La 31 de ani de la moartea sa, Greta Garbo rămâne un mare mister hollywoodian. A trăit singură, dar a iubit fără speranţă o altă actriţă. Scrisorile care dezvăluie totul

15 aprilie, 2021
4 garbo 1 profimedia 0147356054 jpg jpeg

├Än 1929, la trei ani de la debutul ei, Greta Garbo era deja descris─â drept cea mai misterioas─â stea din Cetatea Filmului. Misterul s-a p─âstrat la fel ┼či dup─â moartea ei, pe 15 aprilie 1990

Greta Garbo este o vedet─â aparte ├«n panoplia hollywoodian─â: a avut o carier─â de doar 15 ani ┼či o via┼ú─â personal─â pe care a ┼úinut-o mereu ascuns─â. Nu a fost niciodat─â c─âs─âtorit─â, nu a avut copii ┼či a tr─âit singur─â. Cam asta se ┼čtie, ├«n linii mari, despre suedeza Greta Lovisa Gustafsson pe numele ei real - actri┼úa reu┼čind s─â incite tocmai prin acest mister de nep─âtruns. Cu at├ót mai mult cu c├ót vorbim despre o femeie care, ├«n vremea ei de glorie, era un star influent prin apari┼úiile ei de fashion icon a┼ča cum este, bun─âoar─â, Lady Gaga azi. N─âscut─â pe 18 septembrie 1905 la Stockholm, a studiat la Royal Dramatic Theatre Acting School, ├«n 1924 fiind descoperit─â de regizorul Mauritz Stiller. El a distribuit-o ├«n filmul "The Saga of Gosta Berling" ┼či a ghidat-o ├«n urm─âtorii doi ani - p├ón─â c├ónd a fost remarcat─â la Hollywood, iar Louis B. Mayer i-a propus un contract, dup─â 17 produc┼úii la MGM Garbo ajung├ónd cel mai bine pl─âtit─â actri┼ú─â a acelor vremuri. De la ├«nceputul hollywoodian cu 400 de dolari pl─âti┼úi pe s─âpt─âm├ón─â, Greta a semnat, ┼čapte ani mai t├órziu, un nou contract, conform c─âruia primea 250.000 de dolari pe film, o sum─â enorm─â pentru acei ani.

garbo2 profimedia 0147321368 jpg jpeg

Dar actri┼úa nu a continuat mult timp s─â ├«ncaseze generoasele sume. Ultimul film pe care l-a f─âcut a fost ├«n 1941 - "Two-Faced Woman". Un titlu care vorbea ┼či despre diva Garbo cea cu dou─â fe┼úe: una era a vedetei adorate ┼či cealalt─â a femeii care se lupta cu depresia, nu-┼či g─âsea locul ┼či iubirea. Ultimul ei film a fost un e┼čec ┼či o vreme s-a spus c─â de-asta s-a retras. Dar a fost vorba de mult mai multe zbateri personale ├«n culise. ├Än 1955 a primit un Oscar pentru ├«ntreaga carier─â. S-a retras tr─âind singur─â ├«n Manhattan - a┼ča cum a ┼či murit la 84 de ani, pe 15 aprilie 1990. Nu s-a c─âs─âtorit niciodat─â ┼či nu a avut copii. S-a scris despre faptul c─â a fost logodit─â cu actorul John Gilbert. Dar ┼či mai mult s-a scris despre atrac┼úia ei pentru femei - aceasta fiind, se pare, una dintre cauzele retragerii ei. ├Än acele vremuri, lesbianismul era de neconceput pentru o vedet─â hollywoodian─â. Dac─â este adev─ârat, Garbo nu ar fi putut niciodat─â s─â-┼či afirme adev─ârata orientare sexual─â. ├Än vremurile de azi, altul ar fi fost destinul ei.

garbo 3 profimedia 0214209092 jpg jpeg

O serie de scrisori de-ale actri┼úei trimise c─âtre actri┼úa suedez─â Mimi Pollak, care-i fusese coleg─â la ┼čcoala de actorie, dezv─âluie drama iubirii ne├«mplinite pe care a tr─âit-o. Garbo a men┼úinut cu Mimi o coresponden┼ú─â intens─â vreme de 60 de ani! Iar o parte din scrisori au fost ┼či expuse ├«n Suedia, cu ocazia unui eveniment care le celebra marea actri┼ú─â. Garbo a fost de-a dreptul obsedat─â de Mimi, cea care, spre marea suferin┼ú─â a divei, ┼či-a continuat via┼úa, c─âs─âtorindu-se. "Visez s─â te rev─âd ┼či s─â descop─âr dac─â o iube┼čti ├«n continuare la fel de mult pe b─âtr├óna ta burl─âci┼ú─â. Te iubesc, mic─â Mimosa", ├«i scria Garbo. Suferin┼úa a continuat c├ónd Mimi a r─âmas ├«ns─ârcinat─â. "Asta ne este natura, a┼ča cum ne-a creat Dumnezeu. Dar eu am crezut ├«ntotdeauna c─â noi dou─â am fost menite s─â fim ├«mpreun─â", i-a scris actri┼úa. Ar fi putut face ┼či ea acela┼či lucru ca Mimi - s-ar fi putut c─âs─âtori, pentru c─â avea admiratori b─ârba┼úi. Dar nu ┼či-a dorit asta. "Voi r─âm├óne nec─âs─âtorit─â toat─â via┼úa. So┼úie e un cuv├ónt at├ót de ur├ót", a spus ea.

Foto: ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

carmen78 jpg
ristei1 jpg
img 1 jpg
david popovici
Eva Zaharescu jpg
ela31 jpg
image png
festival1 jpeg
teo4 jpg
Margot Robbie și Ryan Gosling (5) jpg
travis barker si korteney
celia40 jpg
Angelina și Shiloh Jolie Pitt jpg
Jill Biden și Leti jpg
Angelina Jolie și Zahara jpg
Travis Barker spre spital (2) jpg
Bono jpg
Andy Fletcher, co fondatorul Depeche Mode jpg