Cum a devenit Bernard Arnault cel mai bogat om din lume - o discuţie cu un taximetrist a dus la construirea celui mai mare imperiu fashion

5 august, 2021
1 asta berbnard arnault profimedia 0195676146 jpg jpeg

Titanul de lux sau lupul ├«n ca┼čmir, cum i se mai spune francezului care de┼úine peste 70 de branduri high class, a devenit cel mai bogat om din lume, detron├óndu-i pe multimiliardarii Jeff Bezos ┼či Elon Musk.

Omul de aproape 200 de miliarde de dolari este ac┼úionarul majoritar al conglomeratului francez de lux LVMH, care l-a dep─â┼čit, ├«n avere, pe excentricul Elon Musk ┼či l-a scos din business pe ┼čeful Amazon, Jeff Bezos, care ┼či-a anun┼úat retragerea de la c├órma imperiului pe care-l conducea pe 5 iulie. Conform celor publicate de Forbes, Arnault (72) a devenit cel mai bogat om din lume la finele lunii mai, cu o avere net─â de 186,3 miliarde de dolari.

Cum ┼či-a f─âcut primele milioane de dolari?

stanga
dreapta
2 bernard arnault profimedia 0422226527 jpg jpeg
3 bernard arnault profimedia 0437821253 jpg jpeg
4 bernard arnault profimedia 0478091171 jpg jpeg
5 bernard arnault profimedia 0572706055 jpg jpeg
1 asta berbnard arnault profimedia 0195676146 jpg jpeg

ÔÇťColec┼úionarulÔÇŁ unor companii de lux precum Louis Vuitton, Christian Dior, Celine, Mo├źt, Hennessy ┼či, mai nou, Tiffany a preluat controlul companiei la sf├ór┼čitul anilor '80 printr-o manevr─â care i-a adus titulatura ÔÇ×Lupul ├«n ca┼čmirÔÇŁ. A operat atunci magistral ┼či nemilos, dup─â cum chiar adversarii s─âi au ajuns s─â recunoasc─â.

Bernard n-a pornit de la zero. Dup─â absolvirea celei mai prestigioase Facult─â┼úi de Politehnic─â din Fran┼úa, de pe b─âncile c─âreia au plecat trei laurea┼úi cu premiul Nobel ┼či fostul pre┼čedinte Val├ęry Giscard dÔÇÖEstaing, t├ón─ârul Bernard Jean ├ëtienne Arnault a ├«nceput s─â lucreze la firma de construc┼úii a tat─âlui s─âu, pe care ┼či-a dorit s-o schimbe din temelii la scurt timp. ├Än 1976, ┼či-a convins p─ârintele s─â lichideze departamentul de construc┼úii al companiei ┼či s─â investeaz─â cele 40 de milioane de franci ob┼úinute ├«n imobiliare, un domeniu ├«n plin─â expansiune.

Redenumit─â Ferinel, firma de succes a familiei Arnault s-a specializat ├«n caz─âri de vacan┼ú─â, ├«ns─â tot n-a fost domeniul ├«n care ┼či-a dorit Bernard s─â exceleze. De fapt, ideea de-a schimba complet macazul i-a venit de la un ┼čofer de taxi, cu care a avut o conversa┼úie mai mult dec├ót revelatoare. ├Äntreaga sa familie se mutase ├«n 1981 peste ocean, din cauza sociali┼čtilor care veniser─â la putere ├«n ┼úara lor natal─â, ┼či, ├«n prima sa c─âl─âtorie ├«n Statele Unite, francezul a luat un taxi de la aeroportul Kennedy din New York ┼či l-a ├«ntrebat pe ┼čofer ce ┼čtie el despre Fran┼úa, la care acesta i-a dat un r─âspuns care l-a pus pe g├ónduri: ÔÇ×Nu ┼čtiu cine e pre┼čedintele Fran┼úei, dar ┼čtiu ce este Christian DiorÔÇŁ.

Deloc surprinz─âtor, Arnault a f─âcut prima sa mare achizi┼úie cump─âr├ónd faimosul brand fashion. Cum a reu┼čit asta? ┼×ansa a f─âcut ca, dup─â ├«ntoarcerea sa ├«n Fran┼úa, ├«n 1983, firma de textile Boussac Saint-Fr├Ęres s─â dea faliment. Iar aceast─â companie avea ├«n portofoliu ┼či brandul Christian Dior. Bernard a investit 15 milioane de dolari, banii familiei, ┼či s-a asociat cu Antoine Bernheim, care a facilitat achizi┼úia ┼či-a contribuit cu restul de 80 de milioane de dolari. Prima mi┼čcare f─âcut─â de Bernard a fost s─â v├ónd─â aproape toate activele Boussac ┼či s─â p─âstreze doar Dior ┼či magazinul alimentar Le Bon March├ę. Suma ob┼úinut─â din v├ónz─âri, nu mai pu┼úin de 400 de milioane de dolari, i-a permis urm─âtoarea achizi┼úie de propor┼úii.

