2022 - anul lui Rafael Nadal. "Regele tenisului" se pregăteşte să devină tată? “Mi-aş dori foarte mult să am copii!”

10 februarie, 2022
1 1 nadal gettyimages 1367780896 jpg jpeg

Cel mai titrat tenismen al tuturor timpurilor se pregăteşte cumva să se retragă, după victoria sa istorică de la Australian Open 2022, ca să-şi îndeplinească alt vis – acela de-a deveni tată?

Are întreaga lume la picioare după ce a câştigat cel de-al 21-lea titlu de Grand Slam, un record absolut în tenisul masculin. Pe 30 ianuarie, Regele zgurii (35) l-a învins pe mult mai tânărul Daniil Medvedev (25), actualul nr. 1 din lume, după 5 ore şi 24 de minunte istovitoare. “Sunt extrem de obosit. Nu pot nici măcar să sărbătoresc”, a recunoscut câştigătorul finalei la conferinţa de presă de după partidă. “N-am fost pregătit pentru un asemenea joc. Sincer, nu m-am antrenat destul, dar ziua aceasta e specială. Am dat tot ce-am avut mai bun în mine. Mi-a plăcut competiţia şi, la final, am primit acest trofeu, aşa că nici că se putea să fiu mai fericit. Tot ce-mi doresc acum e să mă recuperez şi să mă bucur de acest moment”, a conchis primul om din lume care deţine 21 de titluri Grand Slam, lăsându-i în urmă pe eternii lui rivali, Roger Federer şi Novak Djokovic, fiecare cu 20 de astfel de titluri câştigate.

Victoria răsunătoare a lui Rafa l-a luat prin surprindere chiar şi pe el. Cu numai o lună şi jumătate în urmă, Nadal era în cârje, în urma unei accidentări la picior care l-a ţinut pe tuşă încă din luna mai a anului trecut, şi nu ne dădea prea multe speranţe că va reveni prea curând pe teren. Chiar şi fără prezenţa rivalilor Federer şi Djokovic în primul turneu major al anului, trofeul Australian Open era doar un vis frumos pentru Rafael. Şi prea puţin realizabil. După ce-a fost nevoit să se retragă de la Olimpiadă, de la US Open şi Wimbledon 2021, ca să se recupereze, Rafa şi-a dezamăgit fanii cu mesajul său deprimant de pe Twitter: “Sincer, am suferit mai mult decât ar fi trebuit din cauza piciorului în ultimul an şi trebuie să iau o pauză… ca să găsesc o soluţie”. În septembrie, a postat o imagine cu el în cârje, pe Instagram, şi, o lună mai târziu, zarurile păreau deja aruncate: “Nu ştiu când o să mai joc vreodată tenis...”

Orice altă veste de la el era legată de fundaţia care-i poartă numele şi de academia de tenis pe care o are în oraşul Anantapur din India, iar primul semn de revenire pe zgură a apărut abia pe 16 decembrie, când se antrena pentru World Tennis Championship din Abu Dhabi. Din păcate, a pierdut ambele meciuri la care participase. Dar, cel puţin, îl vedeam din nou jucând. Asta până pe 20 decembrie, când a fost depistat pozitiv pentru Sars-CoV-2. Şi, contrar celor aşteptate de la un atlet, Nadal n-a fost asimptomatic. Sportivul n-a fost în stare să se ridice din pat timp de patru zile, după cum chiar el ne-a dezvăluit, iar în următoarele trei a simţit că “eram distrus din punct de vedere fizic”. Cum-necum, în Ajunul Noului An, a oferit surpriza mult aşteptată de admiratorii săi.

