Două dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare la achiziția unei locuințe
Cumpărarea unei case sau a unui apartament este un obiectiv pentru mulți dintre români. Deoarece sumele implicate sunt semnificative, este necesar să îți pregătești bine proiectul și să îți pui întrebările potrivite privind o astfel de achiziție. Iată mai jos două dintre cele mai importante aspecte pe care ar fi bine să le iei în considerare înainte să faci demersurile pentru a-ți cumpăra o locuință.
Tipul de locuință
Este foarte important să iei în considerare opțiunile privind tipul de bun imobiliar pe care dorești să îl achiziționezi. Poate să fie vorba despre un apartament cu un anumit număr de camere, o casă sau un teren construibil. Pentru a face această alegere, trebuie să te gândești la mai mulți factori.
De exemplu, un apartament înseamnă și un spațiu mai aglomerat, presupunând existența vecinilor, deci, implicit, zgomotele pe care le pot face aceștia. De asemenea, la bloc te vei confrunta cu o oarecare lipsă a spațiului exterior (dacă nu iei în calcul balconul). Apoi, trebuie să alegi între un apartament nou și unul vechi, iar bugetul - fie că este vorba despre economii sau despre un credit Noua Casa - influențează puternic alegerea. De exemplu, un apartament vechi ar putea avea nevoie de lucrări de renovare, dar ar putea avea și vicii ascunse. Nu în ultimul rând, dacă este vorba despre un apartament într-un complex de blocuri noi, sunt anumite taxe pe care le plătești, de exemplu, serviciile de pază.
Aceste aspecte nu există în cazul în care optezi pentru o casă. Și, deși prețurile per metru pătrat ar putea fi mai mici în cazul unei case, pe termen lung, cheltuielile de întreținere sunt mult mai mari decât la un apartament și sunt suportate integral de proprietar, spre deosebire de cele împărțite între proprietarii dintr-un bloc. În plus, în afară de costuri mai mari, trebuie să fie luat în calcul și timpul pe care trebuie să îl aloci personal pentru anumite lucrări de întreținere.
O a treia opțiune este de a cumpăra un teren construibil, iar aceasta poate fi atractivă, deoarece poți să-ți personalizezi locuința după bunul plac. Pe de altă parte, poate să dureze, în medie, până la un an până te vei putea instala în locuința proprie, iar timpul alocat monitorizării regulate a șantierului poate să fie îndelungat.
Bugetul
În paralel cu definirea tipului de locuință pe care îl preferi, trebuie să ai o viziune corectă de ansamblu privind bugetul alocat acestui proiect. Trebuie să știi care este suma pe care o poți plăti lunar în cazul în care optezi pentru un credit, precum și cea pe care o poți investi direct fără a fi nevoie să te împrumuți. Înainte de a te lansa în achiziția unei case, este important să știi ce sumă poți împrumuta în mod sigur de la bancă, în baza veniturilor tale, dar și a gradului de îndatorare permis de instituția financiară. Banca îți poate oferi în acest sens o simulare de credit pentru perioada aleasă.
Atunci când alegi banca la care vrei să faci acest credit, este posibil să îți obții informațiile singur sau să apelezi la un broker.
Nu în ultimul rând, trebuie să stabilești care este contribuția personală la acest proiect, care ar putea permite finanțarea lui fără credit sau, dimpotrivă, cu o sumă relativ mică împrumutată de la bancă.
Pe de altă parte, atunci când identifici o locuință care corespunde nevoilor și preferințelor tale, poți încerca să determini o marjă de negociere la achiziție. Reducerea poate să fie de 10% sau chiar mult mai mult pentru bunuri imobiliare care pot, câteodată, să fie supraevaluate.
Definirea proiectului de achiziție imobiliară este primul pas în procesul de cumpărare a unei locuințe. Alocă-ți timp pentru a te gândi bine la tipul de proprietate imobiliară de care ai nevoie și la metodele cele mai potrivite de finanțare, pentru a face o alegere în deplină cunoștință de cauză.
Sursa foto: Pexels