Exotism culinar în Emirate
Dubaiul este cunoscut pentru luxul pe care îl etalează, pentru viaţa de noapte extrem de vibrantă, shoppingul de cinci stele, dar şi pentru mixul de culturi culinare întâlnit aici. Restaurante exclusiviste, dar şi străduţe pitoreşti împânzite cu mâncăruri delicioase tip street food te îmbie la o incursiune culinară în lumea bucătăriei exotice.
Bucătăria tradiţională emirati conţine numeroase produse cu care noi, românii, suntem deja obişnuiţi. Majoritatea meselor tradiţionale conţin peşte, carne de cămilă sau miel, orez şi multe legume. Iată câteva „minuni“ culibare tradiţionale şi descoperă cum poţi face un tur al bucătăriei internaţionale în vechiul şi pitorescul Dubai.
Al Harees este un preparat culinar din carne şi grâu, servit, în special, în perioada Ramadanului, Eid (sărbătoarea care marchează finalul Ramadanului) sau la mesele de nuntă.
Grâul cu puţină sare este amestecat cu carne, compoziţia fiind fiartă ore întregi până ce toate ingredientele se omogenizează într-o pastă. Se adaugă câteva mirodenii, iar compoziţia fiartă se pune într-o oală de lut şi de lasă peste noapte la copt într-o gaură special săpată în pământ. Totul se amestecă numai cu o lingură de lemn denumită Midrib. Se poate savura simplă sau cu pită special, nu înainte de a i se adăuga puţin unt traditional, denumit ghee.
Reţeta de Al Machboos a fost „împrumutată“ din Kuweit, dar a devenit extrem de populară în Emiratele Arabe. Principalele ingredient sunt puiul şi orezul, dar se mai poate găti şi cu miel sau creveţi. Se foloseşte ceapă, lamâie neagră uscată, mirodenii, fructe uscate şi nuci.
Carnea este fiartă cu legume, ca la o supă tradiţională: cartofi, ceapă, ardei şi roşii. Carnea este apoi separată şi se adaugă orezul în supa de legume. Se fierbe până se face un fel de pilaf, iar la final se adaugă carnea. Se poate adăuga şi puţină apă de trandafiri pentru aromă. Acest preparat este servit în cadrul meselor cu toată familia, de sărbptorile tradiţionale, în general.
Celebra Shawarma este, şi la ei, un preparat din categoria street food, preparată din pui sau miel. Se serveşte cu murături, roşii, ceapă, pătrunjel, cartofi, toate mixate în clasica lipie arăbească sau în pită.
Hummusul este specific acestei zone şi este mâncat la oricare dintre cele trei mese principale ale zilei. Este făcut din năut, tahini (pastă de seminţe de susan), ulei de măsline, usturoi pisat, sare şi zeamă de lămâie. Toate ingredientele sunt pasate şi mixate, transformânde-se într-un aperitiv delicios. Acesta nu conţine grăsimi, e bogat în Vitamina C şi proteine. Se poate folosi şi în shawarma sau în sandviş.
Cartea Recordurilor – Gunness Book a stabilit Cămila umplută ca fiind cel mai mare fel de mâncare din lume. La bază, a fost un fel de mâncare servit la nunta şeicilor. Cămila sacrificată este umplută cu ouă fierte, băgate în peşte, peştele în pui făcut la rotisor şi puiul în miel. Cămila se face la cărbuni timp de 24 de ore, până carnea devine maro-arămiu. Acest fel de mâncare se numeşte „Camel Turduken“.
Vechiul port din Dubai, devenit zonă turistică.
Dacă vrei să deguşti o parte dintre mâncărurile tradiţionale dubaeze, poţi achiziţiona de la agenţia Knight Tours, contra sumei de 60 $, un tur al gurmanzilor ce include atât vizita în vechiul Dubai- Bastakiya Heritage District, Dubai Museu, vechiul port şi târgul de aur şi mirodenii – iar la apus un tur culinar surprinzător, cu mâncăruri tradiţionale din Emirate, dar şi cu delicii indiene precum Pani Puri, bilute din aluat umplute cu un sos picant aromat, pâine Afghani, Poori Bhaji, o pastă din cartofi, legume şi sos picant. Ultima oprire va fi un restaurant indian unde vei degusta celebrul preparat chicken tikka, pâine tandoori, supă de linte şi brânză.