Jessica Chastain, preferata Oscarurilor de weekendul acesta: “Nu primeam roluri pentru că mi se reproşa că nu eram destul de frumoasă”

24 martie, 2022
1 1 gettyimages 1373217322 jpg jpeg

Nominalizată pentru a treia oară la Oscar, actriţa se apropie tot mai mult de câştigarea marelui premiu. Dacă nu anul acesta, curând. Exact ca-n viaţă, când nu s-a grăbit să bifeze realizări. Doar au venit ele de la sine.

Dacă e să luăm în seamă predicţiile făcute de specialişti, Jessica (44) a devenit favorită în cursa pentru obţinerea statuetei de aur, de pe 27 martie. Adversarele ei la categoria Cea mai bună actriţă într-un rol principal, Nicole Kidman şi Octavia Spencer, sunt pe următoarele două locuri în topul actriţelor cu cele mai mari şanse să câştige Oscarul. Surprinzător sau nu, filmul ei, The Eyes of Tammy Faye, nu e vreun succes răsunător de box office şi nici preferatul juriului, care a mai oferit nominalizări peliculei decât pentru Cel mai bun machiaj şi Cel mai bun hairstyling. Însă, la fel de bine, celelalte nominalizate au mai câştigat Oscarul până acum şi, tocmai din acest motiv, e posibil să fie trecute cu vederea anul acesta.

Până una-alta, Chastain se bucură de cea de-a treia ei nominalizare în cel mai drăguţ mod posibil: “M-am văzut pe FaceTime cu Penelope Cruz şi am sărit amândouă în sus de bucurie”, a declarat Jessica. “Apoi am sunat-o pe Olivia Colman şi am sărbătorit şi cu ea. N-am numărul de telefon al lui Nicole Kidman, că altfel o sunam şi pe ea. Totuşi să-ţi fie recunoscută valoarea de către Academie, mai ales anul acesta, e şocant!” Nu şi pentru admiratorii ei, care de-abia aşteaptă recunoaşterea talentului şi-a efortului depus de Chastain constant. Pentru că nimic nu i-a venit de-a gata în carieră. Şi nici în viaţă. Dimpotrivă.  

Actriţa a venit pe lume ca fiică a doi adolescenţi, un chef vegan de 16 ani, pe nume Jerri Chastain, şi iubitul ei de 17 ani, Michael Monasterio, care-a dispărut rapid din viaţa fiicei sale. Crescută de mamă şi de pompierul Michael Hastey, tatăl ei vitreg, în Sacramento, California, Jessica evită adesea să vorbească despre copilăria petrecută împreună cu sora ei mai mică, Juliet, partenera ei preferată de joacă. Iar motivul ezitării ei poate fi de la sine înţeles, având în vedere durerea sfâşietoare simţită de Chastain în 2003, când sora ei s-a sinucis în casa tatălui lor biologic.

Carieră vs. maternitate

În ciuda faptului că toate femeile din familia ei au devenit mame încă din adolescenţă, maternitatea n-a fost o prioritate pentru Jessica. Ea s-a concentrat mai mult pe ce voia să facă în viaţă. Şi-a ştiut răspunsul de mică. La numai 7 ani, a ales actoria după ce s-a uitat la Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. “Imediat ce l-am văzut, mi-am zis: «Doamne Dumnezeule, asta o să fie meseria mea, asta mă reprezintă complet!»”, a recunoscut ea în The Telegraph. “Întotdeauna am avut o imaginaţie debordantă, iar aceea a fost revelaţia vieţii mele”.

Însă drumul ei spre Hollywood avea să fie destul de lung şi de sinuos. Încă de la 8 ani, a fost tachinată constant din cauza părului ei roşcat şi-a pistruilor avuţi. “La şcoală, mi se spunea în fiecare zi că eram urâtă”, a continuat ea destăinuirile în revista Glamour. “Şi nimeni nu voia să se împrietenească cu mine...” Mai mult, a trăit într-o sărăcie lucie. “Furam mâncare din magazine pentru că nu aveam niciun ban”, mărturiseşte în Evening Standard. Iar teama că va rămâne fără niciun acoperiş deasupra capului o urmăreşte şi-n ziua de azi, după ce, în copilărie, a fost evacuată de mai multe ori. Nu-i de mirare că, privind în urmă, se descrie ca fiind un copil trist şi nefericit, tot timpul pus pe harţă şi rebel încă de când n-avea nici măcar 10 ani.

