Donatella Versace – Regina modei

15 aprilie, 2011

Vestită pentru petrecerile ei fastuoase, preferinţa pentru diamante şi apetenţa pentru lux şi extravaganţă, italianca s-a transformat, peste noapte, din muza celebrului ei frate, designerul Gianni Versace, în stăpâna unui brand internaţional de modă

Pe 22 iulie 1997, Catedrala din Milano devenise neîncăpătoare pentru mulţimea îndoliată venită să-şi ia rămas bun de la marele Gianni Versace, decedat în urma atacului unui criminal în serie, chiar în faţa casei lui din Miami. Printre cei veniţi să-şi exprime regretul şi să prezinte condoleanţe familiei regretatului creator de modă îi puteai vedea pe foştii lui colegi de breaslă, Giorgio Armani, Karl Lagerfeld, Carla Fendi, Tai Missoni ori pe mai vechii săi prieteni, prinţesa Diana, Naomi Campbell, Carla Bruni, Madonna, Courtney Love, Carolyn Bessette-Kennedy, Luciano Pavarotti, Alberto Tomba, Sir Elton John şi Sting. Aceiaşi care, în timpurile fericite, erau nelipsiţi de la defilările casei de modă ori de la petrecerile date de Versace.

În spatele vălului negru, cufundată în cea mai dureroasă tăcere şi neconsolare, Donatella îşi plângea fratele, dispărut mult prea devreme şi mult prea tragic. Alături de ea, doar Santo, celălalt frate al ei, îi împărtăşea în mod egal durerea. Copiii lor, Allegra şi Daniel şi, respectiv, Francesca şi Antonio, erau prea mici pentru a înţelege pe deplin ce s-a întâmplat, cu toate că erau foarte apropiaţi de unchiul lor, care îi răsfăţa şi le daruia absolut tot ce voiau.

Şocul dispariţiei lui Gianni Versace a trenat multe luni în familia lor, presa speculând pe marginea adevăratului motiv pentru care acesta a fost ucis cu premeditare. Agitaţia produsă în jurul prinderii criminalului de origine filipineză Andrew Cunanan, dat în urmărire internaţională de FBI, n-a făcut decât ca misterul să se adâncească şi mai mult, având în vedere că acesta era căutat pentru alte patru crime, aparent fără legătură între ele. Iar când Cunanan a decis să-şi curme viaţa pentru a nu fi prins, cazul morţii lui Versace a rămas neelucidat.

Ulterior, aflam din cartea lui Giuseppe Di Bella, un fost membru al mafiei din Calabria, că el a fost ucis din cauza unor datorii pe care le avea faţă de mafia italiană. Potrivit lui Di Bella, Gianni Versace era folosit de capii grupării mafiote în diverse operaţiuni de spălare de bani. „Erau în joc sume uriaşe, provenite din traficul de droguri, şantaj, cămătărie, munţi de bani care trebuiau spălaţi“, a spus fostul mafiot.

Tot de la autorul cărţii aflam şi că membri ai grupării N'drangheta din Calabria voiau să fure cenuşa lui Versace, pentru a şantaja apoi familia, însă ulterior au renunţat la acest plan. Familia creatorului de modă a infirmat aceste acuzaţii, însă şeful departamentului antimafie Giancarlo Capaldo a considerat la acea vreme că informaţiile furnizate de Giuseppe Di Bella ar putea constitui o pistă valoroasă.

Între timp, Donatella, pe care fratele ei o prevenise încă de pe vremea când a fost diagnosticat cu cancer la ureche că, dacă se va întâmpla să moară, ea e cea care trebuie să preia frâiele afacerii lui, nu găsea forţa să-i împlinească atât de curând dorinţa. Ştia foarte bine ce avea de făcut, din moment ce petrecuse 20 de ani alături de Gianni, urmărindu-i îndeaproape ascensiunea şi, pe undeva, aducându-şi contribuţia la faima lui internaţională. „După moartea fratelui meu, m-am gândit să ies din industria modei. Pierderea lui mi-a provocat o durere atât de mare, încât credeam că moda nu poate exista fără Gianni. Pe urmă, mi-am dat seama că menirea mea este să-i continuu munca şi să fac ca brandul Versace să existe în continuare şi să fie tot mai bun. Asta m-a ajutat să merg mai departe“, mărturisea ea.

Astfel, la un an de la decesul lui, Donatella îi invita pe mai vechii lor colaboratori şi prieteni la hotelul Ritz din Paris la un nou show Versace. Pe un podium de sticlă construit deasupra unei piscine, ea şi-a prezentat prima colecţie în faţa unei asistenţe selecte, care i-a aplaudat deopotrivă curajul şi talentul. Era un prim succes, căruia i-au urmat şi altele, odată cu extinderea brandului în domeniul bijuteriilor, decoraţiunilor, mobilierului de interior şi în industria hotelieră.

Dar în spatele strălucirii de pe catwalk şi a declaraţiei în forţă că brandul Versace are un nou conducător, Donatella era departe de a-şi fi consumat drama. În intimitatea vilei ei din Caraibe, ea refuza să se consoleze că nu-l va mai vedea niciodată pe cel pe care îl iubise până la veneraţie şi pentru care a fost, de-a lungul vieţii, muza supremă. Iar noile ei sarcini din cadrul companiei erau o provocare cărora nu ştia dacă le va putea face faţă. Doborâtă de stres şi amărăciune, Donatella şi-a găsit alinarea în cocaină şi alcool, care o ajutau, pe moment, să-şi amorţească durerea. Câţiva ani mai târziu, la petrecerea de majorat a fiicei sale, Allegra, Elton John i-a atras atenţia că joacă un joc periculos. În urma intervenţiei artistului, Donatella s-a internat în clinica The Meadows din statul american Arizona şi s-a eliberat de dependenţa de droguri.

(citiţi continuarea în nr. 29 al revistei OK! România)

Foto: NORTHFOTO, GULIVER/WIREIMAGE/GETTY IMAGESRecente pe Ok! Magazine

UNTOLD DUBAI 2024 jpg
James Hype (4) png
Timișoara Fashion Week Instagram jpg
eveniment lux distractie jpg
CadoulSpecial   cosuri cadou (1) jpg
cub andreea berecleanu eva zaharescu png
termosemineu peleti bricolaj market 3 jpg
okmagazine warren jones LFlVuWLjYEo unsplash jpg
Salată grecească (2) jpg
6 electrocasnice incorporabile bucatarie jpg
Centrul de excelenta in endoscopia digestiva diagnostica si terapeutica SANADOR Floreasca (3) jpg
Corona Island image (2) jpg
Cardigane Dama okmagazine png
p g i dm romania inaugureaza anul acesta doua sali de clasa unicat in jude ele calara i i timi jpg
poza okmagazine ro jpg
okmagazine ro   Cum să alegi o husă de telefon care să ofere echilibru între aspect și siguranță jpg
Cum să ai grijă mereu de zâmbetul tău jpg
Ai o cameră în plus pe care nu o folosești  Iată în ce o poți transforma! jpg