Povestea actorului Rami Malek. „Mă-ntreb dacă sunt cu adevărat cine trebuia să fiu...“
Vă invităm să citiţi despre povestea impresionantă de viaţă şi cariera actorului Rami Malek.
După nici 15 ani de carieră hollywoodiană, actorul provenit dintr-o familie de imigranţi şi copleşit, până relativ recent, de originea sa se află în culmea succesului său profesional şi în topurile celor mai atrăgători bărbaţi din showbiz. Nu şi-a propus seducerea întregii populaţii feminine a Globului în tot procesul său de luat cu asalt Hollywoodul, dar admiratoarele lui, care n-au rămas indiferente la ochii săi verzi şi la bunul său gust vestimentar, sunt un bonus binevenit.
Tot ce şi-a dorit a fost să-şi găsească locul, vorba lui Freddie Mercury, rockerul portretizat de Rami atât de convingător în cel mai recent film al său, încât nici nu mai facem diferenţa dintre actor şi personaj. Amândoi fii de imigranţi cu reale probleme de identitate şi adaptare în societate, amândoi talentaţi şi sensibili, dar doar unul dintre ei gay, pe când celălalt... doar suspectat de homosexualitate. Dar să lăsăm deoparte pentru moment gesturile efeminate ale lui Malek, atenţia mărită pe care o acordă imaginii sale şi misterul care înconjoară întreaga sa viaţă amoroasă! Mai important e să descoperim cum a făcut Rami trecerea de la băiatul timorat şi neîncrezător care era în copilărie şi adolescenţă la actorul perfecţionist şi style icon-ul de acum.
Părinţii lui, egiptenii get-beget Said şi Nelly Abdel-Malek, şi-au părăsit ţara natală în 1978. Tatălui lui era agent de turism în Cairo şi, prin intermediul clienţilor lui străini, care-i povesteau des-pre viaţa lor minunată de peste Ocean, ajunsese să viseze cu ochii deschişi la America. Mai exact la Los Angeles, locul unde toate visele au şanse să se îndeplinească, nu?
Mama actorului, însărcinată la acea vreme cu el şi fratele lui geamăn cu doar patru minute mai tânăr decât el, Sami, a ezitat, în primă instanţă, să lase casa, familia, prietenii, tot, pentru fascinanta, dar, în acelaşi timp, înspăimântătoarea aventură americană. Într-un final s-a convins şi ea că familia lor în plină extindere ar avea un trai mai bun în ţara tuturor posibilităţilor. Şi a avut dreptate. Sami a ajuns un profesor de engleză respectat, fiica lor este medic la Urgenţe, iar cel de-al doilea băiat, Malek, a devenit nimeni altul decât actorul al cărui nume se află acum pe buzele tuturor. Dar, evident, situaţia lui n-a fost tot timpul de invidiat. De fapt, actuala profesie a lui Rami n-a fost privită cu ochi buni de părinţii lui, care-şi doreau pentru copilul lor un viitor stabil ca medic sau avocat, nicidecum o carieră artistică. „Nu cred că se gândeau părinţii mei că, făcându-mă actor, le răsplă-tesc cum se cuvine efortul făcut odată cu călătoria lor transatlantică...“, povesteşte Rami cu oarecare nostalgie. „Dar eu sunt un nebun încăpăţânat, aşa că m-am apucat de Arte Frumoase şi de Teatru“, conchide el.
Iar părinţii lui s-au dat pe brazdă odată ce l-au văzut pe adolescentul Rami pasionat până peste poate de actorie şi au început să-l susţină în demersurile lui profesionale încă din liceu. Însă, chiar şi cu sprijinul binevenit al familiei, Malek s-a integrat destul de greu la şcoală şi, de altfel, în societatea americană. „Noi vorbeam arabă acasă. Mă simţeam atât de diferit din punct de vedere cultural faţă de restul copiilor! Habar n-aveam cum să mă identific ca tânăr provenit dintr-o familie de imigranţi. Abia la liceu am îndrăz-nit să-mi corectez colegii să-mi pronunţe bine numele, să le spun să nu-mi mai zică Robby sau Ronny“, recunoaşte Rami.
Malek a început să lucreze la Hollywood acum 15 ani şi a durat o veşnicie până să primească câteva replici amărâte într-un film.Lucra de zor într-un restaurant în care a făcut multe „macchiato inferioare“ (vorba şefului său de-atunci) până să accepte cineva din industria cinematografică să-i dea o şansă. După un an şi jumătate de trimis e-mail-uri la toţi impresarii şi producătorii posibili şi imposibili, Rami a primit, în sfârşit, un telefon. Directorul de casting al serialului Gilmore Girls a cerut să vorbească cu managerul lui Rami Malek.