Însă noroc cu bunica ei, Marilyn Herst, care a luat-o sub aripa ei protectoare şi i-a deschis un nou univers: “Ea m-a dus, pentru prima dată, la o piesă de teatru”, spune actriţa în The Hollywood Reporter. “Observase că aveam nevoie de o evadare, de un mod prin care să-mi exprim creativitatea”. În primă instanţă, bunica a înscris-o la lecţii de balet, după aceea a îndrumat-o spre orice îi putea stârni micuţei interesul şi avea de-a face cu arta. Astfel şi-a construit Jessica, uşor, uşor, fundaţia pe care s-a putut baza întotdeauna la maturitate, când şi-a propus nimic mai mult decât să cucerească Hollywoodul. În 1998, a absolvit Academia Americană de Arte Dramatice şi, în acelaşi an, şi-a făcut debutul pe scenă, în piesa Romeo şi Julieta.

Studii şi roluri neprimite

După ce-a luat BAC-ul, a fost acceptată la Şcoala de Arte Juilliard din New York, lucru pe cât de flatant, pe atât de solicitant. Şi nu din cauza materiei stufoase sau a competiţiei acerbe, ci din lipsă de bani. “Eram prima din familia mea care mergea la facultate”, povesteşte Chastain. “Simţeam o mare responsabilitate, pentru că familia mea făcea mari eforturi pentru ca eu să fiu acolo. Era foarte scump!” Însă norocul a dat din nou peste frumoasa roşcată! Întocmai ca bunica ei, care i-a schimbat destinul, un nou înger păzitor s-a ivit în viaţa roşcatei. În toiul problemelor financiare întâmpinate de familia ei, Jess a primit ajutorul nesperat al lui Robin Williams. Actorul era absolventul aceleiaşi facultăţi şi oferea burse universitare studenţilor nevoiaşi. “Bursa îmi plătea nu numai studiile, ci şi apartamentul în care stăteam, cărţile cumpărate şi până şi biletul de avion pe care-l luam ca să merg acasă de Crăciun”, a precizat Jessica, adăugând, cu regret, că nu l-a întâlnit niciodată personal pe Robin Williams, dar i-a trimis numeroase scrisori de mulţumire.

Următoarea destinaţie pentru Chastain a fost Los Angeles, după absolvirea facultăţii. Din păcate, cu numai trei zile înainte de terminarea studiilor, sora ei mai mică, un muzician depedent de droguri, s-a sinucis. “A avut mai multe încercări de a-şi lua singură viaţa, însă nu te gândeşti niciodată că o să întâmple. Totuşi, într-o zi, primeşti acel telefon…”. Şi, cum niciun necaz nu vine niciodată singur, lansarea carierei ei cinematografice s-a poticnit în noi obstacole. De fapt, erau aceleaşi din copilărie, când fusese victima unui bullying teribil. Nici n-apucase bine să meargă la castinguri, că s-a şi lovit de primele critici răutăcioase. Era sfătuită, de toată lumea din jur, să-şi schimbe roşcatul natural al părului şi să se vopească blond. A refuzat categoric acest lucru şi bine a făcut, pentru că acum este apreciată exact pentru ceea ce era criticată la începuturi.

De fapt, întregul ei fizic deranja, nu se încadra în standardul hollywoodian pe care-l cereau toţi. “Nu primeam roluri pentru că mi se tot reproşa că nu eram destul de frumoasă”, spune una dintre cele mai apreciate actriţe de la Hollywood. Tot ce-a obţinut, ani în şir, erau roluri neînsemnate în show-uri TV şi piese de teatru. Nici măcar apariţia în Salomé (2006), alături de Al Pacino, n-a propulsat-o printre A-listeri. În 2008, şi-a făcut debutul pe marele ecran, în Jolene. Apoi, un an mai târziu, a fost Desdemona în producţia Off-Broadway Othello, după care i-a dat replica lui Helen Mirren, în thrillerul The Debt (2010).

Succes întârziat

A reuşit să-şi facă numele cunoscut abia în 2011, când fost invitată la Festivalul de Film de la Cannes, după ce apăruse în două producţii însemnate, Tree of Life şi Take Shelter. “Ştiam că acel moment avea să-mi schimbe complet viaţa”, a declarat în The Hollywood Reporter. “Păşeam pe covorul roşu cu Sean Penn la un braţ şi Brad Pitt la altul şi toată lumea se întreba cine era fata în rochie galbenă. Ştiam că totul va fi diferit după acel covor roşu şi acea premieră…” Şi chiar aşa a fost! După asocierea cu unii dintre cei mai mari actori din lume, nimeni nu mai făcea mofturi când venea vorba să distribuie roşcata în vreun film. Într-un singur an, a jucat în şase pelicule şi a primit prima ei nominalizare la Oscar, cu rolul din The Help. Apoi, în deceniul care a urmat, Jassica a apărut în nu mai puţin de 20 de filme. Şi a învăţat, pe propria piele, cum să se pregătească optim pentru un rol.