├Än 1987, cel care devenise ├«ntre timp directorul Dior a investit ├«n LVMH, la propunerea pre┼čedintelui Henri Racamier. Iar, ├«n numai c├ó┼úiva ani, a cheltuit sute de milioane de dolari pe tot mai multe ac┼úiuni ale companiei. ├Än ianuarie 1989, a fost ales, ├«n unanimitate, pre┼čedintele consiliului director ┼či, odat─â preluat─â ┼čefia LVMH, Lupul ├«n ca┼čmir a concediat mai mul┼úi directori de top din simplul motiv c─â nu-┼či f─âceau treaba la nivelul a┼čtept─ârilor lui. A continuat s─â-┼či extind─â imperiul, ├«n anii '90, cu Guerlain, Givenchy, Loewe, Marc Jacobs, Sephora ┼či Thomas Pink ┼či a angajat designeri noi, printre care s-a num─ârat ┼či britanicul John Galliano. ├Än ciuda loviturilor pe care economia mondial─â le-a primit dup─â anul 2000, ambi┼úiosul om de afaceri ┼či-a men┼úinut interesul ├«n produsele de lux, pe care le-a dezvoltat adapt├óndu-se la noile cereri ale pie┼úii. Arnault a cunoscut numeroase sui┼čuri ┼či cobor├ó┼čuri, c─ârora le-a f─âcut fa┼ú─â cu brio.

Dac─â pandemicul 2020 a venit cu sc─âderi semnificative ├«n v├ónz─âri la produsele de lux, 2021 se dovede┼čte a fi nesperat de benefic pentru LVMH, oamenii r─âsf─â┼ú├óndu-se cu ┼úinute high end, produse de calitate din piele ┼či b─âuturi alcoolice, ├«n special ┼čampanie. Dac─â ├«n ianuarie 2019, Bernard a reu┼čit s─â fac─â 4,3 miliarde de dolari ├«ntr-o singur─â zi, ├«n ianuarie 2021, conglomeratul s─âu a inclus ├«n portofoliu faimosul brand american de bijuterii Tiffany & Co, pentru suma de 15,8 miliarde de dolari. Cea mai mare achizi┼úie a unui brand de lux din toate timpurile a fost posibil─â dup─â multiple procese, un r─âzboi ai vorbelor c├ót se poate de public ┼či de t─âios ┼či-o reducere de 400 de milioane de dolari. La toate acestea, magnatul francez a rezistat eroic. Totu┼či, pe c├ót de nemilos este ├«n afaceri Bernard Arnault, pe at├ót de timid ┼či de politicos se arat─â ├«n via┼úa privat─â.

├Änsurat timp de 17 ani cu Anne Dewavrin, vizionarul afacerist a divor┼úat ├«n 1990, pentru a se c─âs─âtori pentru a doua oar─â, ├«n nici m─âcar un an, cu pianista canadian─â Helene Mercier. Mare meloman, Bernard a cucerit-o pe cea care avea s─â devin─â mama a trei dintre cei cinci copii ai s─âi c├ónt├óndu-i la pian Chopin ┼či piesele altor compozitori clasici. Discretul cuplu locuie┼čte, ├«n momentul de fa┼ú─â, ├«ntr-o zon─â istoric─â din Paris, l├óng─â Sena, casa lor g─âzduind o adev─ârat─â colec┼úie de opere de art─â semnate de Pablo Picasso, Claude Monet, Andy Warhol ┼či mul┼úi al┼úi mari arti┼čti. Un avid cunosc─âtor al artei ┼či admirator al monumentelor istorice, Arnauld a donat, prin conglomeratul pe care-l conduce, 226 de milioane de dolari pentru restaurarea catedralei Notre-Dame din Paris, mistuit─â de incendiu ├«n 2019. Iar asemenea ac┼úiune caritabil─â n-a fost singular─â, evident, ├«ns─â francezul prefer─â discre┼úia pe toate palierele vie┼úii sale.

Acesta trebuie s─â fie ┼či motivul pentru care nici m─âcar copiii lui nu ┼úin prima pagin─â a tabloidelor. Din cei cinci mo┼čtenitori, patru lucreaz─â deja cot la cot cu tat─âl lor, prel├ónd de la el viziunea ┼či, u┼čor-u┼čor, fr├óiele ├«ntregii afaceri. Fiica lui cea mare, Delphine (46), va fi mo┼čtenitoarea imperiului LVMH, ├«n timp ce fiul cel mic, Jean (23), nu de┼úine deocamdat─â nicio func┼úie ├«n cel mai mare conglomerat de lux din lume. ├Än ciuda ajutorului de care dispune 24 de ore din 24, Bernard continu─â s─â-┼či dedice ziua de s├ómb─ât─â vizit─ârii a 25 de magazine, at├ót ale lui, c├ót ┼či ale competitorilor s─âi.

Foto - Profimedia  Recente pe Ok! Magazine

carmen78 jpg
ristei1 jpg
img 1 jpg
david popovici
Eva Zaharescu jpg
ela31 jpg
image png
festival1 jpeg
teo4 jpg
Margot Robbie și Ryan Gosling (5) jpg
travis barker si korteney
celia40 jpg
Angelina și Shiloh Jolie Pitt jpg
Jill Biden și Leti jpg
Angelina Jolie și Zahara jpg
Travis Barker spre spital (2) jpg
Bono jpg
Andy Fletcher, co fondatorul Depeche Mode jpg