Marea iubire dintre Gic─â Petrescu ┼či Cezarina Moldoveanu, femeia din spatele trubadurului. "P─ârin┼úii lui nu au vrut-o pentru c─â era divor┼úat─â!"

21 iunie, 2021
1 gica si cezarina jpg jpeg

Luna aceasta se ├«mplinesc 15 ani de la moartea lui Gic─â Petrescu, artistul muzicii de pahar care a tr─âit o poveste de iubire ce i-a conturat via┼úa ┼či cariera

Despre ├«ndelungata carier─â a lui Gic─â Petrescu, care a plecat dintre noi pe 18 iunie 2006, s-au scris multe. Parte din succesul lui ├«ntins pe at├ótea decenii a fost ┼či firea lui disciplinat─â, care s-a ┼úinut departe de excese. Dar a mai fost ceva. Cineva, de fapt: femeia de l├óng─â el, Cezarina Moldoveanu, so┼úia care i-a stat al─âturi p├ón─â la ultima suflare. Iar povestea lor de iubire este una dintre cele mai frumoase din muzica rom├óneasc─â. Asta de┼či lucrurile nu au fost chiar simple de la ├«nceput. N─âscut pe 2 aprilie 1915, Gic─â a fost fiul unui func┼úionar po┼čtal care c├ónta la vioar─â ┼či avea studii la Geneva, ├«n vreme ce mama lui avea studii de pian ┼či petrecuse mai mul┼úi ani ├«n Fran┼úa. A┼ča se face c─â lec┼úiile de pian ┼či limba francez─â, dar ┼či disciplina de via┼ú─â i-au fost insuflate de p─ârin┼úi ├«nc─â din copil─ârie. ├Äns─â toate acestea au venit la pachet ┼či cu alte a┼čtept─âri din partea lor ├«n privin┼úa vie┼úii lui personale. Gic─â Petrescu a ├«nt├ólnit-o pe Cezarina Moldoveanu la Teatrul de Revist─â. El avea deja 35 de ani ┼či se bucura de aten┼úia femeilor, ├«ns─â frumuse┼úea Cezarinei l-a cucerit iremediabil. Asta ├«n ciuda opozi┼úiei tat─âlui s─âu, care nu ├«┼či dorea ├«n familia lor o femeie divor┼úat─â, a┼ča cum era Cezarina. Trecutul ei a fost considerat la ├«nceput scandalos de c─âtre familia Petrescu: Cezarina fusese c─âs─âtorit─â cu fostul prefect al Bucure┼čtiului Pichi Vasiliu, condamnat la moarte ┼či executat al─âturi de mare┼čalul Antonescu. Ulterior, ea a renun┼úat la ambi┼úiile de a deveni medic, aleg├ónd surprinz─âtor o carier─â la Teatrul de Revist─â - aceste op┼úiuni f─âc├óndu-l pe tat─âl lui Gic─â s─â cread─â c─â era vorba despre o femeie oportunist─â, care c─âutase mereu luxul ┼či care intrase la Revist─â cu acela┼či scop: acela de a v├óna b─ârba┼úi cu bani. Disperat, ├«ncerc├ónd s─â schimbe inten┼úiile fiului s─âu, Petrescu Senior chiar ├«i sugerase o alt─â femeie potrivit─â pentru el - pe soprana Iolanda M─ârculescu. Dar ce folos, dac─â fiul hot─âr├óse deja ├«n inima lui ce ├«┼či dore┼čte?

3 gica jpg jpeg

"├Än absen┼úa Cezarinei, intram ├«n cabina ei ┼či-mi d─âdeam fr├óu liber imagina┼úiei, ├«nchipuindu-mi-o ├«n bra┼úele mele, respir├óndu-i parfumul ├«mb─ât─âtor", povestea romanticul artist. ┼×i c├ót de tare se ├«n┼čela tat─âl artistului ├«n privin┼úa ei. Pentru c─â via┼úa avea s─â arate c─â iubirea lor a ├«nsemnat o comuniune pe toate planurile. Cur├ónd, cei doi au ajuns s─â formeze nu doar un cuplu solid, ci ┼či o echip─â redutabil─â. Ea ├«i scria texte, se ocupa de repertoriul ┼či contactele artistice ale lui Gic─â Petrescu, dar ┼či de garderoba ┼či aspectul lui fizic: chiar ea era cea care ├«i vopsea p─ârul. Practic, de dragul lui ┼či pentru a-i consolida cariera, Cezarina, care fusese una dintre cele mai frumoase femei ale Teatrului de Revist─â, s-a pus pe locul doi. ├Än 1955, tat─âl lui Gic─â Petrescu, care era deja de mai mult─â vreme imobilizat la pat, s-a stins din via┼ú─â. Mama lui decedase ┼či ea de mai mult─â vreme, astfel c─â artistul s-a sim┼úit mai liber ca oric├ónd s─â-┼či urmeze inima ┼či chiar ├«n acel an s-a ├«nsurat cu Cezarina la ofi┼úerul st─ârii civile din Pia┼úa Amzei. Iar dedica┼úia ei total─â pentru so┼ú a avut ca r─âspuns dependen┼úa lui total─â de ea. "El nu mergea nic─âieri f─âr─â ea", povestea muzicologul Viorel Cosma, citat de Dilema Veche. De altfel, se ┼čtia c─â Gic─â era un om extrem de timid, iar ea era singura femeie care ├«i ├«mbr─â┼úi┼čase complet spa┼úiul intim. "Erau nedesp─âr┼úi┼úi ┼či, dac─â m─â ├«ntreba┼úi, p─ârerea mea e c─â ea ├«i era superioar─â lui Gic─â. Dar s-au iubit foarte mult", a mai spus Viorel Cosma. C─âsnicia lor a durat 34 de ani, p├ón─â ├«n 1989, anul ├«n care mult iubita so┼úie a lui Gic─â s-a stins din via┼ú─â. Dispari┼úia lui l-a afectat profund - artistul nu a mai fost niciodat─â la fel. ┼×i, de fapt, criticii de muzic─â ┼či apropia┼úii spun c─â odat─â cu moartea so┼úiei s-a ├«ncheiat ┼či cariera lui. "T├órziu dup─â moartea ei am descoperit ├«ntr-un scrin un carne┼úel ├«n care ├«┼či notase, de-a lungul anilor, toate evenimentele legate de cariera mea p├ón─â ├«n cele mai mici detalii. O vreme, ori de c├óte ori c├óntam ├«n public, ├«i c─âutam privirea ├«n sal─â, dar nu mai exista dec├ót ad├ónc ├«ngropat─â ├«n sufletul meu", spunea artistul. 

stanga
dreapta
1 gica si cezarina jpg jpeg
3 gica jpg jpeg
4 gica petrescu si cezarina moldoveanu 4 jpg jpeg
5 gica petrescu si cezarina moldoveanu 3 jpg jpeg


Recente pe Ok! Magazine

carmen78 jpg
ristei1 jpg
img 1 jpg
david popovici
Eva Zaharescu jpg
ela31 jpg
image png
festival1 jpeg
teo4 jpg
Margot Robbie și Ryan Gosling (5) jpg
travis barker si korteney
celia40 jpg
Angelina și Shiloh Jolie Pitt jpg
Jill Biden și Leti jpg
Angelina Jolie și Zahara jpg
Travis Barker spre spital (2) jpg
Bono jpg
Andy Fletcher, co fondatorul Depeche Mode jpg