Dacă, pentru The Help, a fost nevoită să-şi schimbe radical fizicul şi s-a îngrăşat în cel mai nesănătos mod posibil, acum Chastain ştie să apeleze la ajutorul unui nutriţionist sau al unui instructor de fitness de fiecare dată când scenariul îi cere să-şi modifice vizibil silueta. Unul dintre cele mai importante filme ale Jessicăi a fost Zero Drak Thirty. Însă era cât pe ce să nu apară în el, pentru că îşi luase deja angajamentul să joace în Oblivion. Şi de data asta a fost ajutată de un mare actor hollywoodian. Însuşi Tom Cruise a făcut posibilă apariţia ei în filmul care i-a obţinut a doua nominalizare la Oscar. “Cineva din agenţia mea l-a sunat şi i-a spus că vreau să joc cu el în Oblivion, doar că mai există un alt film în care aş vrea să apar şi e destul de important. Iar el a fost de acord ca eu să renunţ la obligaţiile mele contractuale”, a dezvăluit recunoscătoare vedeta.

După cum spuneam, starul unor producţii ca The Martian (2015), Miss Sloane (2016), X-Men: Dark Pheonix şi serialul Scenes from a Marriage (2021) a devenit cunoscut destul de târziu la Hollywood. Şi la fel de mult timp a trecut până să-şi găsească şi jumătatea. “Nu prea ştiu ce vreau de la viaţă şi cine ştie dacă mariajul face parte din planurile mele?!”, şi-a etalat ea incertitudinea cu ani în urmă. “Pentru mine, căsnicia nu e importantă.” Dar a devenit după ce l-a întâlnit pe Gian Luca Passi de Preposulo, contele italian care a cucerit-o pe loc. “E un domn!”, ne asigură ea. “Iar asta e foarte important pentru mine.” Aproape la fel de important ca faptul că nu-i actor, lucru care i-ar fi displăcut total vedetei.

Soţia ducelui italian

Chipeşul italian are propriul brand de prosecco şi lucrează în fashion. High fashion. A fost directorul de PR de la Armani, unde a avut ocazia să socializeze cu celebrităţi precum George Clooney, Leonardo DiCaprio şi Julia Roberts, iar acum lucrează pentru Moncler, un brand franţuzesc de lux. În rarele ocazii în care a vorbit despre partenerul ei, Chastain ne-a dat de bănuit că şi-a găsit perechea pe viaţă: “El provine dintr-o familie tradiţională italiană. Nimeni din familia lui n-a divorţat niciodată”. Şi, ca orice familie aristocrată care se respectă, de Prepuloso – care înseamnă “pace”, nume preluat de strămoşii lui în anii 1300, când au ajutat la instaurarea păcii în zonă – au o proprietate pe măsură.

Villa Tiepolo Passi, care este în posesia familiei lui Gian Luca încă din anii 1800 şi foloseşte azi pentru organizarea evenimentelor de top şi crearea băuturii prosecco, a găzduit şi nunta fastuoasă a actriţei cu nobilul italian. Organizată în mare secret, ceremonia din iunie 2017 a strâns la un loc vedete ca Anne Hathaway şi Emily Blunt, prietenele miresei, iar, din partea mirelui, au venit personalităţi precum nepoata lui Giorgio Armani, Roberta. Cei doi soţi au devenit părinţi, tot în mare secret, în aprilie 2018. Şi, în afara de o poză cu mâna micuţei lor, publicată de actriţă într-un moment de rară expunere a vieţii sale private, nu se ştie mare lucru despre prima fiică a Jessicăi. Decât că se numeşte Giuletta Passi Chastain şi că a venit pe lume cu ajutorul unei mame surogat.

La fel ca sora ei. Sau cel puţin asta bănuim că este bebeluşul cu care a ieşit actriţa la plimbare în martie 2020, pentru că, după cum îi e obiceiul, n-a anuţat public că ar fi devenit pentru a doua oară mamă. “Sunt prima persoană din familia mea care n-a fost însărcinată la 17 ani”, spune vedeta plină de recunoştinţă. În prezent, Jessica bifează pe bandă rulantă roluri de primă mână, îşi dezvoltă compania de producţie Frekle Films (n.r. Pistrui) şi păşeşte zâmbitoare pe covorul roşu împreună cu bunica ei.

Feministă convinsă, alege să lucreze cu cât mai multe femei din domeniu şi refuză să filmeze în statele în care femeile sunt lipsite de dreptul de-a renunţa la sarcini nedorite. Ha, acum îşi permite luxul de-a refuza proiecte! S-au dus de mult vremurile în care, proaspăt mutată în California, îşi drămuia puţinii bani pe care-i avea împărţindu-i în două plicuri, pe care scrisese “mâncare” şi “chirie”. Însă bogăţia şi faima nu i-au luat minţile, după cum susţine chiar ea în The Irish Times: “Mi-am petrecut destul timp în afara industriei, privind la tot ce se întâmpla înăuntru…” Şi şi-a învăţat cu prisosinţă lecţiile.

Foto -



Recente pe Ok! Magazine

Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg