Anna Bancroft, actriţa din pelicula "Absolventul": respinsă pentru că nu era atractivă, adorată apoi de marii regizori şi premiată cu Oscar

17 septembrie, 2020
1 anne deschidere 2 jpg jpeg

Azi, Anne Bancroft ar fi împlinit 89 de ani. Născută într-o familie de imigranţi italieni, avea deja un Oscar când a jucat rolul din Absolventul, care a făcut-o cu adevărat faimoasă, devenind prima "cougar" din cinematografie

Doamna Robinson a fost prima femeie dintr-o peliculă cu ecou care a iubit un bărbat mult mai tânăr decât ea. De la acel rol din 1967 şi până la rolul Mariei Magdalena din clasicul "Iisus din Nazaret", al lui Franco Zeffirelli, sau rolul din "Agnes of God" alături de Jane Fonda, care i-a adus o nominalizare la Oscar, Anne Bancroft a dovedit că putea aborda orice tipologie şi registru şi că făcea cu adevărat parte din aristocraţia Hollywoodului, deşi nu a fost niciodată dornică să bea din pocalul faimei până la fund. Era o actriţă cu greutate, care, însă, iubea pur şi simplu discreţia. 

anne absolventul jpg jpeg

După apariţia ei în "Absolventul", eticheta de Doamnă Robinson a devenit sinonim cu termenul mai nou "cougar" - definiţia femeii mai în vârstă care vrea să cucerească agresiv un bărbat mai tânăr. Asta deşi la vremea la care Bancroft a interpretat personajul avea doar 35 de ani - cu doar 8 ani mai mare decât actriţa care a jucat-o pe fiica ei, Katharine Ross, cea de care finalmente absolventul se îndrăgosteşte. Iar Dustin Hoffman, interpretul bărbatului mai tânăr, proaspăt absolvent, avea 29 de ani. În cele din urmă, actriţa a ajuns aproape să urască acest rol, fiindcă în opinia ei îi umbrea restul realizărilor artistice, deşi nici măcar nu fusese prima opţiune pentru rolul doamnei Robinson. Producătorii avuseseră o listă lungă până să ajungă la ea, printre preferate numărând-se Lana Turner, Rita Hayworth, Ingrid Bergman şi chiar Ava Gardner. Şi totuşi, după îndelungi discuţii, rolul i-a revenit ei, transformând-o prematur într-un straniu sex simbol al vârstei a doua - de-a dreptul ironic, pentru că la începutul carierei sale la Hollywood, nimeni nu ştia ce să facă cu ea din cauza faptului că o găseau complet lipsită de sex appeal. Nici numele ei real nu le-a plăcut: Anna Maria Louisa Italiano. ŢTrebuie să-i pierdem urmele etniceŢ, s-a spus. Când şi-a făcut debutul în 1952, în pelicula "Don't Bother to Knock", fiind alături de Marilyn Monroe, nimeni nu a luat-o în seamă. Aşa că o vreme a avut apariţii nedemne de talentul ei. Iar atunci când i s-a terminat contractul, negăsindu-i-se un loc propriu-zis, Fox nu a reînnoit colaborarea.

anne deschidere jpg jpeg

Dar Anne a perseverat, continuând să apară în mici producţii independente. Apoi a făcut cea mai inspirată mutare - pe măsura talentului şi a eleganţei pe care o emana. S-a mutat la New York şi a debutat pe Broadway, alături de Henry Fonda, câştigând un Premiu Tony. Anul următor a luat al doilea Tony. Abia atunci Hollywood-ul şi-a întors din nou ochii către ea. Iar acum era văzută cu totul altfel: Anne se ridica, în sfârşit, la standardele lor feminine, producâtorii oferindu-i un rol pentru care fuseseră în cărţi şi Elizabeth Taylor şi Audrey Hepburn: cel din The Miracle Worker. Şi nu s-au înşelat: prestaţia i-a adus lui Anne Oscarul în 1962.

Apoi a venit oferta din "Absolventul" şi toţi i-au spus să nu facă pasul. Cum să fie credibilă trecând de la o figură virginală, aproape o sfântă (The Miracle Worker), la o corupătoare de adolescenţi? Toţi i-au spus să nu facă asta - mai puţin soţul ei, actorul şi producătorul Mel Brooks. El îi dădea întotdeauna cele mai bune sfaturi. Niciunul nu era la primul mariaj, dar a fost ultimul pentru amândoi. Anne mai fusese măritată cu avocatul Martin May - din 1953 până la separarea din 1955 (divorţul finalizându-se în 1957). În 1961 s-a îndrăgostit de Mel Brooks, căsătorindu-se în 1964. Opt ani mai târziu au devenit părinţii unui băiat, Max, pe când Anne avea 41 de ani. Ea şi Mel (foto jos) au rămas căsătoriţi până la moartea ei, în 2005, anul în care Bancroft a căzut victimă cancerului uterin la 73 de ani.

anne si mel gettyimages 51121018 jpg jpeg

Problema lansării târzii, abia la 36 de ani, şi-a spus, însă, cuvântul, în acele vremuri Hollywoodul fiind şi mai discriminator cu vârsta femeilor. Aşa încât după ce fusese greu remarcată, când în sfârşit s-a întâmplat asta, Bancroft s-a izbit de o altă problemă: deşi producătorii îi recunoşteau talentul, o considerau prea în vârstă pentru rolurile pe care le aveau în vedere. Toţi marii regizori au iubit-o, însă, şi şi-au dorit să lucreze cu ea. Iar atunci când cineva îi acorda încredere, rolul devenea memorabil - iar filmul aşijderea. Aşa cum s-a întâmplat în 1977 cu pelicula lui Herbert Ross, "The Turning Point", în care face un remarcabil duel cu Shirley MacLaine, ceea ce a adus filmului 11 nominalizări la Oscar, printre care şi una pentru interpretarea ei. Actriţa a continuat să joace până spre sfârşitul vieţii, având 66 de ani când a jucat în "G.I. Jane", alături de Demi Moore. Prezenţa lui Anne Bancroft se făcea simţită oriunde, în orice proiect, aşa cum avea să povestească şi soţul ei, Mel. 

Foto: Getty ImagesRecente pe Ok! Magazine

heche PNG
293494987 592298245593309 6723042670490476019 n jpg
kate moss jpeg
andreea84 jpg
green outfit Irina Rimes (foto Facebook) jpg
tiffani profimedia 0174249571 jpg
1 marilyn bun png png
albu9 jpg
oana roman jpg
em81 jpg
costum jpg
ce frumoasa s a facut fiica lui codin maticiuc imagini din vacanta petrecuta in dubai 8 size24 jpg
excursii optionale Zanzibar (1) jpg
Steven Seagal in Ucraina propaganda pro rusa (3) jpg
blac1 jpg
Kevin Federline si baietii lui Britney Spears Sean preston si Jaden James (1) jpg
Michelle Obama jpg
nic7 webp