Dezamăgit că actorul aspirant n-avea nici măcar agent, i-a recomandat acestuia să-şi ia degrabă un reprezentant pentru a negocia un posibil rolişor în serialul lor. Malek n-avea de gând să lase să treacă pe lângă el asemenea oportunitate şi s-a oferit să ajungă în persoană pe platourile de filmare chiar în acel moment. Ofertă de nerefuzat pentru un director de casting aflat tot timpul în căutare de figuranţi şi actoraşi dispuşi la multe compromisuri!
În timp ce turna cafea în ceştile clienţilor de la restaurantul la care era încă angajat, Rami repeta întruna cele trei fraze pe care le-a rostit, într-un final, şi în faţa camerelor de filmat. A fost primul lui rol într-o producţie de care auzise lumea-ntreagă. Şi, după o prestaţie mult prea nuanţată (cel puţin pentru pretenţiile de astăzi ale actorului cu experienţă), toate au început parcă să se mişte în direcţia dorită de Rami. Şi-a găsit agent în aceeaşi zi în care a filmat pentru Gilmore Girls şi, la scurt timp, şi-a făcut chiar debutul pe marele ecran, în Night at the Museum (2006). Ce-i drept, a luat castingul doar pentru că este egiptean şi fizionomia lui se potrivea perfect cu rolul de faraon primit: „Deja simţeam că eram pe cai mari! Voiam să-mi las cumva amprenta şi am făcut câteva gesturi cam prea teatra-le în rolul acela!“, recunoaşte actorul.
După o muncă asiduă în domeniu - care a constat, în primă instanţă, în job-uri de voice-over pentru producţii submediocre şi jocuri video - a urmat, în sfârşit, un tăvălug de roluri care i-au deschis şi mai larg porţile în Cetatea Filmului. Sătul de rolurile de „terorişti acceptabili“, cum ajunsese el să numească personajele bifate pe bandă rulantă, Malek i-a spus agentului să refuze rolurile de arabi răuvoitori. În acelaşi an, miniseria The Pacific (2010) i-a pricinuit nu numai o reală cădere psihică, cauzată de intensitatea cadrelor de război în care apărea, ci i-a facilitat şi întâlnirea cu producătorul Tom Hanks, care s-a declarat impresionat de prestaţia sa şi l-a distribuit în Larry Crowne (2011). Odată admirat în compania selectă a unui A-lister ca Tom Hanks, Rami a trecut la nivelul următor pe plan profesional, începând să fie distribuit în roluri secundare din producţii cu bugete consistente.
Astfel, a apărut în The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 (2010), remake-ul Oldboy (2012) al lui Spike Lee şi pelicula nominalizată la Oscar The Master. Marea lui şansă a venit în 2014, când a primit rolul principal în drama psihologică Mr. Robot. Scenaristul seriei intervievase peste 100 de actori şi, dezamăgit de potenţialul lor, începuse să ia în calcul superficializarea personajului principal, dar l-a întâlnit, într-o bună zi, pe Rami. Iar acesta întruchipa tot ceea ce-şi închipuise vreodată scenaristul că ar putea fi Elliot Alderson, hackerul instabil psihic care duce în spate întregul serial. „O prestaţie ab-solut revelatoare!“, titra USA Today despre rolul făcut de Malek.
„Rami e cel mai bun motiv pentru a urmări serialul“, adăuga Entertainment Weekly. În vara lui 2015, când a avut loc lansarea Mr. Robot, starul show-ului mergea cu maşina prin L.A. când a văzut un afiş imens pe care era doar faţa lui. La vederea flatantei reclame, a apăsat atât de tare pe frână, încât şoferul din spatele lui a intrat direct în el. Un accident uşor de trecut cu vederea, am zice noi. Doar că precautul Malek ţine morţiş să ne contrazică: „Nu uitaţi că m-am născut în L.A. Eu ştiu ce afiş a fost aici acum două săptămâni şi ce afiş va fi aici peste alte două săptămâni. Showbiz-ul e ca o uşă rotativă, vă spun!“.Perfecţionist fără doar şi poate, Rami şi-a dorit să pătrundă cât mai adânc în abisul personajului său din Mr. Robot şi, la filmări, nu era niciodată mulţumit cu dublele alese de regizor.
„Nu plec nicăieri până nu am certitudinea că am executat totul la perfecţie“, spunea despre rolul care l-a transformat, peste noapte, într-un star.
„Îmi cunosc limitele şi ştiu că le pot atinge de multe ori“, a conchis cel care a primit numeroase premii pentru întruchiparea IT-stului dependent de morfină şi bântuit de propriii demoni, printre care un Glob de Aur, un Critics Choice Award, un SAG şi un Emmy, devenind astfel primul american de origine egipteană care a primit un astfel de premiu.
