Omul care a inventat supermodelele anilor '80-'90. Viaţa scandaloasă a lui John Casablancas. La 41 de ani, a avut o relaţie cu un faimos model de doar 16 ani!

16 septembrie, 2020
1 casablancas deschidere jpg jpeg

De numele lui sunt legate toate divele catwalk-ului acelor ani, de la Linda Evanghelista la Naomi Campbell şi Cindy Crawford. John Casablancas a fost vizionarul care a făcut istorie în lumea modellingului

O istorie împletită cu o viaţă amoroasă pe măsură - povestită chiar de el într-o serie de înregistrări realizate cu puţin înainte de a muri, înregistrări din care au fost extrase informaţiile pentru documentarul disponibil pe Netflix, John Casablancas - The Man who Loved Women. O viaţă petrecută în mijlocul celor mai frumoase femei, care a avut un debut ce anunţa ce avea să vină. Elev al prestigioasei şcoli private exclusiviste Le Rosey, din Elveţia, Casablancas a fost exmatriculat după ce a fost prins în timp ce făcea sex cu una dintre cameristele angajate pentru curăţenia şcolii care funcţiona în regim de internat. "Destinul meu a fost să mă îndrăgostesc regulat, cu multă pasiune", spune el. 

casablancas2 jpg jpeg

"În multe privinţe, era ca un star al Vechiului Hollywood. Era omul potrivit la locul potrivit, mereu era stilat şi mereu dădea de necazuri", spune Hubert Woroniecki, cel care a lucrat cu Casablancas şi care a participat la realizarea acestui documentar. Născut în 1942 în Manhattan, New York, Casablancas este omul care s-a remarcat în lumea modellingului atunci când a înfiinţat în 1972, cu 100.000 de dolari capital primit de la părinţi, agenţia Elite Model Management la Paris - iar mai târziu Elite New York, avântându-se în competiţia cu Eileen Ford, cea care domina piaţa cu agenţia Ford. Pasiunea pentru acest domeniu a moştenit-o din familie, mama lui, Antonia Casablancas, fiind în tinereţe tot model. La doar 22 de ani, John s-a însurat cu o franţuzoaică şi a încercat, într-o primă etapă, să ducă o viaţă de familie liniştită la Rio de Janeiro. Dar marile aventuri în lumea modellingului îl chemau. John visa o altă viaţă, aşa că a divorţat după doar 5 ani, la scurt timp după naşterea fiicei lor. El deja era îndrăgostit de altcineva - de Jeanette Christjansen, fostă Miss Danemarca, primul model pe care el l-a reprezentat - fiindcă deja începuse să-şi traseze, încetul cu încetul, cariera în industria modei. Cu Jeanette avea să se şi căsătorească mult mai târziu - în 1979, după naşterea fiului lor şi după lansarea business-ului Elite.

Viziunea lui în lumea modellingului avea să răstoarne vechile reguli: pentru el, modelele nu erau doar nişte frumoase anonime, el le voia adevărate vedete, expuse ca atare în media, la pachet cu vieţile şi personalităţile lor neciuntite de vreun regulament care să le ceară să se comporte într-un anumit fel. Iar strategiile lui erau cele mai variate. Bunăoară, când modelul Patti Hansen s-a căsătorit cu chitaristul Rolling Stones Keith Richards, ea era hotărâtă să abadoneze catwalk-ul. Pe ea şi Keith îi uneau viciile şi plăcerea de a petrece. Iar John a exploatat asta. Patti devenise un nume hot, de care el avea nevoie. Aşa că a sunat-o şi i-a propus să vină la agenţia lui. "Dar vreau să renunţ", i-a răspuns ea. "Poţi face ce vrei, dar eu vreau să dau o petrecere mare, cu multe vedete, în cinstea ta", i-a răspuns Casablancas. "Ah, păi dacă e vorba să petrecem...", a fost replica lui Patti, care astfel a semnat cu Elite, iar a doua zi toată lumea vorbea despre achiziţia hot a lui Casablancas şi agenţia lui. 

