Cum arătau modelele celebre din România în pictorialele revistelor de modă din anii ‘80

12 iunie, 2020
modele jpeg

În perioada comunistă, a fi manechin sau model era o meserie. Şi încă una respectabilă. Lucrai cu carte de muncă, trebuia să fii şi la program de multe ori şi câştigai cât un contabil respectabil. Sub bagheta magică a Zinei Dumitrescu, multe modele, astăzi vedete, s-au lansat în lumea bună a Capitalei.

Revista Moda, printre puţinele produse media de acest gen într-o Românie constrânsă de regulile comunismului, îşi dădea silinţa să prezinte tendinţele locale şi internaţionale pentru femeile care doreau a fi şic. E drept că dacă o răsfoim acum, totul pare ne pare prăfuit şi demodat, dar în vremurile ei, Revista Moda era avangardistă. Reclamele la brandurile româneşti, precum şi pictorialele cu manechine ca Romaniţa Iovan, Melek Amet, Eugenia Enciu, Dana Săvuică, Bianca Brad sau Cătălin Botezatu erau o sursă de inspiraţie pentru cei care doreau şi îşi permiteau să se îmbrace de la casele de modă locale.

103975024 908944842866013 2753451946587799305 n jpg jpeg

Dacă astăzi, răsfoind o revistă glossy de fashion şi lifestyle, ne vor sări în ochi branduri precum Balmain, Prada, Loius Vuitton, Balenciaga, Gucci sau cele din zona middle-market, Zara, Cos, Bershka etc, revistele acelor vremuri erau un instrument de promovare exclusivă a creatorilor, fabricilor şi caselor de modă locale: APACA, Cooperativa Sportul, UCECOM, care, în prezent, este printre puţinele şcoli de meserii de la noi, CIPCCTI, Cooperativa Unirea Meşteşugarilor, Cooperativa Drum Nou, UJCM Mureş, Cooperativa Haţegana şi multe altele erau sursele de unde femeile şi bărbaţii, dornici de a fi în pas cu moda, îşi achiziţionau ţinutele. Anii aceia au fost ani de glorie ai modellingului românesc, deoarece sunt cei care au dat  cele mai importante figuri ale modei, multe dintre acestea devenind, astăzi, vedete extrem de cunoscute şi îndrăgite.

stanga
dreapta
2 img 0795 jpg jpeg
3 img 0796 jpg jpeg
12 img 0808 jpg jpeg
13 img 0809 jpg jpeg
14 img 0810 jpg jpeg
15 img 0811 jpg jpeg
16 img 0812 jpg jpeg
17 img 0813 jpg jpeg
18 img 0814 jpg jpeg
19 img 0815 jpg jpeg
20 img 0817 jpg jpeg
21 img 0818 jpg jpeg
4 img 0797 jpg jpeg
22 img 0820 jpg jpeg
5 img 0801 jpg jpeg
6 img 0802 jpg jpeg
7 img 0803 jpg jpeg
8 img 0804 jpg jpeg
9 img 0805 jpg jpeg
10 img 0806 jpg jpeg
11 img 0807 jpg jpeg

CĂTĂLIN BOTEZATU

22 img 0820 jpg jpeg

Manechin la APACA în Epoca de Aur a modei româneşti, vedeta care are, astăzi, 54 de ani, şi-a depăşit demult condiţia de fotomodel, fiind, de ani buni, designer şi prezentator TV. Însă rampa de lansare a fost şi pentru el, ca şi pentru multe alte modele ale vremurilor sale, Casa de Modă Venus, condusă de Zina Dumitrescu. El a fost selecţionat de Mama Zina în 1984, fiind, şi la vremea aceea, un bărbat pedant, atrăgător şi înalt. El a ajuns din revistele de modă în reclamele vremurilor şi chiar şi în lumea fashion-ului internaţional. La nici un an de la lansarea lui în acest domeniu, Cătălin a obţinut, în Republica Federala Germania, la Frankfurt, titlul de cel mai bun manechin din Europa. Mai târziu, dându-şi seama că poate fi mai mult decât un manechin, a ales să îşi pună în valoare spiritul artistic şi a plecat la Milano să studieze la Institutul European de Modă. Talentul său l-a dus chiar în atelierul celebrului Giani Versace, unde a fost o perioadă ucenic. Imediat după Revoluţie, Casa de Modă Europa îl numea director de stil. 