În pragul retrageii din tenis

S-a pozat pe terenul de pe Rod Laver Arena din Melbourne, dând tuturor de bănuit că a revenit în competiţiile de top. Şi aşa şi era! În timp ce scandalul cu Djokovic era în plină desfăşurare şi întreaga planetă urmărea cu interes dacă i se va permite sau nu sportivului să joace la Melbourne în ciuda faptului că nu era vaccinat – o condiţie impusă de autorităţile australiene – Rafa şi-a păstrat concentrarea asupra misiunii sale. După numai o lună şi ceva de când lua în calcul retragerea din tenis, ne-a lăsat pe toţi cu gura căscată când i-a dat, în finală, o replică plină de energie şi tehnică ireproşabilă nr-ului 1 mondial. A câştigat Australian Open pentru prima dată în ultimii 13 ani. Şi a scris istorie în tot acest timp. Pe teren, l-am văzut la fel ca-ntotdeuana. Cu ticurile şi superstiţiile lui. Îşi şterge sudoarea de pe sprâncene şi îşi dă apoi părul după urechi înaintea oricărei lovituri.

Refuză să calce pe linii când schimbă terenul şi-şi aranjează sticlele de apă cu eticheta în afară în fiecare pauză. Manierismul lui spune multe despre nivelul ridicat de concentrare pe care-l experimenta. Şi funcţionează. Îl menţine focusat şi alert. Exact aşa cum nu credeam că-l vom mai vedea vreodată după toate greutăţile întâmpinate în 2021, care a fost declarat, pe drept, anul lui Djokovic. Nu-i de mirare că victoria lui istorică a fost contestată de susţinătorii lui Nole şi de criticii obligativităţii vaccinării anti-COVID: “Rafael Nadal a câştigat cel mai ruşinos titlu din carieră!” Şi au dreptate când spun că Novak a fost eliminat de la Australian Open pe cu totul alte motive decât sportive. Însă, Rafa a respectat regulile impuse tuturor sportivilor, nu numai lui Nole, şi a primit, astfel, şansa de a-şi demonstra, încă o dată, talentul.

Rafael Nadal Parera şi-a etalat abilităţile sportive încă de mic. La numai trei ani, a primit o rachetă de la unchiul lui, antrenorul de tenis Toni Nadal, care a fost uimit să descopere cum micuţul nu se ferea de mingii, ca orice copil de vârsta lui, ci ieşea în întâmpinarea lor pentru a le lovi. Mai din amuzament, mai din dorinţa de a-i perfecţiona loviturile, Toni l-a învăţat pe dreptaciul Rafa să servească cu ambele mâini, lucru în avantajul lui chiar şi-n ziua de azi, când aplică lovituri cu stânga ca nimeni altul. Alt unchi de-ai tenismenului, Miguel Ángel Nadal, fost fundaş la FC Barcelona, l-a introdus pe băiat atât pe terenul de fotbal, cât şi-n vestiarul echipei lui, ca să primească un autograf de la Cristiano Ronaldo.

Începutul carierei

Într-un final, Rafael a ales tenisul, renunţând la fotbal la insistenţa tatălui său de-a se concentra pe un singur sport. Antrenat iniţial de Toni, Nadal a simţit, pentru prima dată, gustul victoriei la un turneu local pentru jucători sub 12 ani. La 15 ani, a devenit tenismen profesionist şi de-atunci nu conteneşte să-şi afişeze valoarea.

, cum e denumit cel care a câştigat Roland Garros-ul de 13 ori, un număr record de astfel de victorii, şi-a învins adversarii în 105 meciuri desfăşurate pe terenurile de zgură franţuzeşti, pierzând doar de trei ori la French Open (una din acele dăţi fiind când a jucat împotriva lui Djokovic, în 2015), lucru care constituie una dintre cele mai mari reuşite sportive din toate timpurile.

Numai între 2005 şi 2007, Nadal a reuşit performanţa de-a câştiga 81 de meciuri pe zgură la rând, un alt record absolut. De-a lungul anilor, spaniolul a câştigat două medalii olimpice de aur, în 2008 şi în 2016, a primit cinci Cupe Davis şi a fost nr.1 în clasamentul ATP într-un total de 209 săptămâni. Este singurul tenismen din istorie care a stat pe primul loc în topul ATP trei decenii (2000-2009, 2010-2019 şi 2020-2029). Mai mult, Rafa este unicul tenismen care n-a fost niciodată retrogradat din Top 10, unde a petrecut un record de 833 de săptămâni consecutive. Şi-atunci de ce să ne mai mire că a devenit GOAT (n.r. Greatest of all time – Cel mai mare din toate timpurile) în tenis? Că a reuşit aproape miraculous să revină pe teren şi să-şi spulbere adversarii când nimeni nu-i mai dădea vreo şansă?

