Picasso rămâne, la 48 de ani de la moartea lui, unul dintre cei mai controversaţi artişti: le dăruia falusuri din aur iubitelor pe care le-a împins spre căderi nervoase şi suicid

9 aprilie, 2021
1 pablo si jacqueline roque profimedia 0198406670 jpg jpeg

Artistul a intrigat cu sexualitatea lui debordantă, despre care s-au publicat numeroase cărţi

Unul dintre fondatorii cubismului, dar şi unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului XX a avut, în spatele operelor lui de artă, o viaţă personală tumultuoasă. Căsătorit de două ori, Picasso a lăsat după moartea sa, pe 8 aprilie 1973, patru urmaşi - copii concepuţi cu trei femei. Trei dintre multele iubite, amante şi muze care s-au perindat prin viaţa lui, ele contribuind la procesul artistic al geniului - iar el lăsându-le pe multe cu traume. Chiar şi la vârsta de 70 ori 80 de ani, Picasso avea plăcerea de a le dărui falusuri din aur femeilor pe care le dorea - şi făcea asta chiar în faţa celei de-a doua soţii, Jacqueline Roque (foto sus), care se prefăcea că trece peste gesturile lui, dar apoi interzicea prezenţa în casă a femeilor care primiseră scandaloasele cadouri. Vastul capitol erotic al vieţii artistului a fost în detaliu studiat - Picasso fiind artistul care se hrănea din relaţiile lui, dar în timp ce dorea independenţă totală, era foarte gelos şi posesiv. 

picasso si olga khokhlova profimedia 0329765989 jpg jpeg

Pe Fernande Olivier, de pildă, tânăra cu care s-a mutat în 1905 şi cu care a avut o relaţie de şapte ani, a închis-o în casă, într-o criză de gelozie, după ce aceasta pozase şi pentru sculptorul Francois Sicard. După despărţirea de Fernande, a urmat o altă relaţie - cu Eva Gouel. Iar în 1916, s-a îndrăgostit de Irene Lagut, cu care a discutat chiar despre căsătorie - dar tânăra rebelă s-a răzgândit. Într-o altă criză de gelozie, Picasso a răpit-o - dar Irene l-a părăsit, în cele din urmă, pentru o femeie. Doi ani mai târziu, artistul spaniol a făcut acest pas cu dansatoarea de balet din Ucraina Olga Khokhlova (foto sus), cea care i-a fost soţie până în 1955 şi care i-a dăruit un fiu, pe Paulo, născut în 1921. În timpul acestui mariaj, viaţa lui sentimentală a continuat, însă, să fie la fel de tumultuoasă ca şi când ar fi fost un bărbat liber. Una dintre amantele sale, Marie-Therese Walter, i-a dăruit, de asemenea, un copil - pe Maya, născută în 1935. O altă amantă, Francoise Gilot, a făcut doi copii cu Picasso - pe Claude, născut în 1947, şi pe Paloma, venită pe lume în 1949. Dar aceasta a fost o perioadă în care Picasso a atins apogeul tumultului erotic - pentru că în anii '30 şi '40 a mai existat şi Dora Maar în viaţa lui, având o puternică influenţă asupra lui. Dar şi Dora, ca şi Olga Khokhlova au suferit căderi nervoase - misoginul spaniol concluzionând că femeile sunt "maşini de suferinţă". 

picasso la plaja gettyimages 52820093 jpg jpeg

În 1955, când a divorţat de Olga, deja o cunoscuse pe cea care avea să-i devină a doua soţie Jacqueline Roque. Cu ea s-a însurat în 1961, la 79 de ani, mireasa lui având doar 27 de ani. Jacqueline a fost o sursă de inspiraţie fantastică pentru artist - rămânându-i alături până la moartea lui, în 1973, dar recurgând la brutalul gest de a le interzice copiilor lui, Claude şi Paloma, prezenţa la înmormântare. La patru ani de la moartea artistului, Marie-Therese Walter, cea care îi fusese iubită şi mama fiicei lui, Maya, s-a sinucis, spânzurându-se în garaj. Marie-Therese pur şi simplu nu a putut suporta lipsa lui Picasso. Iar ultima lui soţie, Roque, a ales acelaşi sfârşit: femeia care îşi divinizase soţul s-a împuşcat în 1986 în casa în care locuise cu el. 

Foto: Profimedia, Getty ImagesRecente pe Ok! Magazine

alberts14 jpg
negru83 jpg
gradina jpg
crisan jpg
Brian Austin Green și Sharna Burgess jpg
Julia Roberts și George Clooney jpg
Kim 80 jpg
mihai9 jpg
clap0 jpg
carmen78 jpg
ristei1 jpg
img 1 jpg
david popovici
Eva Zaharescu jpg
ela31 jpg
image png
festival1 jpeg
teo4 jpg