Olivia Colman, "Regina" de la Hollywood, a lucrat ca femeie de serviciu şi a furat hârtie igienică din Palatul Buckingham. Cum a câştigat menajera Oscarul?

21 octombrie, 2021
1 olivia colman profimedia 0637921906 jpg jpeg

Atipică şi savuros de amuzantă! Totuşi, cea care ne-a uimit cu talentul ei în producţii precum The Crown (2016-prezent), The Favourite (2018) sau Broadchurch (2013-2017) îşi făcea planuri să devină învăţătoare, nicidecum una dintre cele mai apreciate actriţe de la Hollywood, constant comparată cu Meryl Streep şi Helena Bonham-Carter. După ce şi-a abandonat studiile, însă, nici măcar profesia de pedagog nu i-a mai fost recomandată. “Aş fi fost o învăţătoare îngrozitoare...”, a recunoscut chiar ea. „A trebuit să mă întorc la şcoală şi să fac un an în plus, atât de proaste erau notele mele. Nicio universitate nu vă voia, nu eram deloc bună la învăţătură...”

Nu-i de mirare că Oliviei (47) i s-a propus să-şi caute de lucru ca şofer de tir, „datorită abilităţii mele de-a mă orienta în spaţiu. Aş fi parcat perfect în cele mai înguste locuri”. Noroc c-a fost admisă în trupa de actorie Cambridge Footlights, care i-a deschis o nouă şi fascinantă lume şi i l-a scos în cale pe cel care avea să-i devină soţ, Ed Sinclair, un mare amator de teatru şi film! Ce-i drept, ea lucra atunci ca femeie de serviciu şi – nu mă întrebaţi de ce! – adora fiecare minut de şters praful şi lustruit podelele altora. „Am fost menajeră şi mi-a plăcut la nebunie jobul acela, dar petreceam, încă de pe-atunci, mult timp imaginându-mi exact ceea ce trăiesc acum”, a spus ea în 2019, când a primit Oscarul pentru rolul Reginei Anne din The Favourite. Ha! Totuşi cum de-a ajuns o menajeră să ia statueta de aur? Deţinătoarea Oscarului a primit primul ei Emmy din carieră, după patru astfel de nominalizări, pe 19 septembrie 2021. Şi tot o Regină – Elisabeta a II-a, de data aceasta – i-a adus mult aşteptatul şi meritatul premiu, însă victoria obţinută pentru prestaţia sa din sezonul al patrulea al serialului The Crown a fost o surpriză totală pentru actriţă: „N-aş fi pariat pe asta nici în ruptul capului!”.

Şi Oscarul merge la...

stanga
dreapta
2 profimedia 0607969922 jpg jpeg
3 profimedia 0637918955 jpg jpeg
4 profimedia 0638828135 jpg jpeg
5 profimedia 0638828143 jpg jpeg
1 olivia colman profimedia 0637921906 jpg jpeg

Prin comparaţie cu discursul lung şi amuzant pe care l-a avut când a plecat acasă cu statueta de aur, în 2019, Colman a fost acum mult mai rezervată: „Mi-aş fi dorit ca tata să fie acum aici. L-am pierdut pe tata în timpul pandemiei şi ştiu că şi-ar fi dorit să mă vadă câştigând...”, a dezvăluit ea printre lacrimi. Fără să precizeze dacă virusul a fost cel care i-a răpit părintele trecut de 80 de ani, actriţa s-a rezumat doar la a-i dedica acestuia premiul.

Tatăl şi fiica au avut o relaţie apropiată, Collie (cum îi spun prietenii actriţei) învăţând de la Keith Colman etica profesională, indiferent de meseria practicată, şi molipsidu-se tot de la el de pasiunea pentru maşini. Un inspector în construcţii dedicat muncii lui, Keith şi-a făcut timp să-şi înveţe fiica să şofeze. La 12 ani, Olivia stătea pe genunchii lui şi-i urma sfatul la fiecare kilometru parcurs prin câmpurile din natalul ei Norfolk. Iar, la 16 ani, adolescenta avea deja licenţă pentru raliuri şi conducea peste măsură de încântată un Morris Minor pe nume Moomin.