În timp ce-şi ridica premiul deasupra capului, pe 30 ianuarie, şi s-a lăsat pozat în ipostaza lui specifică (când se preface că muşcă din trofeu), Nadal a recunoscut că se gândea să păşească pentru ultima dată pe zgura australiană, însă, după ce-a ascultat uralele publicului în delir, aproape că s-a răzgândit: “Acum mi-am recăpătat energia de-a merge mai departe. O să fac tot ce pot pentru a reveni la anul!”. C-o să fie aşa sau nu, rămâne de văzut. Cert e că cel mai titrat tenismen din istorie se poate retrage acum în glorie, cum mulţi îi recomandă să facă. Ce i-a mai rămas acum de demonstrat? Şi, mai ales, cât mai are de gând s-o amăgească pe cea care i-a fost alături la bine şi la greu în tot acest timp?

Doamna Nadal

Xisca Perello (33), Maria Francisca Perello pe numele ei adevărat, a devenit soţia sportivului în 2019, după 15 ani de idilă. “O cunosc de când eram foarte tânăr. O cheamă Maria Francisca, dar eu îi zic Meri. Îi spun pe nume doar când ne certăm. Dar nu ne certăm niciodată. Ea e foarte calmă…”, spune uşor stingherit sportivul. Cei doi au devenit un cuplu în 2005, când au început amândoi să urmeze cursurile Universităţii Insulelor Baleare şi ea n-avea mai mult de 17 ani, iar el, 19. Însă, în ciuda relaţiei lor trainice, Nadal nu s-a grăbit la altar cum nici acum nu dă semne că arde de nerăbdare să devină tată, prioritizându-şi la nesfârşit cariera: “Să-mi întemeiez o familie? Nu ştiu ce să zic, e greu să fac pronosticuri. La vârsta mea, credeam că aş fi devenit deja un fost tenismen care-şi întemeiază o familie”. Însă şi-a păstrat, până acum, “angajamentul pentru tenis şi propria fericire”.

Totuşi, spune răspicat că nu vrea să rateze paternitatea. De fapt, îşi doreşte trei copii. Băieţi, fete, nu contează, important e ca el să fie prezent în viaţa lor şi să se bucure din plin de ei. “Singura certitudine e că voi avea o familie”, ne asigură multiplul campion. Când? Depinde cât mai are de gând să-şi prelungească meciurile oficiale. Iar soţia lui îl sprijină în fiecare decizie luată, cu toate că nu prea pare aşa. Xisca, cum a poreclit-o presa spaniolă, a preferat întotdeauna rolul din umbră. Extrem de discretă, nu-şi etalează niciodată pe reţelele sociale viaţa de huzur pe care o duce alături de deţinătorul unei averi de 200 de milioane de dolari şi şi-a susţinut, pentru prima dată, partenerul din public abia în 2017, când i-a urmărit jocul din tribune la Australian Open.

“Trebuie să-l las în pace atunci când concurează”, spune pe şleau doamna Nadal. “În plus, mi se pare epuizant să stau pe lângă el şi să mă asigur constant că are tot ce-i trebuie la dispoziţie”, ne-a luat prin surprindere cu sinceritatea ei în 2011, când a stat de vorbă cu cei de la The Telegraph. “M-ar sufoca întreaga situaţie. Vă spun, dacă aş merge cu el peste tot, ar apărea riscul să nu ne mai înţelegem”, a conchis aceasta. Şi trebuie să-i acordăm toată încrederea, pentru că e posibil să fi trecut prin asemenea probleme cu partenerul ei de viaţă nu cu mult timp în urmă. În 2009, cuplul s-a destrămat şi, drept urmare, tenismenul a pierdut finala de la French Open în acel an: “Eram deprimat”, şi-a explicat el propriul eşec. “Îmi pierdusem tot entuziasmul, nu mai aveam acea sete de viaţă…”

Un alt orizont

Dar pasa proastă în care se afla atunci a trecut la fel de repede precum venise. În 2011, Rafa şi Meri erau din nou fericiţi împreună. Iar în ianuarie 2019 s-au logodit la Roma, pentru ca, pe 16 octombrie, să fie deja soţ şi soţie. Ceremonia nupţială de vis a avut loc în cea mai scumpă proprietate din Spania, la castelul La Fortaleza din Majorca, insula lui natală, în faţa a 350 de invitaţi, printre care s-au numărat şi fostul Rege al Spaniei, Juan Carlos I.  “Nunta s-a încheiat rapid. Ne-am distrat de minune şi am avut o zi minunată cu cei care ne-au fost alături”, a povestit el retrospectiv. “Ne-am pregătit mult timp pentru nuntă, dar acum s-a terminat şi e momentul să revin la finalul sezonului de tenis…”

Of, tenis, tenis şi iar tenis! S-o fi săturat şi biata femeie să fie pusă tot timpul pe locul al doilea, în beneficiul carierei lui! E posibil, însă, ca tot ea să fi învăţat cea mai importantă lecţie pentru a-i rămâne alături unui sportiv de un asemena calibru: “Am spus întotdeauna că nu eu sunt cea faimoasă în cuplul acesta. Prefer să nu spun prea multe. Asta e ce-mi doresc eu şi ce funcţionează cel mai bine pentru cuplul pe care-l formez Rafael”. Mai mult de-atât, viaţa soţului ei nu e numai despre tenis. Sportivul care a apărut alături de Shakira în videoclipul ei Gypsy din 2009 joacă, cu aceeaşi pasiune, fotbal, golf şi poker: “Sunt extrem de neprietenos în timpul unui joc de golf, de la prima la ultima gaură. Nu scot un cuvânt, nu complimentez pe nimeni, iar adversarii mei se supără din cauza atitudinii mele nepoliticoase”. Acasă, totuşi, e cât se poate de plăcut, gătându-i tot felul de minunăţii jumătăţii sale. “Sunt un familist!”, ţine să precizeze încă o dată. “Îmi plac copiii şi mi-aş dori foarte mult să am copii, băieţi, fete, nu contează…” Numai trei la număr să fie, ştim deja. Şi neapărat după ce-şi pune racheta în cui, ca să li se poată dedica 100%.

Viitorul nu sună deloc rău pentru Rafael Nadal, indiferent ce decizie va lua în carieră. Îmbătat de succesul istoric obţinut, va continua cel mai probabil să participe la restul turneelor de top de anul acesta, iar estimările în privinţa câştigurilor sale din 2022 se ridică la 20-30 de milioane de dolari. Kia Motors tocmai şi-a prelungit contractul cu tenismenul de 35 de ani până în 2025, Nike, sponsorul lui încă de când avea 13 ani, îi rotunjeşte veniturile sportivului cu 10 milioane de dolari, iar ceasornicarul elveţian Richard Mille a marcat cei 10 ani de colaborare cu Rafa creând un ceas numai pentru el, care n-are mai mult de 30g şi valorează 1,05 milioane de dolari.

Babolat continuă să-i confecţioneze rachetele campionului încă de la 9 ani şi numeroase alte firme de top, ce produc de la băuturi alcoolice şi produse cosmetice la asigurări şi telefonie mobilă, continuă să-l sponsorizeze pe Rafa. Nadal deţine mai multe academii de tenis prin lume, unde numai înscrierea unui copil costă 62.000 de dolari. Mai mult, a deschis, împreună cu prietenii Enrique Iglesias şi Cristiano Ronaldo, un lanţ de restaurante TATEL în Ibiza, Miami şi Madrid. Iar, în 2018, şi-a vândut yacht-ul de lux Beethoven, cu 3 milioane de dolari, doar pentru a-şi achiziţiona altul mai grandios, în 2020, pentru o sumă de bani necunoscută. Fără doar şi poate, există destule resurse financiare pentru ca soţii Nadal să-şi extindă familia!    

Foto - Profimedia, Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg