Cum să-ţi îngrijeşti hainele pentru a te bucura de ele cât mai mult
Probabil ai observat că, odată cu trecerea timpului, hainele tale încep să-şi piardă din culoare, iar textura materialelor, odată delicate şi pufoase, are de suferit.
Materialele de calitate premium nu sunt potrivite pentru bugetul oricui, aşa că trebuie să ai grijă ca articolele tale vestimentare să reziste cât mai bine în timp. Fie că este vorba de spălări prea dese sau decolorări, hainele tale preferate depind şi de obiceiurile pe care le ai în viaţa de zi cu zi. Iată ce ar trebui să faci:
Foloseşte programele potrivite la uscător
De-a lungul timpului, uscarea rufelor la maşină a fost considerată nepotrivită pentru materiale. Tehnologia avansează însă şi la acest capitol, iar acum poţi alege uscatoare de rufe performante, care îţi pun la dispoziţie mai multe programe în funcţie de materialele pe care le usuci, culori sau cantitate. Avantajele pe care ţi le aduce un uscător de rufe te vor ajuta să economiseşti timp şi spaţiu, deoarece vei scăpa de rufele întinse pe balcon sau chiar în casă. Pentru ca totul să meargă bine, setează de fiecare dată programele recomandate şi separă hainele de materiale diferite. De asemenea, mai poţi folosi mingi pentru uscător, care au rolul de a împiedica formarea cutelor pe articolele tale vestimentare.
Aşază hainele corect în dulap
Regulile nu lipsesc nici când vine vorba de felul în care aşezi hainele în dulap după spălare. Dacă obişnuieşti să pui hainele pe umeraş, trebuie să ştii că cele de plastic sau sârmă pot întinde umerii, mai ales în cazul puloverelor groase de iarnă. Acestea ar trebui împăturite şi aşezate pe unul dintre rafturile dulapului tău. Poţi opta pentru umeraşe de mai bună calitate, precum cele din lemn sau cele cu textură antialunecare.
Hainele depozitate în dulap, fie că este vorba de cele pe care le foloseşti zi de zi sau cele pentru alt sezon, au nevoie de spaţiu. Încearcă să nu înghesuieşti cât mai multe haine pe un raft, deoarece acestea vor forma cute, care duc la decolorare. Dacă nu mai ai suficient spaţiu în dulap, alege şi alte corpuri de mobilier care te pot ajuta să laşi hainele să respire.
Calcă la temperaturile potrivite
Fierul de călcat poate fi prietenul sau duşmanul tău, în funcţie de câtă atenţie oferi temperaturii cu care calci. Fiecare material are anumite nevoi. Iată care sunt temperaturile potrivite:
- Bumbac – 204°C
- Nylon – 135°C
- Vâscoză – 190°C
- Poliester, mătase, lână – 148°C
- Lycra – 135°C
- Pânză – 230°C
Majoritatea materialelor, în special bumbacul şi pânza, pot fi călcate când sunt încă umede sau cu abur. Nu ezita să foloseşti spray-ul pentru materiale precum nylon sau vâscoză, dar evită să foloseşti funcţia cu abur pentru acestea.
Spală hainele mai rar
Procesul de spălare a hainelor le expune la mişcări şi frecări repetate, fapt care duce la uzarea materialului. De aceea, în timp culorile vor începe să se estompeze, iar materialele vor deveni mai aspre. Dacă hainele tale nu sunt murdare, cel mai probabil nu trebuie spălate după fiecare purtare. Desigur, situaţia actuală te poate împinge să speli mai des pentru a igieniza hainele tale şi ale familiei, însă nu trebuie să exagerezi. Ţine minte câteva informaţii esenţiale despre spălarea hainelor:
- Spală mereu materialele de culoare închisă pe dos.
- Optează pentru înălbitoare care nu afectează hainele colorate.
- Separă hainele cu elemente din metal de cele delicate.
- Foloseşte mereu setările potrivite în funcţie de materiale.
Dacă totuşi alegi să speli hainele frecvent, evită articolele vestimentare care necesită atenţie specială sau materialele pretenţioase. Acestea sunt potrivite în cazul hainelor pentru evenimente speciale, pe care nu le porţi oricând.
Cu toţii ne dorim haine pe care le putem purta cât mai mult şi care arată ca noi până când ne plictisim de ele. Totuşi, materialele sunt sensibile la uzură, aşa că va fi nevoie de atenţie de fiecare dată când pui haine la spălat, la uscat sau în dulap. Obiceiurile bune te vor ajuta să te bucuri de o garderobă plină de culoare şi bun gust.
Sursa foto: pexels.com