Englezoaica a avut o copilărie de vis, cu numeroase plimbări pe plaje şi camping-uri pitoreşti, în ciuda faptului că s-a mutat cu familia de 17 ori în numai câţiva ani. Totuşi dezrădăcinarea repetată n-a fost un impediment pentru ea: „Ne mutam des dintr-o casă în alta, aşa, doar de distracţie”. Keith şi soţia lui, Mary, o fostă balerină devenită asistentă medicală, renovau case pentru a le vinde apoi pentru profit, iar, în timpul liber, se uitau împreună la televizor. De fapt, acele momente vor rămâne pentru totdeauna în memoria vedetei.

Moştenire de preţ

Privindu-şi tatăl cum „stătea şi plângea la orice vedea la TV” a învăţat ea empatia, lucru care i-a fost de mare folos în profesia pe care a ales-o ulterior, fiind capabilă să verse lacrimi cu uşurinţă de fiecare dată când scenariul îi cere asta. Totuşi ambiţia de-a deveni actriţă n-a apărut devreme în viaţa Oliviei. „Îmi părea o meserie similară cu cea de circar. Dacă n-o faci de mic, cum să te mai apuci de ea la maturitate?!”, explică Colman. Nu s-a îndrăgostit de actorie nici măcar atunci când bunica ei o ducea la cinematograf, în copilărie: „Când a murit mama lui Bambi, a trebuit să fiu scoasă din sală şi nu m-am mai întors acolo câţiva ani buni...” Doar dragostea i-a putut schimba viziunea asupra meseriei care i se potrivişte mănuşă. Nu dragostea de actorie, ci cea simţită, în fiecare celulă a trupului ei, din prima secundă în care şi-a întâlnit jumătatea.

Dacă profesia şi-a ales-o fără grabă, maternitatea i-a dat târcoale încă de pe la 11 ani. În ciuda instinctului ei matern bine dezvoltat, ea şi îndrăgitul ei Sinclair au devenit pentru prima dată părinţi abia după zece ani de relaţie. Voiau mai întâi să se bucure unul de altul şi abia apoi să-şi creeze o familie: „Mi-am dorit ca, atunci când vin copiii, să fie totul un haos, cu jucării peste tot şi plin de gălăgie”.

Olivia şi Ed s-au întâlnit când aveau amândoi 20 de ani. „L-am văzut, m-am îndrăgostit şi mi-am pierdut complet minţile. «El e bărbatul cu care o să mă mărit!», mi-am spus atunci”, recunoaşte cea care a depus mult mai mult efort ca să-l cucerească pe cel care i-a devenit soţ decât ca să se pregătească pentru orice rol din cariera ei. Îi memorase programul, îl urmărea peste tot pe unde-l vedea, aflase chiar ce muzică îi plăcea lui Ed şi a învăţat pe de rost versurile melodiilor doar-doar or sta cândva de vorbă şi-o va observa şi el pe ea. Într-o bună zi, minunea s-a întâmplat!

Începuturile actoriei

Colman lucra pe-atunci ca menajeră în Londra, iar Sinclair făcea Dreptul la Cambridge. Când el s-a înscris la Bristol Old Theatre School, Olivia l-a urmat fără să ezite. Nici măcar atunci nu era convinsă că actoria, pasiunea iubitului ei, i s-ar potrivi în vreun fel. A luat-o în calcul abia când tânărul cuplu invitase la cină câţiva colegi de-ai lui de la Actorie. „Vorbeau despre teatru şi atunci mi-am dat seama că mi-aş fi dorit să fac şi eu ceea ce făceau ei”, explică Colman. Drept urmare, anul viitor a dat şi ea examen la Bristol Old Theatre School şi, spre marea ei surprindere, a intrat.

