Jared Leto, despre logodna cu Cameron Diaz, concerte rock, secta lui şi transformările din filme. "Mestecam pielea pantofilor ca să-mi potolesc foamea"

22 noiembrie, 2021
1 1 profimedia 0643884694 jpg jpeg

Star rock, actor cameleonic, lider de sectă, alpinist neînfricat, fashion connoisseur, dezvoltator imobiliar, artist conceptual şi împătimit al tehnologiei. Joacă multe roluri, fiecare mai provocator decât altul

“Zici că-i Isus! Sunt discipolul lui!”, exclama Jean-Marc Vallée în asentimentul multora. Regizorul filmului Dallas Buyers Club (2013) ridica în slăvi pregătirea lui Leto (49) pentru rolul de femeie transsexuală bolnavă de SIDA, care i-a adus şi Oscarul. Actorul a slăbit 13kg, s-a epilat pe tot corpul şi a mers numai pe tocuri la filmări, iar efortul său a fost răsplătit nu numai cu statueta de aur, ci şi cu o notorietate fără precedent. „Isus s-a născut pe 25 decembrie. Iar Jared, pe 26 decembrie”, a punctat apoi şi GQ britanic. Nu-l considera vreun Mesia pe cel care are propria sectă, însă îl desemna salvatorul tuturor covoarelor roşii din lume. Până la urmă, cine poate uita apariţia lui şocantă de la Gala Met 2019, când s-a prezentat cu propriul cap, o proteză extrem de reuşită, ca accesoriu preferat?! Sau restul ţinutelor lui de gală aproape la fel de frapante.

Să nu uităm că Leto este fiul unei hippie-oate, care l-a încurajat de mic să-şi etaleze latura artistică, libertatea de creaţie, spiritul neîncătuşat. Iar, atunci când nu simte toate privirile aţintite asupra sa, excentricul star hollywoodian semnează proiecte întregi sub pseudonimul Bartholomew Cubbins, îşi rătăceşte singurul Oscar pe care l-a câştigat (şi pe care nu-l mai găseşte de trei ani), se laudă că spărgea, în adolescenţă, casele oamenilor doar ca să observe cum trăiau, îşi şochează colegii de platou cu animale moarte ca să-i pregătească pentru scenele intense ce urmează, îşi ia lupi ca animale de companie şi este probabil singurul om de pe lumea asta care n-a ştiut că începuse pandemia, anul trecut.

stanga
dreapta
2 jared leto profimedia 0643900929 jpg jpeg
3 profimedia 0643519231 jpg jpeg
4 profimedia 0643536027 jpg jpeg
5 profimedia 0643884696 jpg jpeg
6 1 profimedia 0642409968 jpg jpeg
8 3 profimedia 0642105103 jpg jpeg
9 2 profimedia 0642358186 jpg jpeg

Starea de urgenţă instituită în Statele Unite şi-n restul lumii în martie 2020 l-a luat complet prin surprindere pe Jared, care se afla deja izolat în deşert şi făcea yoga şi meditaţie de vreo două săptămâni bune. Rupt complet de realitate şi de orice mijloc de comunicare, actorul a avut şocul vieţii lui în Los Angeles, când s-a întors acasă şi a descoperit întreaga planetă încremenită. Atât de tipic lui Jared Leto, care parcă trăieşte, zi de zi, într-o lume doar a lui! Cu toate astea, vedeta reuşeşte să lase deoparte boemia-i caracteristică şi să se transforme, c-o precizie aproape bolnăvicioasă, în personaje memorabile pe marele ecran. Cum e Paolo Gucci, pe care-l interpretează în filmul lui Ridley Scott, House of Gucci (2021), care va fi lansat pe 24 noiembrie.

Transformări spectaculoase

La vremea la care se făcuseră publice trailerul şi afişele filmului House of Gucci, doar despre Jared se vorbea. Transformarea lui într-un bărbat trecut de prima tinereţe, cu chelie şi un surplus evident de kilograme a devenit instant subiectul preferat al internauţilor. Ca orice face în viaţa lui, Leto nu cunoaşte jumătăţi de măsură. Când a jucat un dependent de heroină în Requiem for a Dream (2000) a slăbit 13kg, iar când a fost asasinul lui John Lennon, în Chapter 27 (2007), a luat lejer aproape 30kg şi s-a îmbolnăvit. În 2002, a renunţat temporar la Hollywood pentru a se dedica 100% muzicii. Şi-a făcut trupă cu fratele lui, Shannon, Thirty Seconds to Mars, şi a intrat apoi în Cartea Recordurilor cu Cel mai îndelungat turneu al unei formaţii rock.

Până şi viaţa lui personală e trăită la intensitate maximă de-a ajuns fosta lui logodnică, Cameron Diaz, să-şi ia un an liber de la Hollywood ca să i-l dedice complet lui. „Singurul mod în care pot trăi este să mă avânt cu pieptul înainte şi să mă adâncesc cât mai mult”, a recunoscut el. „Dacă joc un transsexual care moare de SIDA, cu toate implicaţiile emoţionale de rigoare, nu înţeleg cum aş putea să mă eliberez de personaj atunci când cineva zice «Stop!»!” Este totul sau nimic pentru cameleonicul actor. Şi toată această implicare dusă până în pragul obsesiei i se trage din copilărie, când fost părăsit de propriul părinte. Născut în 1971, într-un orăşel din Louisiana, Jared a fost crescut de mama Constance după ce tatăl Tony Bryant şi-a abandonat familia.

N-a vrut să vorbească niciodată despre suferinţa majoră din viaţa lui, însă, spre uimirea jurnaliştilor prezenţi la Festivalul de Film de la Cannes în 2014, le-a dezvăluit acestora ultimele cuvinte ale tatălui său: „Ne vedem, băiete, mai târziu, mă duc până la magazin să iau nişte lapte”. Puţin probabil ca Bryant să fi spus asta, având în vedere că Jared era prea mic ca să-şi amintească ceva de-atunci, însă replica e de efect, trebuie să recunoaştem. Cert e că băiatul nu şi-a mai văzut niciodată tatăl. Tony s-a sinucis când fiul lui, Jared, avea doar 8 ani, iar motivele au rămas necunoscute şi-n ziua de azi. Despărţirea definitivă de părinte a lăsat, cum era şi de aşteptat, urme adânci în sufletul actorului.

În plus, lipsurile materiale au început să se facă simţite în familia îndoliată. Mama şi cei doi fii ai ei trăiau, mare parte din timp, din ajutoare alimentare date de stat şi într-o constantă grijă a zilei de mâine. Mutaţi la bunici, îşi schimbau adesea locuinţa, în funcţie de zona în care era trimis tatăl lui Constance, militar de meserie. Abia ani mai târziu au revenit lucrurile la o oarecare normalitate, Constance refăcându-şi viaţa cu un anume Carl Leto, care i-a adoptat pe fraţii Jared şi Shannon. Sacrificiul şi determinarea mamei de a-şi creşte băieţii într-un mediu sigur, echilibrat şi – neapărat – artistic au fost apreciate îndelung de Jared.

