Keanu Reeves s-a întors în "The Matrix Resurrections". Enigmaticul star a depăşit un şir dureros de experienţe cutremurătoare

30 decembrie, 2021
1 gettyimages 491850768 jpg jpeg

Mult aşteptatul Matrix 4 a ajuns, în sfârşit pe marile ecrane, cu un Keanu la 57 de ani într-o formă de zile mari. Melancolic, teribil de generos, deloc preocupat de gura lumii sau de bani, Keanu Reeves este poate cea mai atipică prezenţă de la Hollywood. Şi, în acelaşi timp, un om greu încercat de soartă...

Unui prieten care i-a adus aminte că este faimos, Keanu i-a spus „şi ce dacă? Faimos e şi Mickey Mouse“. Despre actele sale de generozitate au curs râuri de cerneală. Despre faptul că în ciuda averii preferă să trăiască simplu, la fel. „Care-i treaba cu Keanu Reeves? “, îţi vine să te întrebi după ce pui cap la cap fragmente din existenţa sa, un mix cumplit de glorie şi nefericire. Mulţi spun că tocmai necazurile prin care a trecut l-au făcut să devină o fiinţă atât de empatică şi generoasă. „Mare parte din setea mea de a trăi vine tocmai din faptul că am pierdut atâtea. Viaţa e preţioasă. Merită... “, declara actorul de 57 de ani în Parade Magazine. Spune asta şi apoi se urcă pe motocicletă, marea sa pasiune, care l-a costat nenumărate accidente, în urma cărora a fost de multe ori la un pas să-şi piardă viaţa. Cum a fost accidentul din 1988, când medicii s-au văzut nevoiţi să-i scoată splina. Keanu Reeves a făcut cunoştinţă cu durerea încă de mic, când tatăl lui şi-a abandonat familia, ulterior fiind condamnat la 10 ani de închisoare pentru trafic de cocaină. Actorul nu a mai dorit niciodată să reia legătura cu părintele său, recunoscând într-un interviu că este un subiect foarte dureros. Starul din John Wick şi-a petrecut copilăria în Hawaii, Australia, New York, pentru ca într-un final să se stabilească cu mama şi sora sa mai mică, Kim, în Toronto. Keanu a avut dificultăţi majore de adaptare, schimbând în total patru licee, certându-se cu profesorii şi fiind într-un final exmatriculat. Bafta sa a fost unul din soţii mamei sale, un regizor de pe Broadway, care i-a făcut intrarea în lumea filmului. Aşa cum se relatează într-un articol din Esquire, la 20 de ani a plecat din Toronto spre Los Angeles la volanul unui Volvo din 1969. În scurt timp, devenea deja un nume la Hollywood.

3 gettyimages 534354310 jpg jpeg

Ai zice că celebrităţile au, în virtutea unui noroc prestabilit, imunitate la ghinioane, amărăciune, dezastre. S-a creat cumva, tacit, impresia că de ele nu se poate lipi nimic rău. Dacă era nevoie de vreo dovadă că în spatele faimei nu se ascunde nicio magie şi că vedetele nu sunt tot timpul de invidiat, Keanu Reeves reprezintă un exemplu elocvent. La finalul acestui articol, te vei întreba dacă ai fi dispus să faci schimb cu el, fie şi doar pentru o zi. Actorul nu a apucat niciodată să se bucure cu adevărat de gustul celebrităţii, din cauza tragediilor care s-au ţinut lanţ. Şi-a dat seama că începe să devină faimos când, după River's Edge (1986), un vânzător de îngheţată a refuzat să-i ia banii, recunoscându-l. Anii '90, însă, l-au întâmpinat cu o veste proastă: sora sa avea leucemie. Multă vreme după, actorul a făcut naveta între filmări şi spitalul unde era aceasta internată pentru a-i fi alături. De oriunde se afla, săptămânal îi trimitea flori sau bileţele de încurajare. „Kim e foarte puternică, având în vedere prin ce a trecut. Pot să fac cele mai tari filme, sunt nimic pe lângă ea“, declara actorul cândva. Din fericire, aceasta şi-a revenit cu timpul, în prezent locuind la Roma.

4 gettyimages 542921762 jpg jpeg
stanga
dreapta
2 gettyimages 491850768 jpg jpeg
3 gettyimages 534354310 jpg jpeg
4 gettyimages 542921762 jpg jpeg
5 gettyimages 1154316840 jpg jpeg
6 profimedia 0497504552 jpg jpeg
7 profimedia 0646334828 jpg jpeg