Ironia face ca femeia de serviciu, care a ajuns să studieze actoria doar pentru că era îndrăgostită de un student de la acea facultate, să fie cea care a avut succes în acest domeniu, iar Sinclair să se reprofileze după numai câţiva ani şi să devină scriitor şi scenarist. Totuşi succesul s-a lăsat ceva vreme aşteptat şi pentru ea. „Nu câştigam niciun casting”, spune Collie verde-n faţă. „Dar nu m-am lăsat pradă dezamăgirilor, pentru că deja ştiam că nu puteam face nimic altceva”. A fost, într-un final, recomandată pentru o producţie BBC, Bruiser, după care au urmat roluri mai mici sau mai consistente în comedii ca Peep Show, Green Wing şi Hot Fuzz sau drame precum Tyrannosaur şi The Iron Lady, în care a jucat-o pe fiica lui Margaret Thatcher.

Serialul Broadchurch i-a adus notorietatea bine meritată, apoi The Crown şi premiile Globul de Aur şi Oscar pentru The Favourite au propulsat-o la Hollywood şi i-au rotunjit averea la 6 milioane de dolari în toţi cei 20 de ani de carieră. O nimica toată pentru actriţe ca Scarlett Johansson şi Emma Stone, care fac aproape de zece ori mai mult într-un singur an. Puţin probabil să ajungă şi ea la asemenea încasări. Nu talentul îi lipseşte, ci ambiţia de-a urca în ierarhia hollywoodiană cu orice preţ.

Cucerirea Hollywoodului

Prima ei producţie americană a fost Them That Follow şi a ţinut-o departe de familie timp de două săptămâni, cea mai lungă perioadă în care a fost despărţită de soţ şi copii. „Mi se face dor de acasă. Nu dorm bine fără Ed şi mi-e dor de copii”, explică vedeta. Când se află în Londra, are mai mult control asupra programului ei. E plecată la serviciu în timpul zilei şi seara se întoarce acasă. Cei trei copii pe care-i are cu Sinclair - Finn, Hall şi o fetiţă al cărei nume nici măcar nu vrea să-l facă public până ce copila nu începe şcoala - nu prezintă niciun interes în profesia ei, sunt mai mult preocupaţi de ştiinţă şi matematică. Cel puţin deocamdată.

„Nu pot să suport pierderea anonimatului”, a dezvăluit actriţa recent pentru The Independent. „Tind să stau mai mult acasă acum, pentru că mi se pare atât de ciudat să nu mai fiu egala celor de lângă mine. Acum ei mă ştiu pe mine, iar eu nu-i ştiu pe ei”. Fie că-i convine sau nu, laureata celor mai prestigioase premii din cinematografie a devenit „comoara naţională” a englezilor, întocmai ca Judi Dench şi Helen Mirren. De fapt, cu siguranţă că nu-i convine expunerea la care e supusă de ceva vreme încoace. Când a câştigat BAFTA, în 2014, pentru rolul din Broadchurch, ea şi soţul ei s-au scuzat şi au plecat acasă înainte ca ceremonia să se fi apropiat de final. „Ne beam deja liniştiţi ceaiul acasă, la 10 seara. Pur şi simplu, mă copleşise totul”, a mărturisit pentru The Guardian. „Atât timp cât îi am pe Ed şi pe copii lângă mine, mie mi-e de-ajuns!”, a conchis discreta vedetă.

Cei doi fii ai actriţei, Finn (16) şi Hall (14), au venit pe lume în timp ce cariera Oliviei se afla, în sfârşit, pe drum ascendent, în 2005 şi, respectiv, 2007. De fapt, Colman era însărcinată în opt luni când juca în cel de-al doilea sezon al serialului Broadchurch, iar sarcina, cu toate neplăcerile ei, n-a ţinut-o departe de platourile de filmare. Apoi, în 2015, s-a născut şi mezina familiei, singura fetiţă Colman. „Nu-i grozav? Eu şi cu Ed ne gândim câteodată că am reuşit să rămânem împreună, să avem o familie şi să am de lucru”, spune actriţa plină de entuziasm. „Când copiii dau greş cu examenele, de pildă, vreau să ştie că, în ansamblu, nu asta contează. Tot ce încerc eu să fac e să-i fac pe ei să fie fericiţi, să vadă că viaţa poate fi frumoasă.”