Actorul i-a dedicat lui Constance Oscarul câştigat în 2014 şi a făcut atunci cunoscută povestea celei care i-a dat viaţă şi care a crescut în sărăcie, a fost nevoită să renunţe la liceu şi să-şi crească băieţii singură. „Te iubesc, mama! Mulţumesc că m-ai învăţat să visez!”, i-a transmis acesteia de pe scena celor mai prestigioase premii din cinematografie. Stilul de viaţă adoptat de ea s-a potrivit mănuşă fraţilor Jared şi Shannon, care au îmbrăţişat fiecare aventură din copilăria lor. „Crescând într-o comunitate hippie, artistică şi liberă, nu aveam reguli clare, nu ne limitam experienţele în niciun fel”, explică vedeta plină de recunoştinţă. Legătura specială formată între mamă şi fii se simte atât în viaţa lor de zi cu zi, dar şi pe plan profesional. Numeroase melodii Thirty Seconds to Mars tratează acest subiect emoţionant, iar unul dintre cântecele lor se încheie cu Lacul Lebedelor al lui Ceaikovski, oda închinată mamei lor, care-i adormea pe băieţi, în copilărie, pe baletul ce răzbătea dintr-o cutiuţă muzicală.

Ajutorul mamei

Mai mult, tot Constance a fost cea care a sărit în ajutorul celebrului ei copil atunci când acesta devenise dependent de droguri. La 16 ani, Jared nu vedea altă ieşire decât să devină traficant de droguri. Era deja implicat în mafia locală şi săvârşea, fără prea mare discernământ, mici ilegalităţi. Până într-o bună zi, când a avut o revelaţie. „Ajunsesem într-o situaţie în care aveam lângă mine cocaină şi o armă... Atunci mi-am dat deama că nu stăteam deloc bine”, a recunoscut vedeta în Big Issue. Cu ajutorul singurului părinte pe care-l mai avea, a reuşit să se pună din nou pe picioare. La 19 ani, se vedea mare regizor la Hollywood, însă planurile profesionale i s-au schimbat atunci când s-a mutat în Los Angeles şi a dat, de fapt, actoriei o şansă.

La 22 de ani, a devenit idolul puştilor după ce s-a făcut remarcat în rolul Jordan Catalano din serialul My So-Called Life (1994-1995). După cum a declarat într-un interviu publicat de The Independent, Leto este acum „pe drumul cel bun în mare parte”, abţinându-se pe cât posibil de la băutură şi droguri. „Unele droguri sunt incredibile, dar, punând în balanţă riscul şi recompensa, nu merită. Pur şi simplu, am văzut prea multe exemple de ce nu trebuie făcut”, spune cu toată sinceritatea. Nu că ar face el tot timpul ce trebuie, dar măcar se distrează al naibii de bine făcând tot felul de greşeli pardonabile, forţând limitele, exagerând totul.

Fără să-şi fi propus vreodată să devină celebru, Jared a ales două profesii cu expunere majoră, pe care le duce adesea până la extrem. „Câţi oameni trebuie să te iubească pentru a te simţi bine cu tine? De câte ori trebuie să stai în faţa a zeci de mii de oameni care-ţi cântă melodiile? Câţi regizori trebuie să-ţi spună «Eşti destul de bun pentru mine!», ca te simţi şi tu suficient de bun pentru tine?” Probabil că n-a găsit încă răspunsul, de-l caută atât de insistent în tot ce face. După ce a înfiinţat trupa Thirty Secods to Mars, în 1998, vocalul formaţiei, chitaristul şi compozitorul ei a susţinut nu mai puţin de 309 concerte într-un singur turneu, în 2011, stabilind astfel un adevărat record. Iar totul a fost imortalizat în 40.000 de ore de instantanee din turneu, care s-au transformat, patru ani mai târziu, în documentarul Artifact.

Convingeri uluitoare

Hurricane, un alt filmuleţ regizat de Leto – sau, mai bine spus, Bartholomew Cubbins, pseudonimul pe care-l preferă în camera de montaj – a contrariat prin conţinutul său violent, de-o sexualitate explicită, şi a fost interzis, drept urmare, de televiziuni. Însă nimic nu redă mai fidel nevoia acută a starului de-a fi adulat decât secta pe care şi-a înfiinţat-o. „Nu cred într-un Dumnezeu care judecă acţiunile umanităţii”, spunea cu largheţe într-un interviu GQ din 2016. Însă cu siguranţă că crede în adepţii lui, care-l urmează oriunde şi-i copiază orice mişcare. De fapt, rockerul şi-a invitat, în 2019, fanii pe o insulă privată din Croaţia, unde, contra unui cost destul de piperat, au meditat împreună, au făcut yoga şi au cântat refrenele trupei sale. Imaginile cu Jared îmbrăcat tot în alb, ca un Mesia salvator, înconjurat de sute şi sute de groupies, au făcut înconjurul internetului. „Da, este o sectă!”, a pus chiar el punctul pe i. Era o glumă sau vedeta chiar se crede vreun lider atotştiutor? „Avem această sectă, această familie, aceşti credincioşi care ne înţeleg atât de bine...”, încerca un răspuns în The New York Times.

Întrebat dacă există vreo triere a membrilor grupului lor select, Jared a răspuns zeflemitor: „Da, bineînţeles! Trebuie să dansezi sub luna plină şi să bei sângele unui nou-născut”. Pfff, totul parcă-i o joacă pentru el! Un test de anduranţă, o eternă căutare a sinelui în străfundurile personajelor pe care le interpretează atât pe scenă, ca Zeu al Rockului, cât şi pe platourile de filmare, la Hollywood. Jared Leto a devenit cunoscut pentru transformările sale fizice şi psihologice remarcabile din faţa camerelor de filmat. Prima provocare de acest gen a avut loc când a început să intre în pielea dependentului de heroină din

(2000).

Ca să înţeleagă mai bine un asemenea personaj, şi-a petrecut timpul cu rău famaţii de pe străzile lăturalnice din New York. „Fiecare noapte era o aventură. Auzeam de multe ori: «Hei, o mai ştii pe tipa cu care vorbeai aseară? A murit din cauza unei supradoze.» Am fost şi jefuit la un moment dat, dar doar aşa puteam să mă identific cu ei”, explică actorul. Şi a reuşit o metamorfoză uluitoare! A renunţat temporar la sex, dar şi la mâncare şi a slăbit 12kg, însă noua lui siluetă i-a afectat, evident, sănătatea. Ficatul lui a avut de suferit, la fel şi măduva osoasă. De fapt, întreaga experienţă l-a traumatizat în asemenea fel, încât actorul s-a retras într-o mănăstire la finele filmărilor, pentru a-şi reveni. Dar, în ciuda sacrificiilor, a continuat să se dedice actoriei trup şi suflet.

Cele 27 de kilograme acumulate pentru

l-au trimis în scaunul cu rotile. Nici măcar nu se mai putea ţine pe picioare din cauza durerile pe care le avea. „A fost o mare prostie!”, a recunoscut în

. „Am făcut gută şi colesterolul mi-a explodat. Totuşi, a fost o călătorie fascinantă!...” Pe care a repetat-o când l-a interpretat pe Rayon în

şi ajunsese la numai 52kg. „Prima regulă e să te opreşti din mâncat. Iar a doua regulă e să nu mai mănânci”, a dezvăluit, în

, cel care ajunsese să se hrănească doar cu jumătate de castravete pe zi. „Câteodată vrei să mesteci ceva, dar trebuie să nu aibă calorii...”, a declarat pentru

. „Aşa că mai mestecam pielea pantofilor doar ca să-mi mai potolesc foamea...”

Rolul i-a adus Oscarul, dar a meritat oare tot chinul? Pentru Joker, din Suicide Squad (2016), probabil că nu. Nici Warner Brothers, nici criticii n-au apreciat prestaţia sa redusă voit la numai 10 minute. Ca să nu mai spun de colegii lui de platou terorizaţi, pur şi simplu, de el. Margot Robbie a primit o scrisoare de dragoste de la el într-o cutie neagră, în care se afla şi un şobolan viu, Will Smith s-a ales cu nişte gloanţe drept „cadou”, iar restul echipei s-a trezit cu un porc mort pe masă, la prima repetiţie, prezervative folosite şi tot felul de jucării sexuale complet deplasate.

