Nașul, aniversarea de 50 de ani – Ce fac acum starurile filmului

5 august, 2022
Nașul jpg

Al Pacino, Robert de Niro și regizorul Francis Ford Coppola trăiesc una dintre cele mai bune perioade din viața lor la cinci decenii de la premiera filmului care i-a făcut celebri

Cei mai mari rivali de la Hollywood, Al Pacino (82) și Robert de Niro (78), au serbat împreună aniversarea de 50 de ani a unuia dintre cele mai bune filme din toate timpurile, Nașul, la Festivalul de Film Tribeca, pe 19 iunie.

Cei doi actori au fost însoțiți și de regizorul Francis Ford Coppola (83) pe scena Oscarurilor de anul acesta tot din același motiv – pentru a marca asemenea moment istoric. „Le sunt recunoscător prietenilor mei că au venit aici pentru a sărbători împreună această capodoperă”, le-a spus regizorul celor două superstaruri hollywoodiene, care i-au împărtășit întrutotul sentimentele: „Am avut norocul să apar în această operă de artă. Și mi-a luat o viață întreagă să accept acest lucru și să merg mai departe”, a ținut să precizeze Pacino în The New York Times. Drept dovadă că Nașul este unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată sunt încasările relansării acestuia.

Paramount a redifuzat filmul, anul acesta, în 156 de cinematografe din SUA, pentru a celebra cei 50 de ani de la premiră, și a fost cel mai vizionat film în peste jumătate din cinematografe, iar, în restul locațiilor, s-a situat pe locul al treilea. Un succes nesperat pentru o peliculă realizată cu 6 milioane de dolari și care a scos un profit de peste 248 de milioane de dolari la nivel global!

Nașul a spart gheața în scenaristică, a revoluționat felul de-a filma și venit cu noutăți uimitoare în montajul secvențelor. A creat o nouă generație de actori de top, care sunt adevărate repere și-n zilele noastre.

A transformat un regizor necunoscut în marea revelație din Cetatea Filmului. Și toate astea erau cât pe ce să nu se întâmple, pentru că mafia locală se opunea expunerii pe marele ecran a unor frânturi din viața lor, iar producătorii hollywoodieni n-aveau încredere în niște actori cu prea puține realizări la activ și un regizor incomod, încet, depășit de situație și care încălca prea multe reguli.

Înainte de-a trece în revistă viața post-Nașul a celor care au făcut parte din asemenea proiect unic, trebuie spus că Paramount Pictures a cumpărat drepturile de autor ale cărții Mafia, scrisă de Mario Puzo, încă dinainte de se publica, în 1969.

După ce volumul s-a menținut pe lista bestseller-elor timp de un an și a reușit să vândă peste 9 milioane de exemplare, Hollywoodul a dat undă verde realizării producției controversate. Neinteresați de subiect (sau, mai bine spus, înfricoșați de el), mai mulți regizori au refuzat proiectul – ca Arthur Penn, care regizase Bonnie and Clyde, Sergio Leone, cunoscut pentru Once Upon a Time in the West, și grecul Costa Gavras, câștigătorul Oscarului din 1969 cu Z.

Atunci a intrat în peisaj tânărul și încă neexperimentatul Coppola, la insistențele directorului Paramount Peter Bart. Neconvins nici el de subiectul impersonal, Francis – care avea la activ doar musicalul cu Fred Astaire, Finian’s Rainbow, și și acela un eșec – a acceptat să-l regizeze cu condiția să fie lăsat să se axeze pe legăturile de familie ale personajelor și nu pe simpla și seaca prezentare a unor gangsteri.

Odată ce s-a apucat de treabă, Francis a schimbat lucruri esențiale în scenariu, după care a început munca migăloasă a alegerii actorilor. Al Pacino a intrat în distribuția filmului cu numai trei săptămâni înainte de începerea filmărilor, în ciuda minei lui apăsătoare de la casting și-a opunerii insistente a șefilor de la Paramount.

Totuși, cel mai mare impediment în realizarea filmului a fost mafia locală. S-au dus negocieri la sânge, pardon de expresie, până să cadă de acord producătorii cu capii familiilor care făceau atunci legea asupra aspectelor relatate pe peliculă. Joe Colombo s-a asigurat ca termeni precum „mafia” și „Cosa Nostra” să nu fie rostiți niciodată în film, pentru a se evita asocierea lor cu crimele și violența din Nașul.

Promisiunea făcută șefului gangsterilor a fost respectată cu sfințenie, însă ce folos?! Colombo a fost împușcat de trei ori în cap la scurt timp după ce-a bătut palma cu Hollywoodul, lucru care l-a paralizat pe loc și i-a grăbit apoi moartea. După asemenea incident șocant, au urmat tot felul de poticneli chiar și în timpul filmărilor. Marlon Brando a pierdut avionul și a ratat prima zi de filmare, Pacino și-a luxat glezna și, șchiopătând pe ici, pe colo, era convins că va fi concediat de pe-o zi pe alta.

Nici Coppola nu se considera omul potrivit pentru asemenea proiect. Primea constant critici de la producători - „E prea întuneric în cadru! Nu le vezi fețele!” - și se pregătise deja sufletește să fie înlocuit. Nu s-a întâmplat asta. De fapt, cu toate întârzierile și bâjbâielile posibile, producția a fost încheiată și apoi adulată de public și critici. Iar cei care au luat parte la ea au devenit, fără doar și poate, Zeii Hollywoodului.

Nașul (8) jpg

După Nașul, Al Pacino a excelat în filme cu crime și violență de orice fel. Dar nu numai că actorul a jucat roluri de infractori, ci a și fost unul în viața reală. În timp ce se îndrepta spre platoul de filmare, la un moment dat, mașina lui a fost oprită de polițiștii care l-au descoperit pe Al cu mască pe față, mănuși și un pistol pe bancheta din spate.

A fost băgat de grabă în arest și acuzat de posesie ilegală de armă. Nu l-a scos nimeni pe cauțiune, pentru simplu motiv că n-avea bani pentru așa ceva. Și pentru nimic altceva, de altfel, în acele vremuri.

A stat după gratii trei zile până să se lămurească polițiștii că Pacino purta un costum și avea pistol de recuzită. Oricum incidentul n-a făcut mare vâlvă în presă. După cum nici relațiile lui amoroase n-au ținut prea mult prima pagină a tabloidelor. Idilele lui nu se încheie niciodată în sala de tribunal pentru simplul motiv că nu exista nicio hârtie oficială care să-l lege de iubitele din viața lui.

Nu s-a însurat niciodată, în ciuda numărului destul de mare de femei care i-au trecut prin dormitor. Cu alte cuvinte, și-a luat angajamentul să nu-și ia niciodată angajamentul față de cineva. Cea mai faimoasă iubită a lui, actrița Diane Keaton, s-a despărțit de el tocmai pentru că actorul nu voia s-o ia de soție. „Eram înnebunită după el!”, recunoștea actrița. „Avea un aer de orfan pierdut, de savant nebun. Aaa, și era și superb!”, a adăugat Diane în People, în 2017. Dar faptul că Al n-a ajuns niciodată la altar nu l-a împiedicat să devină tată. În 1989, a venit pe lume Julie Marie Pacino, concepută cu profesoara de actorie Jan Tarrant. În ianuarie 2001, s-au născut gemenii Olivia și Anton în timpul relației cu actrița Beverly D’Angelo. „După trei luni petrecute împreună, Al s-a uitat în ochii mei și mi-a spus că voia să fiu mama copiilor lui. Asta-i tot ce voiam să aud!”, a dezvăluit mama gemenilor Pacino. În prezent, legendarul actor are o relație convenabilă cu Noor Alfallah de 28 de ani, fosta iubită a lui Mick Jagger. Vedeta și tânăra care preferă bărbații bătrâni și bogați și-au început idila în pandemie și sunt adesea nedespărțiți. Pe 26 aprilie, Pacino și-a serbat ziua de naștere cu Noor, iar ea a postat pe social media o imagine cu el tânăr, de pe vremea când actorul plesnea de virilitate și putea ține cu precizie pistolul în mână în filmele polițiste care l-au propulsat la Hollywood. El se încăpățânează să-și etaleze talentul actoricesc chiar și la 82 de ani. Și reușește. Pacino are filmul Sniff în pre-producție și un proiect de suflet, King Lear, stabilit pentru o dată încă necunoscută.