Nu acelaşi lucru se poate spune despre cel mai bun prieten al lui Keanu, River Phoenix, cu care a filmat My Own Private Idaho (1991). River a murit la doar 23 de ani, în urma unei supradoze, lăsându-şi amicul marcat pe viaţă. Şi în ziua de azi, la aproape trei decenii distanţă, starul din Avocatul Diavolului îl pomeneşte pe River Phoenix în interviuri. Schimbarea mileniului a adus cu sine tragediile care i-au pus capac, resetându-i pentru totdeauna modul de a gândi. Ceea ce părea norocul vieţii sale s-a transformat rapid într-o dramă insurmontabilă. În 1998, la o petrecere, Keanu Reeves a cunoscut-o pe Jennifer Syme, asistent de producţie. S-a îndrăgostit pe loc de bruneta cu opt ani mai mică şi în anul următor tânăra era deja însărcinată cu o fetiţă. Actorul filma pentru Matrix când, înainte de Crăciunul lui 1999, Jennifer a realizat că fătul nu mai mişcă. Se petrecuse lucrul de care le era cel mai teamă: sarcina se oprise din dezvoltare. „Abia aştepta să devină tată. În loc de asta, el şi Jennifer au ajuns să facă terapie de cuplu ca să gestioneze durerea“, declara un prieten al actorului pentru The Globe. Cei doi s-a despărţit la scurtă vreme după pierderea copilului, însă au continuat să ţină legătura, susţinându-se reciproc. Şirul nenorocirilor nu s-a oprit aici, din păcate: în 2001, Keanu şi-a pierdut şi marea iubire, moartă într-un accident de maşină, pe când se întorcea de la o petrecere dată de Marilyn Manson. Se spune că după dispariţia lui Jennifer a decis actorul să renunţe la ideea de a întemeia o familie şi de a avea copii, convins că este urmărit de o soartă potrivnică. „Suferinţa îşi schimbă forma, dar nu dispare niciodată. Oamenii cred în mod eronat că încet, încet trece şi se vor simţi mai bine. Se înşală! Când cei iubiţi mor, rămâi singur. Îmi e dor de tot ce a fost. Mă întreb cum ar fi arătat prezentul dacă ar fi şi ei aici, ce am fi făcut împreună. Îmi e dor de toate lucrurile frumoase neîntâmplate“, a declarat Keanu în 2006 pentru Parade. Dar astfel de declaraţii sunt rare. Actorul preferă să îşi trăiască doliul în solitudine şi nu a uitat nici azi cum paparazzii erau în stare să-l urmărească până în cimitir în cel mai greu moment al vieţii, pe motiv că „eşti faimos“.

5 gettyimages 1154316840 jpg jpeg

Întrebat de un editor dacă se gândeşte la ideea de a avea un copil, a răspuns că la 50 şi ceva de ani „e prea târziu“. Şi totuşi ne-a luat pe toţi prin surprindere când, în 2019, a început o relaţie cu Alexandra Grant (48, foto sus), o veche amică şi colaboratoare, artist vizual. Cuplul a bifat câteva apariţii pe covorul roşu, după prima de acest gen Alexandra declarând că absolut toţi cunoscuţii au sunat-o. Şi probabil foarte multe femei au invidiat-o. Lui Keanu i s-a dus vestea şi printre colegele de breaslă pentru firea empatică şi sensibilă. Când Sandra Bullock, partenera din Speed, i-a povestit că nu a încercat niciodată trufe cu şampanie, a doua zi s-a trezit cu o livrare specială. „Este genul de bărbat care rămâne amic cu toate fostele, aşa simt. Nu cred să existe cineva pe lumea asta care să aibă ceva nasol de zis despre el“, a mărturisit actriţa în Esquire. Cu siguranţă, de vreme ce actele sale de generozitate sunt deja aproape legendare. Pentru filmele din seria Matrix, şi-a renegociat contractul astfel încât echipa să ia mai mulţi bani, renunţând cu dragă inimă la aproape 70 de milioane de dolari, şi este deja cunoscut gestul de a le lua cascadorilor Matrix câte un Harley Davidson ca recunoştinţă pentru efortul depus.

7 profimedia 0646334828 jpg jpeg

Când se cazează la hoteluri, intră în vorbă cu personalul, curios să le afle supărările şi le trimite bucătarilor complimente pentru mâncare. Cuiva din staff i-a şi dat bani pentru a-şi putea plăti chiria. Când avionul în care se afla a avut aterizare de urgenţă, el a încurajat pasagerii punându-le muzică country. Se opreşte pe stradă pentru a ajuta străinii care au nevoie de ajutor şi scoate la masă echipele de pe platourile de filmare. A propus inclusiv să ia mai puţini bani la

pentru a putea fi adus Al Pacino în distribuţie. Îţi pare kamikaze? Stai să o auzi pe următoarea: a refuzat propunerea de a juca în continuarea Speed, dând cu piciorul la zeci de milioane de euro, ca să-l poată juca pe Hamlet la un teatru canadian, unde salariul pe o săptămână era sub 2.000 de dolari. Pentru că... Shakespeare. Studioul de film l-a pedepsit, ştergându-l de pe lista 20th Century Fox vreme de 10 ani. S-a ales cu sabia din Hamlet drept amintire - ce-i drept, e la el acasă şi azi. „Banii sunt ultima mea preocupare. Aş putea să trăiesc liniştit cu ce am strâns vreme de câteva secole“, a mărturisit Keanu în 2003 pentru Hello!, dându-le astfel apă la moară creatorilor site-ului keanuisimmortal.com, care-l cred nemuritor. Aspectul său mereu fresh şi înţelepciunea ieşită din comun, ce face notă discordantă într-un mediu atât de superficial ca Hollywood-ul, sunt responsabile pentru astfel de teorii. Alţii spun că necazurile i-au adus o putere superioară de înţelegere, în vreme ce fanele sale l-au numit „Internet's Boyfriend“. Nemuritor sau nu, starul e o pasăre rară, o personalitate enigmatică şi complexă, care nu vorbeşte mult, dar face multe. „Keanu e un mister, iar asta îl face cu atât mai fermecător“, a spus şi Diane Keaton, cândva, despre el.

Foto: Getty Images, ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

carmen78 jpg
ristei1 jpg
img 1 jpg
david popovici
Eva Zaharescu jpg
ela31 jpg
image png
festival1 jpeg
teo4 jpg
Margot Robbie și Ryan Gosling (5) jpg
travis barker si korteney
celia40 jpg
Angelina și Shiloh Jolie Pitt jpg
Jill Biden și Leti jpg
Angelina Jolie și Zahara jpg
Travis Barker spre spital (2) jpg
Bono jpg
Andy Fletcher, co fondatorul Depeche Mode jpg