Astfel de strategii de culise au dus la porecla de "Hoţul de trupuri" pentru Casablancas, care atrăgea la Elite toate modelele de la concurenţă. Ofertele lui erau de nerefuzat: John le dădea salarii mai mari şi le trata ca pe nişte vedete, hrănindu-le ego-urile, iar aceasta a fost baza conceptului de supermodel care a revoluţionat lumea modellingului în anii '80. Alături de el, modelele nu se mai supuneau regulilor stricte, severe de conduită impuse de conservatoarea Eileen Ford, căreia i se spunea Naşa. John le dădea libertatea de a fi rebele. Şi ce dacă presa scrie despre cum ai petrecut azi-noapte? Cu atât mai bine - era publicitatea care le ridica la rangul de supermodele. Mai mult decât atât, el a lansat şi concursul Elite Look of the Year, care a fost o adevărată trambulină pentru o seamă de supermodele, Cindy Crawford numărându-se printre câştigătoarele unuia dintre concursuri, titlu care i-a lansat cariera. "Mai mult decât orice, îmi plăcea să descopăr. Să descopăr chipuri noi, noi frumuseţi", povesteşte John, care alături de fratele lui, Fernando, a dezvoltat o reţea de 100 de şcoli de modelling în întreaga lume. Star-system-ul său a avut, însă, şi efecte criticate îndelung. Transformând modelele în idoli, ego-ul lor creştea proporţional cu contul lor în bancă. Aşa se explică de ce Linda Evangelista, cea care la acea vreme era căsătorită cu Gerald Marie, asociatul lui Casablancas, preşedintele agenţiei Elite de la Paris, a dat celebra replică: "Eu nu mă ridic din pat pentru mai puţin de 10.000 de dolari pe zi!".

casablancas3 jpg jpeg

În 1983, Casablancas, născut din părinţi spanioli la New York ("Am suflet catalan, minte de francez şi naţionalitate americană", spune el în documentar), a devenit oaia neagră a industriei modei atunci când s-a îndrăgostit nebuneşte de unul dintre modelele sale, nimeni alta decât Stephanie Seymour (foto sus), cea care mai târziu avea să se iubească cu Axl Rose, solistul Guns'n'Roses. Stephanie abia împlinise 16 ani pe atunci. Iar această aventură nebună cu o minoră ar fi fost acum grav amendată de întreaga lume. Atunci, însă, erau alte vremuri... Întreaga poveste a pus capăt celui de-al doilea mariaj al său, cu Jeanette Christjansen. Dar scandaloasa lui iubire s-a încheiat atunci când Stephanie, la presiunea părinţilor ei, l-a părăsit, lăsându-l cu inima frântă, conform propriilor lui mărturisiri. În documentar, Casablancas spune că nu i-a fost uşor să depăşească episodul Stephanie Seymour, deşi el era un bărbat în toată firea, iar ea doar o superbă adolescentă. "Ea este cea care mi-a scăpat", concluzionează el cu nostalgie. Din afară, însă, lucrurile s-au văzut altfel: boss-ul Elite a fost nu o dată acuzat de faptul că îşi exploata modelele pentru propriile plăceri. Iar o investigaţie din 1999 a unui reporter BBC a creat un adevărat scandal, prezentând lumea modellingului drept una în care fetele minore erau foarte repede pervertite, furnnizându-li-se droguri. Scandalul, spune el, l-a dezgustat, convingându-l că e momentul să se retragă.

casablancas gettyimages 83615941 jpg jpeg

Dar nu făcut-o oricum. S-a căsătorit a treia oară -  în acelaşi stil, cu o concurentă de doar 17 ani de la Look of the Year, Aline Wermelinger. Şi a acordat o serie de interviuri hilare, în care a spus pe şleau ce credea despre unele dintre supermodelele lansate de el. A numit-o "odioasă" pe Naomi Campbell, "un cârnat german lipsit de talent" pe Heidi Klum şi "un monstru de egoism" pe Gisele Bundchen. Apoi s-a refugiat la Rio de Janeiro, unde a trăit alături de soţia sa, Aline, care i-a rămas alături până la moarte, Casablancas căzând victimă în 2013 unui cancer nemilos. Aline este, de altfel, producătoarea acestui documentar. "Nimic din ce am făcut nu a schimbat lumea. Dar m-am distrat al naibii de bine", spune Casablancas. Recente pe Ok! Magazine

Andrea Bocelli vacanță 2022 jpg
octavia21 jpg
hayek PNG
amber14 jpg
pat111 jpg
Alexia Eram (3) jpg
Ana Geoana logodna Garrett Cayton palatul Mogosoaia fiica lui Mircea Geoana (12) jpg
britney spears cu fiii ei jpg
anne heche jpg
badea7 jpg
oțiliiii PNG
Roxana Hulpe jpg
maria50 jpg
Nașul jpg
Lindsay Lohan (2) png
Marilyn Monroe Getty jpg
okmagazine n b cIbBEIhSnLY unsplash jpg
Bridgerton jpg