Nașul (2) jpg

Robert de Niro, care a apărut în partea a doua a filmului Nașul, îngroașă rândul workoholicilor în etate de la Hollywood, doar că motivul programului său aglomerat pare să fie altul decât cel al lui Pacino.

Superstarul de 78 de ani filmează de zor la Tin Soldier și are în post-producție About My Father și Wash Me In The River, pregătite să fie lansate anul acesta întocmai ca Amsterdam și Killers of the Flower Moon. Mini-seria TV Nada va avea premiera în 2023, iar After Exile și altă producție neintitulată încă sunt programate pentru anii ce vin. Și toate astea au loc în timp ce marele actor se luptă neîncetat cu fosta lui soție în tribunal.

În februarie 2020, el și Grace Hightower au semnat o înțelegere de 31 de pagini privind custodia fiicei lor minore, Helen, născută cu ajutorul unei mame surogat în 2011. Doar că cea care i-a devenit soție în 1997 și-a dorit o parte mai consistentă din averea lui de jumătate de miliard de dolari.

Și-atunci cea care i-a fracturat odată coastele lui Robert în timpul unei divergențe s-a ambiționat să obțină mai mult decât un apartament luxos sau flecuștețe de alocații sau cadouri pentru Helen și fratele ei Eliott (24), autist. Anul trecut, de Niro s-a plâns în fața judecătorului că muncește câte șase zile pe săptămână, 12 ore pe zi, ca să mențină stilul de viață costisitor al fostei lui soții, iar avocații lui l-au sfătuit să reducă suma de bani alocată lunar lui Grace de la 375.000 de dolari la 100.000, iar cardul de credit folosit de ea să aibă limită de 50.000 de dolari pe lună.

Ce-i drept, spre deosebire de Pacino, de Niro a creat tot timpul scandal în viața lui amoroasă. De fapt, i-au plăcut dintotdeauna femeile focoase, iute la mânie și iubit. De-a lungul vieții lui, a înșelat, a conceput copii din flori și s-a bătut parte-n parte cu soția. A fost extrem de posesiv și de gelos cu prima lui soție, Diahnne Abbott, în ciuda faptului că el era cel infidel. Înamorat etern de femeile de culoare, i-a făcut o curte asiduuă lui Whitney Houston, trimițându-i în neștire flori și cercei cu diamante.

Clive Davis, managerul cântăreței, a intrat atunci pe fir și-a interzis orice apropiere a actorului de regretata Prințesă Pop de teama asocierii ei cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea și alb. Naomi Campbell, în schimb, l-a adorat pe Bob, cum i se spune lui în intimitate, și visa să-l transforme în tatăl copiilor ei în 2003, cu toate că relația lor se încheiase de mult, încă din anii ’90. În momentul de față, cel care are șase copii cu trei femei diferite formează un cuplu drăguț cu Tiffany Chen, o fostă atletă care l-a vizitat pe actor pe platourile de filmare de la Tin Soldier, în Grecia, la sfârșitul lunii mai, și-a petrecut împreună cu el, vara trecută, la bordul yacht-ului de 200 de milioane de dolari al prietenului actorului, fostul logodnic al lui Mariah Carey, James Packer.

La 50 de ani de la Nașul, Francis Ford Coppola se pregătește să demareze cel mai mare proiect al lui de până acum.