Felul ei simplist de-a fi şi-a percepe lucrurile i-a permis să aibă familia mult dorită, viaţa liniştită dintr-un sat englezesc, unde se are bine cu vecinii şi se bucură de compania minunată a prietenilor ei la fel de retraşi ca ea. În 2020, Olivia a apărut în drama The Father, alături de Anthony Hopkins, şi, tot anul trecut, fanii i-au putut recunoaşte vocea în desenele animate Connected. Dacă totul decurge conform planului şi Marea Britanie nu intră într-un nou lockdown cauzat de creşterea cazurile de coronavirus, pe 12 noiembrie, Colman va participa la lansarea filmului Mothering Sunday. Iar, când are un moment liber, şi-l dedică strângerii de fonduri pentru lupta împotriva Alzheimerului şi a bolilor de sânge.     

Nu-i nicio divă

În pofida preocupărilor ei absolut lăudabile, slabe şanse să le calce pe urme divelor hollywoodiene, care bifează cauze nobile în beneficiul propriei imagini şi îşi aleg proiectele profesionale în funcţie de răsplata financiară. Olivia Colman nu e atentă la imagine. „De-a lungul anilor, kilogramele s-au adunat şi corpul mi s-a schimbat. Am făcut copii...”, explică proaspăta laureată a premiului Emmy. „Dacă cineva nu mă place în funcţie de mărimea posteriorului meu, n-au decât s-o şteargă din faţa mea. Pentru că sunt o companie plăcută, să ştiţi.” Niciun dubiu în această privinţă! Însă la Hollywood nu supravieţuiesc cei cumsecade, ci doar cei în formă maximă, rezistenţi la tot şi toate. Preocupaţi, cei de la Netflix i-au trimis vedetei un instructor de fitness.

Rolul de Regină cu antrenamente stricte se menţine! Însă Colman a ajuns să fie destul de sigură pe calităţile ei profesionale, încât să nu-i pese prea mult de presiunile unora şi altora. Să fim serioşi, Collie din Norfolk n-o să fie niciodată această Jennifer Lopez care-şi fortifică musculatura încă de la 5 dimineaţa. Nu. Pentru ea, mâncarea este o plăcere şi, dacă e să piardă somn, va fi doar în beneficiul familiei, nu al siluetei. În ceea ce priveşte apariţiile ei pe covorul roşu – atunci când sunt permise în pandemia asta – , nu sunt niciodată binevenite.

„Multă lume se preface că este într-un fel sau altul pe covorul roşu. Eu sunt absolut terifiată. Ruşinată complet”, a mărturisit Olivia. „Un moment de cotitură pentru mine a fost la Festivalul de Film de la Veneţia, când am purtat o ţinută Stella McCartney”, a ţinut să adauge ulterior. „Atunci am şimţit că pot face faţă situaţiei. Întotdeauna am folosit hainele ca pe o mască. Am descoperit că ele te pot face să te simţi puternică.” Mai are câteva lecţii de învăţat până să ajungă la statutul A-listerilor unşi cu toate alifiile din Cetatea Filmului. Însă munca cea grea a fost deja făcută. Oscarul a fost luat pe merit, prestaţiile ei nu lasă niciodată de dorit, iar seriozitatea cu care munceşte şi sufletul pe care-l investeşte în rolurile ei vorbesc de la sine. „Orice rol are de jucat i se potriveşte mănuşă”, spune David Tennant, colegul ei din serialul Broadchurch.

„Olivia Colman e un afurisit de Ferrari!”

