indicațiile pompei vei întâlni două tipuri de adâncimi: maximă de preluare (de la ce distanță maximă poate fi preluată apa) și de imersiune (distanța în centimetri sub nivelul apei la care trebuie să lucreze pompa). În general, pompele submersibile au nevoie de 25-35 centimetri ca adâncime de imersiune. Dacă o achiziționezi pentru acasă ori pentru lucrări agricole, adâncimea maximă de preluare poate fi de 8-10 metri.
Debitul de lichid defulat
Această caracteristică îți va arăta câtă apă a fost procesată într-o oră. Când vine vorba despre fosele septice sau lucrările agricole mici, nu este nevoie de un debit extraordinar de mare. Dar dacă vorbim despre irigații, spre exemplu, atunci vei avea nevoie de un debit de până la 20.000 de litri pe oră.
O pompă de apă murdară cu tocător nu este dificil de achiziționat dacă acorzi atenție tuturor specificațiilor tehnice puse la dispoziție de producători. Însă, dacă nu ai timpul necesar să faci multe căutări, te poți baza pe site-ul de specialitate Shop-einstal.ro.
Sursă foto:Unsplash.com