În cele cinci decenii trecute de la cel mai mare succes al lui, Coppola a dat faliment cel puțin o dată și a părăsit furtunos Hollywoodul de mai multe ori.

„Am făcut ce-am vrut și am câștigat și mulți bani în tot acest timp!”. A agonisit 400 de milioane de dolari din filme și apoi din vin. Mai mult, a câștigat cinci Oscaruri până la 36 de ani. „Nașul m-a distrus! În sensul că orice am făcut după acel film a fost comparat cu el”, spunea în GQ, la finele primăverii. Încearcă, de 40 de ani încoace, să facă filmul Megalopolis, o superproducție cu buget imens și subiect incert. Iar finanțarea vine din partea lui – 120 de milioane de dolari, niciun cent mai puțin!

El și soția sa de 59 de ani, Eleanor Jessie Neil, dețin mai multe hoteluri în Italia și Belize, dar nu prea mai călătoresc.

Și-au petrecut pandemia cu cei doi copii, regizorii Roman (57) și Sofia (51), și nepoții lor, pe proprietatea lor din Napa. Obișnuit de mic cu izolarea – a avut poliomielită și-a stat mai mult prin spitale – Francis a crescut în umbra tatălui muzician, care de-abia aștepta să devină cunoscut pe plan cât mai extins.

Surprinzător sau nu, fiul „cel mai obișnuit” al acestuia a fost cel care a devenit faimos în familia lor. Și totul datorită filmului Nașul. Totuși, viața marelui regizor n-a fost doar lapte și miere de-atunci. În 1970, Coppola avea datorii consistente la Warner Bros. și doi copii mici acasă, pe care trebuia să-i întrețină. S-a dus spășit la Paramount, care deținea atunci drepturile cărții Mafia, și-a cerut de lucru. „N-am vrut să fac Nașul”, a recunoscut, cinci decenii mai târziu, cel care avea în minte alte proiecte cinematografice. Mai personale, scrise de el. Familia și prietenii l-au convins, însă, pe regizorul falit să accepte propunerea Paramount.

La finele anilor ’70, finanțase singur filmul Apocalypse Now, care s-a dovedit a fi un succes, după care, încrezător în forțele proprii, și-a deschis propriul studio cinematografic, Zoetrope. Doar că fericirea lui n-a durat mult! Primul film realizat de el, One From the Heart, din 1982, a fost un dezastru la box office și i-a închis rapid afacerea. Învins, regizorul și-a petrecut următorul deceniu trudind pentru studioul de care încercase să se desprindă. „A fost traumatizant! Deprimant de-a dreptul! Mi-era rușine de soție că nu putea să le cumpere copiilor tot ce-și doreau de mâncare”. Însă pierderea fiului Gian Carlo, în 1987, din cauza unui accident stupid cu barca, a depășit orice suferință de până atunci: „Nimic din ce experimentasem în trecut n-a fost de-o asemenea profunzime”. Pe măsură ce-și plătea datoriile, tatăl îndurerat devenea tot mai interesat de viticultură, achiziționând mai multe podgorii în Napa.

Coppola ține an de an petreceri în castelul lui din Inglenook, California, unde întregul orășel este invitat să deguste vinul din producția proprie. Anul trecut, și-a vândut o parte din imperiul său viticultor tocmai pentru a-și finanța filmul său de suflet, Megalopolis. Dar n-a renunțat la afacerea care-i menține stilul de viață exclusivist. Dimpotrivă. Muncește din greu la o fabrică de fermentare a strugurilor subterană. „Cea mai mare mulțumire în viață e să ai un vis și să trăiești să ți-l îndeplinești”, a ținut să precizeze în finalul interviului GQ. „Nu se compară nimic cu asta!”, a conchis acesta în cel mai sincer și mai cuprinzător mod posibil.

Foto: Profimedia și Getty



Recente pe Ok! Magazine

+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg
FotoJetDouglas jpg
Shannen cu batic jpg
Reghe el (1) jpg