„Interpretează de parcă replicile acelea au fost scrise special pentru ea”, adăugă acesta. „Olivia Colman e un afurisit de Ferrari!”, pune Phoebe Waller-Bridge, din Fleabag, punctul pe i. „Talentul ei e ca a lui Mozart în Amadeus, iar noi toţi stăm şi privim ca Salieri”, adaugă Peter Morgan, creatorul serialului The Crown, care nu uită să completeze: „Nu e niciodată nepregătită, chiar dacă descoperi că de-abia şi-a învăţat replicile acum cinci minute, în baie”. “E femeia perfectă!”, o flatează şi Emma Stone, cel mai bine plătită actriţă din 2017.

Cu toate că era aproape necunoscută publicului american în 2019, când a luat Oscarul, Olivia a devenit „virală” datorită sincerităţii ei şi-a umorului incontestabil. „E o nebunie totală! Am câştigat un Oscar!”, a început să ţipe de pe scena Teatrului Dolby din Los Angeles în aplauzele frenetice ale celor prezenţi. Iar, când Vanity Fair a întrebat-o dacă e mulţumită cu salariul de la The Crown, Colman n-a ezitat să-şi spună părerea: „Sunt a naibii de încântată! Putem, în sfârşit, să ne reparăm toaleta, care n-a mai funcţionat cum trebuie de trei ani.”

Cum să n-o adori pentru asemenea francheţe pe cea care are ca sonerie la telefon un claxon de clovn?! E adorabilă chiar şi atunci când greşeşte! În 2012, când a apărut în Hay Fever alături de nume mari ale scenei, a avut momente în care şi-a uitat replicile. „Publicul n-a plătit să vadă aşa ceva! M-am simţit îngrozitor!...”, a declarat ulterior cu regret. Apoi a mai existat şi momentul penibil în care s-a scăpat pe ea în timp ce îi dădea replica lui David Mitchell: „Jucam The Miser şi erau multe modificări de ultim minut, iar David tot nu reuşea să-şi închidă papionul. N-am mai putut să mă abţin...”, a spus stânjenită.

N-a avut nicio reţinere nici atunci când s-a luat la harţă cu cei de la Wikipedia pentru simplul motiv că-i greşiseră vârsta. „Le-am spus că mă deranja că m-au trecut cu opt ani mai în vârstă decât eram, iar ei mi-au cerut certificatul de naştere ca să aibă dovada vârstei mele reale. Păi, pe baza cărui certificat de naştere mă puseseră cu 8 ani mai mare?!” Aha, deci până la urmă îi pasă de aparenţe! Sau nici vorbă de aşa ceva? Pentru că, dacă i-ar fi păsat de felul în care o poate judeca lumea, n-ar mai fi sustras un sul de hârtie igienică din Palatul Buckingham, nu? Vedeta a povestit întreaga păţanie în The Times, în 2019, şi l-a băgat la înaintare pe soţul ei Ed, care, chipurile, nu putea trăi fără o dovadă că a fost în domiciliul Reginei Elisabeta a II-a.

Cel mai probabil au format amândoi o echipă de zile mari şi s-au distrat copios când au ieşit de la evenimentul caritabil organizat de Prinţul William cu ceva ce aparţinea palatului regal. „Soţul meu şi cu mine suntem foarte norocoşi! Ne-am întâlnit când n-aveam de niciunele şi ne-am iubit enorm. Aveam 20 de ani atunci şi, când te întâlneşti la asemenea vârstă, nimic rău nu se poate întâmpla. Pentru mine s-a cutremurat pământul încă din prima clipă!” Şi nimic nu pare schimbat pentru cei doi soţi nici la 20 de ani de la nuntă, fix cât au împlinit anul acesta!

foto - ProfimediaRecente pe Ok! Magazine

carmen78 jpg
ristei1 jpg
img 1 jpg
david popovici
Eva Zaharescu jpg
ela31 jpg
image png
festival1 jpeg
teo4 jpg
Margot Robbie și Ryan Gosling (5) jpg
travis barker si korteney
celia40 jpg
Angelina și Shiloh Jolie Pitt jpg
Jill Biden și Leti jpg
Angelina Jolie și Zahara jpg
Travis Barker spre spital (2) jpg
Bono jpg
Andy Fletcher, co fondatorul Depeche Mode jpg