Intriganta Marita Lorenz: a fost amanta lui Fidel Castro, a vrut s─â-l omoare, lucr├ónd pentru FBI, ┼či ┼čtia totul despre asasinarea lui JFK

26 mai, 2021

Povestea Maritei Lorenz a intrigat deopotriv─â jurnali┼čtii ┼či politicienii, aceast─â Mata Hari ├«ntr-o versiune mai aproape de zilele noastre pretinz├ónd c─â a fost ├«ns─ârcinat─â cu copilul lui Castro ┼či c─â... a mers spre Dallas ├«n accea┼či ma┼čin─â cu Lee Harvey Oswald, cel condamnat pentru asasinarea lui JFK

Despre Marita Lorenz s-au scris c─âr┼úi ┼či chiar s-au f─âcut filme. Via┼úa ei, care a inclus ┼či 25 de ani ca informatoare pentru CIA ┼či FBI, a avut cu siguran┼ú─â suficiente file pentru scenarii de film atr─âg─âtoare. Dar chiar ea ├«ns─â┼či a publicat mai multe c─âr┼úi, cea mai recent─â fiind lansat─â ├«n 2017, pe c├ónd Marita avea 78 de ani. "The Spy Who Loved Castro" a ap─ârut pe pia┼ú─â cu doi ani ├«nainte de moartea ei. 

4 marita 3 jpg jpeg

Crescut─â ├«n Germania, Marita a fost fiica unei americance antinaziste ┼či a unui c─âpitan de marin─â neam┼ú. La 6 ani, mica Marita a ajuns ├«n lag─ârul de concentrare Bergen-Belsen ├«mpreun─â cu mama ei - iar la 7 ani, c├ónd a fost eliberat─â, a suferit un nou ┼čoc, fiind violat─â de un soldat american. Cei care i-au studiat via┼úa spun c─â aceste traume din copil─ârie au f─âcut-o imun─â, de-a lungul vie┼úii, ├«n fa┼úa dramelor ┼či a pericolelor prin care a trecut, Marita declar├ónd c─â au existat multe tentative de asasinare ├«ndreptate ├«mpotriva ei. Rolul care a atras cel mai mult aten┼úia asupra ei ┼či care i-a f─âcut p├ón─â ┼či pe produc─âtorii hollywoodieni dornici s─â-i ecranizeze via┼úa a fost cel de amant─â a lui Fidel Castro. Despre cum l-a cunoscut pe liderul cubanez, Marita a povestit ├«n detaliu: se ├«nt├ómpla pe c├ónd avea doar 19 ani ┼či se afla la bordul navei comandate de tat─âl s─âu, ├«n portul Havana. "Atunci s-a apropiat o alt─â ambarca┼úiune plin─â cu b─ârba┼úi b─ârbo┼či, ├«n uniforme militare. Printre ei, ┼či Fidel. Chipul lui m-a fascinat din prima clip─â", povestea Marita. Era acel Fidel care cu doar o lun─â ├«nainte smulsese puterea asupra Cubei din m├óinile generalului Fulgencio Batista. "Nu voi uita niciodat─â privirea lui care m-a penetrat, chipul acela frumos, z├ómbetul acela viclean ┼či seduc─âtor. - Eu sunt Castro. Fidel. Eu sunt Cuba. Am venit s─â v─â vizitez nava, au fost primele cuvinte pe care mi le-a adresat."

2 marita 1 jpg jpeg
stanga
dreapta
2 marita 1 jpg jpeg
1 marita 2 jpg jpeg
4 marita 3 jpg jpeg
5 marita 4 jpg jpeg