ROMANIŢA IOVAN

21 img 0818 jpg jpeg

Pe vremea aceea purta numele de Romaniţa Ciolcan şi era una dintre favoritele podiumului din perioada comunistă. Aceasta a studiat Managementul Turismului la ASE, însă nu a ajuns să profeseze în domeniu deoarece statutul de model şi, mai apoi, de designer i-au adus mult mai multe satisfacţii, beneficii, dar şi venituri. "Din 1986 până în 1991, am fost manechin. Câştigam bine - 2.800 de lei pe lună - plus colaborările la Casa de Modă Venus, adică încă 500 lei. Vorbim de un salariu echivalent cu salariul unui economist. Eu eram studentă pe vremea aceea la ASE şi mă gândeam că în momentul în care termin facultatea o să am mai puţini bani decât ca manechin" a declarat aceasta într-un interviu. După Revoluţie, la fel ca şi Cătălin Botezatu, Romaniţa a luat calea designului. Mulţi spun că suportul financiar l-a primit de la iubitul ei de la acea vreme, Irinel Columbeanu. 

BIANCA BRAD

12 img 0808 jpg jpeg

Cu un zâmbet larg, trup de zeiţă şi privire de model internaţional, Bianca şi-a creat propriul drum în lumea model comuniste. Dacă mulţi dintre colegii ei au ales să facă trecerea la propriile afaceri, ea visa să fie actriţă, ca multe alte manechine de talie internaţională care şi-au încercat norocul în cinematografie. Văzând o poză în care Bianca era extrem de expresivă, regizorul Şerban Marinescu o distribuie în filmul Domnişoara Aurica. Creşte în ea pasiunea pentru acest domeniu, iar în 1988 intră la IATC. Şi pe cât de promiţător suna viitorul ei, pe atât de plin de dramă s-a dovedit a fi. Urmează, mai târziu, cursurile de actorie ale unei şcoli din New York şi ajunge să fie distribuită în producţii ale programelor din Germania , PRO 7 şi DSF. După un divorţ, drama prin care a trecut odată cu moartea fiicei sale, Emma şi arestarea iubitului său, Aurel Frăţilă pentru trafic de armament, Bianca s-a dedicat complet proiectelor personale şi fiului ei, Luca, astăzi în vârstă de 15 ani.

EUGENIA ENCIU

2 img 0795 jpg jpeg

Numele ei vă sună multora cunoscut, mai ales dacă sunteţi din generaţia tânără, căci fiica ei, Diana Enciu, este model... pe Instagram. Ea face parte din duo-ul de influenceri Fabulous Muses, printre primele care s-au lansat în acest domeniu cu un blog de stil. Talentul de a poza îl moşteneşte de la mama ei, Eugenia Enciu, cu care aceasta seamănă foarte bine. În prezent, Eugenia deţine un atelier de modă ce îi poartă numele şi creează ţinute extrem de moderne, ce pot concura oricând cu colecţiile internaţionale. Cele mai cunoscute colecţii ale sale sunt cele de rochii de mireasă, ea fiind, de altfel, cea care a conceput designul rochiei pe care fiica ei a purtat-o la nunta cu Otravă.

MELEK AMET

16 img 0812 jpg jpeg

Recunoscută drept primul manechin din România ce provenea din comunitatea tătărască, aceasta a plecat dintre noi, la vârsta de 49 de ani, răpusă de cancerul ovarian, răpită, parcă, prea devreme de lumea al cărui nume îl purta, căci în turcă Melek înseamnă înger. După două căsnicii ratate şi îndelung comentate, una fiind cu fiul unuia dintre miniştrii din perioada comunistă, Mircea Trofin, aceasta a rămas singură. După ce s-a retras din lumea podiumului, Melek a înfiinţat agenţia de fotomodele Blu Models, a devenit Preşedintele Comisiei de Femei a Uniunii Democratice Turce din Romania, avea propria emisiune de televiziune şi s-a ocupat o perioadă de show-room-ul designerului Ingrid Vlasov.Recente pe Ok! Magazine

alberts14 jpg
negru83 jpg
gradina jpg
crisan jpg
Brian Austin Green și Sharna Burgess jpg
Julia Roberts și George Clooney jpg
Kim 80 jpg
mihai9 jpg
clap0 jpg
carmen78 jpg
ristei1 jpg
img 1 jpg
david popovici
Eva Zaharescu jpg
ela31 jpg
image png
festival1 jpeg
teo4 jpg