Răvnit de femei

„Am făcut mai multe chestii ca să creez o anumită atmosferă, să dărâm orice zid s-ar fi aflat între noi”, a explicat Jared, care a conchis ulterior: „Joker nu respectă limite!” Bun! Şi, în asemenea condiţii, cine-i poate sta alături excentricului star? În afară de mama lui, care i-a încurajat toate manifestările, oricât de stranii au fost ele, în numele suprem al artei şi-al libertăţii de exprimare. O să fiţi surprinşi să aflaţi că unele dintre cele mai frumoase femei de la Hollywood şi l-au dorit partener de viaţă!

După cum spuneam, Cameron Diaz şi-a luat pauză un an, pe vremea când producătorii se „băteau” pe ea la Hollywood, pentru a i se dedica complet actorului. Dar devotamentul ei n-a contat prea mult şi logodna lor s-a rupt la scurt timp. Scarlett Johansson este altă femeie fatală din Cetatea Filmului care a tânjit după atenţia lui Jared. A rămas memorabilă imaginea cu ei doi pe stradă, pe vremea când formau un cuplu şi ea încerca să-l sărute pătimaş, iar el era părea atât de plictisit, privind peste umărul ei la telefon. Nu-i de mirare că, ani mai târziu, Scarlett a vorbit despre un fost iubit „irezistibil de indisponibil”! În 2005, Ashley Olsen a fost cucerită de farmecul lui Leto, după care Miley Cyrus, colega lui din Chapter 27, i-a devenit iubită. Au urmat Paris Hilton, Katy Perry, Nina Senicar, Halsey şi Lydia Hearst.

„N-am fost eu vreun mare cuceritor în tinereţe, dar am început să recuperez timpul pierdut...”, spunea în urmă cu câţiva ani. Totuşi n-a reuşit până la 50 de ani, cât va împlini în decembrie, să ajungă nici măcar o dată la altar sau să conceapă un copil. Din câte ştim, are o iubită în momentul de faţă, pe Valey Kaufman (27), un model rus cu care se întâlneşte off & on încă din 2015. Fostul îngeraş Victoria's Secret a întâlnit-o şi pe mama actorului anul trecut, dar încă n-are niciun diamant pe inelar. Şi slabe şanse să aibă vreodată, având în vedere că nici măcar el nu se consideră vreun partener de nădejde pentru cineva: „Sunt prea obsedat de ambiţiile mele creative şi de ţelurile pe care mi le pun!” Nici în pandemie, când, vorba-aceea, n-au prea fost multe subiecte de discuţie, Leto n-a suflat o vorbă despre Valey.

A preferat să-şi facă cunoscută rutina din izolare decât să se laude cu iubita lui superbă. Ne-a împărtăşit că meditează zilnic, găteşte reţete vegane, stă pe Zoom cu prietenii, compune hituri noi, studiază e-commerce-ul, investeşte în imobile şi start-up-uri, frizează moartea pe trasee abrupte de munte, creează artă, orice, dar nu spune o iotă despre viaţa lui amoroasă. Cine ştie, poate ne face vreo surpriză cât de curând şi-l vedem om însurat cu un copil pe drum?! Doritoare cu siguranţă există pentru statutul de „doamna Leto” şi mama unui mini-Jared!...Recente pe Ok! Magazine

carmen78 jpg
ristei1 jpg
img 1 jpg
david popovici
Eva Zaharescu jpg
ela31 jpg
image png
festival1 jpeg
teo4 jpg
Margot Robbie și Ryan Gosling (5) jpg
travis barker si korteney
celia40 jpg
Angelina și Shiloh Jolie Pitt jpg
Jill Biden și Leti jpg
Angelina Jolie și Zahara jpg
Travis Barker spre spital (2) jpg
Bono jpg
Andy Fletcher, co fondatorul Depeche Mode jpg