Cum a ajuns Marita din t├ón─âra fascinat─â de puternicul b─ârbat s─â fie implicat─â ├«ntr-una dintre tentativele de asasinare a lui? Atrac┼úia dintre ei a fost irezistibil─â de la ├«nceput, la scurt timp dup─â aceea cei doi ├«mbr─â┼úi┼č├óndu-se chiar ├«n cabina de sub punte. Aventura lor a ├«nceput chiar acolo, pe loc - Fidel spun├óndu-i Alemanita - Micu┼úa nem┼úoaic─â. Dup─â ce Marita s-a ├«ntors ├«n America, Fidel a trimis un avion privat care s─â i-o aduc─â ├«napoi. Vr─âjit─â, a zburat spre Havana, unde a r─âmas cu el vreme de 7 luni, locuind ├«n apartamentul de lux rezervat de el la Havana Hilton. "Era un amant fantastic ┼či s─âruta at├ót de bine", a m─ârturisit Marita. Ce a urmat, ├«ns─â, a ┼čocat lumea, atunci c├ónd ea ┼či-a spus partea ei de adev─âr. Marita sus┼úine c─â atunci ar fi r─âmas ├«ns─ârcinat─â cu copilul lui Castro, iar c├ónd i-a dat vestea, el a p─ârut fericit. Dar c├ónd a ajuns ├«n a ┼čaptea lun─â de sarcin─â iar Castro era plecat ├«ntr-o delega┼úie, cineva i-a strecurat droguri ├«n lapte, adormind-o. C├ónd s-a trezit, Marita era singur─â ├«ntr-o camer─â de hotel ├«ntunecat─â ┼či... nu mai era ├«ns─ârcinat─â. Sarcina nu mai exista, iar Marita spune c─â nu ┼či-a putut da seama dac─â i se f─âcuse avort for┼úat c├ót timp fusese drogat─â ori dac─â i se extr─âsese copilul, care ar fi putut supravie┼úui, fiind ├«n a ┼čaptea lun─â de sarcin─â. Disperat─â c─â pierduse copilul, s-a ├«ntors ├«n America furioas─â pe Castro.

1 marita 2 jpg jpeg

Atunci, Marita sus┼úine c─â ar fi primit vizita unor oameni de la FBI care au recrutat-o, folosindu-i furia ├«mpotriva lui Castro. Agentul care a convins-o s─â li se al─âture era Frank Sturgis, ulterior arestat ├«n scandalul Watergate. ┼×i iat─â cum Marita sus┼úine c─â a ajuns implicat─â ├«ntr-un complot pentru asasinarea fostului ei iubit. Ce trebuia s─â fac─â? A fost trimis─â ├«napoi ├«n Cuba pentru a se ├«mp─âca cu el, av├ónd asupra ei dou─â pilule cu otrav─â. Castro a ├«n┼úeles imediat ce se ├«nt├ómpla, ├«ns─â, iar Marita a povestit c─â la ├«nt├ólnirea cu ea, ┼či-a scos pistolul ┼či i l-a dat, spun├óndu-i: "Hai, ├«mpu┼čc─â-m─â. ├Äncearc─â! Nimeni nu m─â poate omor├«. Nimeni. Niciodat─â." Castro a c├ó┼čtigat. Marita nu era ├«n stare s─â-l omoare. ┼×i nu doar c─â nu a tras cu pistolul, dar a ┼či aruncat ├«n toalet─â pilulele otr─âvitoare. ├Än schimb au f─âcut pentru ultima dat─â dragoste, apoi el a plecat ┼či ea s-a ├«ntors ├«n America.

