Eduard Novak, campion paralimpic la ciclism: “Nu sunt în favoarea dietelor, sunt o mare păcăleală” (P)
Ciclismul este sportul care a explodat, pur şi simplu, anul acesta, în România, fie că vorbim despre practicanţi amatori, fie de sportivi profesionişti. Un merit poate că îl are şi Eduard Novak, actualul preşedinte al federaţiei de profil.
Dar dincolo de această calitate oficială a sportivului născut în Miercurea Ciuc este povestea omului care a învins sorţii potrivnici (a se citi un accident care l-a lăsat fără laba piciorului drept) şi a urcat pe podium. Eduard este, aşadar, primul campion paralimpic din România, câştigător al unei medalii de aur la ciclism pe pistă şi al uneia de argint, la ciclism pe şosea, în anul 2012. Noi am vorbit cu el despre disciplină, alimentaţie şi antrenament în ciclism, dar şi despre statulul lui de brand ambasador al spaţiului gastro Fresh Corner din benzinăriile MOL.
Ce nu ştim despre ciclistul Eduard Novak şi preşedintele Federaţiei Române de Ciclism?
Am 42 de ani, sunt căsătorit de 15 ani şi am trei copii. Am doi băieţi şi o fată, de 11, 12 şi 14 ani. Toţi trei practică ciclismul, am devenit o familie de ciclişti.
Şi soţia?
Şi ea, dar mai puţin. Ea este mai mult omul nostru din spate, team managerul nostru. Sunt bucuros că ai mei practică sportul ăsta, deşi este unul care cere disciplină. Trebuie să te culci la timp, să te odihneşti. Iar pentru copii, primordială este, desigur, şcoala. Noi avem o zicală: „Dacă nu înveţi, nu faci sport!“. Dacă ai media sub 8,50, ciao! Au un target. Nu îi las nici să aibă telefoane mobile. După ce le-am făcut cadou, anul trecut, de Crăciun, trei iPhone-uri, după o lună le-am luat pe toate înapoi. La schimb, au primit Nokia cu butoane (râde).
De ce le-ai făcut asta?
I-am văzut că nu se mai pot controla, că şi-au pierdut drumul, că nu mai sunt prezenţi. Nu se mai odihneau cum trebuie. Desigur, câteodată mai împrumută telefonul soţiei mele să mai trimită un mesaj, ceva, dar ei nu mai au un telefon al lor. Iar cu cele cu butoane nu vor să meargă la şcoală, că nu arată bine. Am avut multe discuţii cu ei legate de priorităţile vieţii şi au început să înţeleagă că nu telefoanele sunt importante. Informaţiile virtuale le greşesc focusul. Dar, la 18 ani, le dau iPhone-urile înapoi.
Din momentul Olimpiadei din 2012 şi până acum, ce s-a schimbat în viaţa ta?
Foarte multe. Am devenit preşedintele Federaţiei Naţionale de Ciclism. Dar sunt preşedinte jucător, ca să spun aşa, căci mai şi concurez ca sportiv. De un an, avem finanţare de la Ministerul Sportului, am organizat Turul României, am făcut proiecte foarte faine cu copiii, am organizat peste 100 de competiţii în ţară. La ciclism, am devenit cea mai puternică naţie din Balcani. Sunt fericit că văd rezultate. Am preluat federaţia asta cu mari probleme financiare, dar cea mai mare problemă a fost că, în aceşti ani, sportivii au migrat către alte profesii.
Ca sportiv, ce-ţi mai propui?
Vreau să mă retrag după Tokyo 2020, ultima mea Paralimpiadă. Îmi doresc să fiu pe podium acolo, după ce, la Rio, am venit pe locurile cinci şi şase. Cum te dezvoltă ciclismul, ca sport? Este un sport mult mai benefic decât alergarea, care-ţi solicită foarte mult încheieturile. Iar ciclismul îţi dă şi o anumită libertate: poţi să parcurgi mai mulţi kilometri, să vezi mai multe locuri. Dar asta nu înseamnă că, dacă stai pe bicicletă cam o oră, o oră jumătate, poţi să mănânci ce vrei. Dacă vrei să fii sănătos, trebuie să ai grijă şi la alimentaţie.
Şi cum trebuie să fie alimentaţia unui ciclist?
Este foarte simplă: orez simplu, paste cu ulei de măsline, piept de pui la grătar, salată, ouă. În cazul ouălor, la trei ouă, trebuie să mănânci doar un gălbenuş. Carbohidraţii trebuie să fie curaţi, cum ar fi ovăzul, pentru a fi digeraţi cât mai uşor de organism. Cu toate acestea, eu nu sunt în favoarea dietelor, acestea sunt o mare păcăleală. Toată alimentaţia trebuie schimbată în cap, altfel nu rezişti. Dacă vrei să schimbi radical ceva, pe termen scurt, n-o să meargă.
Cum arată meniul tău zilnic?
În primul rând, mănânc foarte puţină pâine, iar asta, de obicei, este toast. Mai mănânc albuşurile de la două ouă, un bol de ovăz fiert în lapte cu miere. Şi nişte marmeladă cu cafea! Asta dimineaţa. La prânz, poate nişte salată cu piept de pui la grătar, iar seara, paste. De băut, beau cam un litru, un litru jumătate de apă. De obicei, aşa mănânc înaintea competiţiilor, cu o lună înainte. Altfel, îmi place şi slănina cu ceapă (râde).
De când durează parteneriatul tău cu benzinăriile MOL?
Din 2011. Iar faptul că am ajuns să fiu brand ambasador pentru Fresh Corner este apogeul parteneriatului nostru. Nu sunt o faţă cumpărată. Pentru mine, MOL este o familie, suntem de atâţia ani împreună. Ei au crezut în mine înainte de a fi campion olimpic. Sunt o persoană foarte dinamică, mă deplasez atât cu maşina, cât şi cu bicicleta pe distanţe foarte lungi. Ca idee, merg aproximativ 100 de kilometri pe zi cu bicicleta. Indiferent dacă sunt pe două sau pe patru roţi, pauzele mi le petrec la Fresh Corner. Apreciez atmosfera prietenoasă şi oferta variată, de calitate.
Ce băutură şi cu gustare preferate ai din ceea ce poţi găsi la Fresh Corner, în benzinăriile MOL?
Aş putea enumera întregul meniu, dar dacă trebuie să aleg, atunci aleg espresso, croissant cu ciocolată caldă, hot-dog, sandvişurile cu mozzarella sau şuncă. Îmi place enorm cafeaua şi efectul ei: pentru ciclişti a fost şi rămâne o sursă de energie importantă, pe distanţe lungi. Oferta de la MOL este foarte variată, practic pot alege din peste 20 de tipuri de cafea cu diverse arome şi îmi place să încerc tot felul de amestecuri.
Fresh Corner este spaţiul gastro din staţiile de alimentare MOL, disponibil în 123 de benzinării din toată ţara. Clienţii pot găsi la Fresh Corner o ofertă completă de cafea, produse gastro, selecţie de sandvişuri calde şi reci, hot-dog, burgers, supe, produse de panificaţie şi bunuri de larg consum, într-un spaţiu aerisit, amenajat prietenos pentru orice tip de client: şoferul pe fugă care doreşte o gustare, tineri care se opresc la o cafea şi un croissant, până la familii care se pot bucura de o meniu cald, într-un spaţiu curat şi vesel.
Foto: Bácsi Róbert László/HGmedia