Aflat, în sfârşit, acolo unde se visa încă din adolescenţă, Malek îşi permite acum să dea lecţii de-o modestie surprinzătoare: „Am crescut într-o familie de imigranţi. Tata bătea la toate uşile ca să vândă asigurări, iar mama era însărcinată cu mine şi fratele meu când schimba trei autobuze ca să ajungă la serviciu. Şi amândoi făceau acest efort pentru a le da copiilor lor oportunitatea de a fi speciali. Îmi doresc ca toată lumea – indiferent unde s-a născut şi ce statut socio-economic are – să aibă şansa aceasta, la fel cum eu am avut-o.“
Şi chiar a pus punctul pe i, pentru că „special“ este cuvântul care-l defineşte cel mai bine. Jocul lui este unul aparte, cum bine ne dăm seama din rolurile întunecate şi complicate pe care le preferă. Felul în care se prezintă în faţa publicului este iar fără pereche, având în vedere că ambasadorul Dior îşi alege ţinuta după o îndelungată şi pricepută chibzuire.
Şi gestica lui, o, da, limbajul trupului său spune atât de multe! Rami are un soi de-a privi, de-a asculta, de-a argumenta care trădează parcă un sine feminin ţinut bine ascuns. „Mă-ntreb dacă sunt cu adevărat cine trebuia să fiu...“, declara trist şi eliptic în urmă cu vreo doi ani.
N-a detaliat şi nici n-a permis reporterului să insiste asupra subiectului. De fapt, întreaga lui viaţă privată este bine ferecată undeva unde niciunul dintre noi n-are acces. Cu chiu, cu vai s-a aflat că a avut relaţii apropiate cu câteva dintre colegele lui de platou, iar actualei lui iubite i-a făcut recent un compliment revelator, dar cam prea stângaci pentru a nu părea fals: „Lucy Boyton, ai fost aliatul meu, confidenta mea şi eşti dragostea mea! Te apreciez foarte mult!“. Dar să nu fim răutăcioşi! Discreţia lui, oricât de multe semne de întrebare ar isca, poate fi ex-plicabilă în cazul unui actor care se află într-o ascendenţă fulminantă la Hollywood.
Bohemian Rhapsody a fost filmul care l-a propulsat pe Rami printre starurile de primă mână. Vorba lui, este o onoare să fie nominalizat la Oscar alături de Bradley Cooper, Christian Bale, William Dafoe şi Viggo Mortensen!
Cum spuneam, a fost o onoare pentru Malek să interpreteze rolul unui adevărat Zeu al Rock-ului, dar şi „o oroare“, după cum chiar el a precizat, având în vedere popularitatea de care se bucură Freddie Mercury chiar şi la mai bine de 27 de ani de la moartea sa. Conştient de responsabilitatea pe care şi-a asumat-o când a acceptat rolul unuia dintre cei mai îndrăgiţi muzicieni ai tuturor timpurilor, Rami s-a pregătit temeinic. A studiat toate interviurile date vreodată de rocker, toate concertele trupei Queen, a citit toate cărţile despre legendara formaţie şi a luat sute de ore de lecţii de pian, canto, dicţie şi mişcare (pentru că Mercury era spontan pe scenă, nu se limita la coregrafii). A cântat din toţi plămânii melodiile Queen la filmări – mimatul fiind exclus din simplul motiv că ar fi părut false toate cadrele muzicale – , a învăţat să vorbească, să cânte şi chiar să sărute cu aparatul dentar care îi adăuga maxilarului patru incisivi, întocmai cum avea Freddie, şi s-a obişnuit până şi cu costumele mulate şi extravagante în stilul starurilor rock din anii ’70-’80.
Iar membrii trupei Queen au fost şi ei peste măsură de impresionaţi de rezultat! „Câteodată uitam că îl priveam, de fapt, pe Rami!“, spune chitaristul Brian May. Şi tocmai această metamorfoză reuşită îi va pava lui Rami Malek drumul către faimă, avere şi, cine ştie?!, acea împlinire personală după care tânjeşte atât. „Am ajuns la o vârstă la care mă întreb dacă-mi împlinesc cu adevărat destinul“, se întreba într-unul dintre rarele lui momente de vulnerabilitate. Dar s-a repliat rapid şi ne-a servit apoi din generalităţile obişnuite: „Aşa cum zicea şi Freddie: «Sunt doar eu, doar eu, dragilor!...»“
Partenere de platou şi de viaţă
Portia Doubleday.În 2015, se zvonea că s-a cuplat cu colega lui de platou din serialul Mr. Robot, cei doi actori fiind adesea fotografiaţi împreună atât pe covorul roşu, cât şi în privat.
Angela Sarafyan. Tot neconfirmată este şi relaţia amoroasă pe care Rami ar fi avut-o, în 2012, cu partenera sa din The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2.
Lucy Boyton. Chiar Malek a confirmat că formează un cuplu cu actriţa care îi dă replica în Bohemian Rhapsody, declarându-i, în mod public, că o apreciază foarte mult. Să fie oare adevărată idila lor sau doar o strategie eficientă de a promova pelicula nominalizată la Oscar?okmagazine.