Pare o inven┼úie roman┼úat─â? Mul┼úi sunt de p─ârere c─â e foarte greu s─â distingi buc─â┼úile de adev─âr din povestea ei, c├ót ┼či ce e adev─ârat. La revenirea ├«n America, Marita a continuat, ├«ns─â, colaborarea cu FBI ┼či CIA - d├óndu-i-se o alt─â misiune grea: s─â ob┼úin─â bani pentru cauza anti-Castro de la generalul Marcos Perez Jimenez, fost dictator al Venezuelei, care tr─âia retras la Miami. ┼×i a┼ča ajungem la noi confesiuni intime, pentru c─â Marita nu s-a ferit s─â recunoasc─â faptul c─â s-a culcat cu generalul. Ba chiar a ┼či f─âcut compara┼úii ├«ntre performan┼úele celor doi dictatori, Castro ┼či Jimenez: "Sexul cu Marcos nu a fost senza┼úional, nici m─âcar bun. Nu se compara cu cel cu Fidel. Marcos nu era un amant bun. Marcos era egoist, iar sexul era doar o func┼úie pentru el, nu o pl─âcere c─âreia i se abandona." Totu┼či, Marita a continuat rela┼úia cu el vreme de doi ┼či chiar a f─âcut un copil cu el - o fiic─â, Monica. Credea c─â astfel are viitorul asigurat, generalul promi┼ú├ónd s─â-i dea 5 milioane de dolari. Dar generalul a fost extr─âdat - iar Marita i-a intentat proces de paternitate, sper├ónd c─â astfel Jimenez va sc─âpa de extr─âdare. Nu a sc─âpat - ┼či mai mult, generalul a fost deranjat c─â Marita l-a numit public drept tat─âl fiicei ei, pentru c─â fondul de 5 milioane de dolari ar fi fost ├«nfiin┼úat potrivit unui contract cu o clauz─â de confiden┼úialitate, pe care ea a ├«nc─âlcat-o. Astfel c─â a r─âmas ┼či f─âr─â bani. "Avocatul lui era un ┼čarlatan, pe care ar fi trebuit s─â ├«l ├«mpu┼čc", a spus Marita ├«ntr-un interviu pentru New York Post.

5 marita 4 jpg jpeg

A revenit la colaborarea cu Frank Sturgis ┼či ├«ntr-o sear─â, l-a suprins discut├ónd pe hart─â despre Dallas - iar ├«n echip─â a ap─ârut un membru nou: Harvey Oswald (foto sus), pe care Marita sus┼úine c─â nu ├«l pl─âcea deloc, pentru c─â era arogant. ├Än noiembrie 1963 a plecat ├«mpreun─â cu Sturgis, Oswald ┼či al┼úi b─ârba┼úi ├«n dou─â ma┼čini spre Dallas, iar Marita sus┼úine c─â Sturgis i-a spus c─â merg s─â-l ucid─â pe Kennedy. Dup─â cazarea la hotel, ├«┼či aminte┼čte c─â s-au ├«nt├ólnit cu un b─ârbat care ar─âta ca un gangster care le-a spus c─â femeia nu are ce c─âuta acolo, cer├óndu-le s─â scape de ea. A┼ča c─â Marita s-a trezit expediat─â la avion. Dup─â ce s-a ├«mbarcat, c─âpitanul i-a informat c─â avionul fusese redirec┼úionat c─âtre Newark, din cauza unei urgen┼úe na┼úionale la Dallas. Atunci Marita s-a g├óndit c─â ceea ce auzise nu fusese glum─â: oamenii chiar pl─ânuiser─â asasinarea pre┼čedintelui. Din nou, multe voci au fost ne├«ncrez─âtoare la adresa modului lejer cu care Marita a povestit despre complotul asain─ârii lui JFK. Cert este c─â Sturgis, care a murit ├«n 1993, a declarat pentru Vanity Fair c─â nu l-a cunoscut niciodat─â pe Oswald - ┼či a descris-o pe Marita drept o profitoare, care ar spune orice pentru bani. Nu exist─â m─ârturii sau dovezi despre acele ├«nt├ómpl─âri dec├ót ceea ce spune ea... ┼×i c├ót din ce spunea era adev─ârat? La investiga┼úiile ulterioare despre asasinat, m─ârturia Maritei a fost considerat─â nedemn─â de ├«ncredere. ├Än cele din urm─â, Marita s-a c─âs─âtorit ┼či a mai avut un fiu - cu care a ┼či locuit ├«n New York, dup─â divor┼ú. Fiica ei cu generalul Jimenez, Monica, a devenit model Playboy ┼či actri┼ú─â, locuind la Los Angeles. Marita a murit la 80 de ani, pe 31 august 2019. Recente pe Ok! Magazine

alberts14 jpg
negru83 jpg
gradina jpg
crisan jpg
Brian Austin Green și Sharna Burgess jpg
Julia Roberts și George Clooney jpg
Kim 80 jpg
mihai9 jpg
clap0 jpg
carmen78 jpg
ristei1 jpg
img 1 jpg
david popovici
Eva Zaharescu jpg
ela31 jpg
image png
festival1 jpeg
teo4 jpg