MADE IN RO: Claudia Castrase, eleganţă minimalistă
Claudia seamănă foarte mult creaţiilor ei minimaliste, unele inspirate de stilul japonez sau nordic. Iar look-ul acesta clean şi rafinamentul venit din simplitate sunt tocmai atuurile apreciate şi de vedetele care îi aleg creaţiile.
Are o eleganţă discretă, afişează mult calm şi urmează cu sfinţenie regula „no make up“ (pe care a încălcat-o cu greu pentru şedinţa noastră foto!). Născută în Alba Iulia, Claudia Castrase e o prezenţă extrem de naturală, asemenea poveştii ei. N-a avut ocoluri, contorsiuni, abandonuri sau drame în drumul ei de până acum. După ce a absolvit secţia modă la Universitatea de Arte, şi-a înfiinţat imediat propriul atelier. Un pas curajos pentru majoritatea – dar care ei i s-a părut foarte firesc, dat fiind că vine dintr-o familie de antreprenori (fără nicio legătură cu domeniul artelor, însă). Şi cum în ultimele luni de facultate lucrase la Casa de Modă Venus, acolo le-a întâlnit pe cele care aveau să-i fie croitorese şi care au urmat-o în proiectul ei. „Tatăl meu mi-a luat o maşină de cusut şi o masă de călcat şi mi-a dat nişte bani de materiale. Nici nu mi-am pus problema de a mă angaja undeva. Ai mei au o afacere de alt gen şi atunci au încurajat firesc antreprenoriatul.
Nu li s-a părut nimic anormal să-mi deschid eu un atelier. Acum poţi începe în diverse moduri afacerea ta în modă. Poţi face direct în fabrică hainele, alegând să nu mai ai un atelier clasic, aşa cum am eu. Pentru că eu am un atelier ca la Paris. Fac şi la comandă, şi colecţii“, povesteşte Claudia, care lucrează cu doar trei oameni: o croitoreasă, o cusătoreasă şi asistenta ei. La patru ani de la deschiderea atelierului, s-a făcut remarcată la Festivalul de Modă de la Iaşi. „Atunci a fost, practic, prima mea colecţie de podium. Trebuia să fie perfectă şi aşa a şi fost, cu tot cu accesorii. Atunci aş fi putut să-mi aleg orice temă. M-am gândit mult şi, pur şi simplu, într-un moment de relaxare mi-am dat seama că pe mine m-a atras mereu minimalismul Japoniei. Şi am creat o colecţie şi acum actuală şi foarte purtabilă.“ Într-adevăr, în acel moment din 2007 Claudia îşi are rădăcinile creative şi acum. Atunci şi-a descoperit, de fapt, identitatea creativă, care-i defineşte şi acum outfiturile. Stilul acesta minimalist şi eleganţa simplă îşi păstrează prospeţimea şi aerul rafinat de la an la an, lucru apreciat şi de vedetele care îi aleg creaţiile. Cel mai recent, Claudia a creat o colecţie capsulă împreună cu Carla Szabo. „A fost un transfer de energii şi creativitate foarte frumos“, povesteşte designerul care, la începutul anului se va pregăti să plece la Săptămâna Modei de la Paris. „Acum, după 11 ani, nu-mi explic cum s-au întâmplat atât de repede lucrurile. Ce curaj am avut! Eram în Bucureşti, nu ştiam multă lume. Eu fiind din Ardeal, n-aveam aici cunoştinţe, dar cred că destinul te duce acolo unde trebuie!”.
One upon a time
Îmi amintesc că, în copilărie, i-am spus la un moment dat bunicii mele: «Eu o să fac costume de film». Şi uite că, printre altele, asta am făcut: am lucrat la câteva piese de teatru, am realizat patina de costum pentru pelicula Amen (foto jos) a lui Costa Gavras şi am fost asistentă de costume la Van Wilder 2, o comedie cu o echipă foarte frumoasă. Au fost două experienţe extraordinare. Revenind, mi-am descoperit talentul la desen în clasa a şaptea, dintr-o dată, la ora de desen, într-o şcoală obişnuită de cartier. Şi apoi nu m-am mai putut opri din desenat şi pictat. Schiţele le fac şi acum tot eu. N-aş lăsa niciodată pe altcineva. Şi dacă am avea timp să facem toate schiţele mele în atelier! (râde)
This fall in my eyes
Ideal ar fi să te gândeşti la tine ca la un personaj dintr-un film, dintr-o poveste, să te joci cu piese vintage, rochii vintage, suprapuse cu piese noi. Îndrăzneşte să-ţi creezi un look mai feminin şi mai dramatic, în stil hippie glamour. Aşa văd eu toamna asta!
Show versus online
De anul trecut n-am mai avut un show de modă. Mi-e dor să fac prezentări. Sunt dificile, într-adevăr, pentru şapte minute de prezentare se lucrează luni de zile, e stres maxim, dar mi-e dor de asta. Însă în România tot n-ai unde să faci un festival cum trebuie. E şi o cheltuială care nu-ţi aduce cât vrei înapoi. Sistemul din afară e următorul: după prezentare, rămâi o săptămână şi vin buy-eri din toate colţurile lumii. Totul are o logică. La noi, prezentarea e un performance, dar mai mult de-atât… De-asta prefer să mă focusez pe online acum.
Tough times
Au fost câţiva ani la rând când, în perioada ianuarie-martie, lucrurile mergeau prost. De fapt, aşa era în toate domeniile, dar începusem să mă gândesc să închid afacerea şi să mă angajez. Însă m-am maturizat şi am reuşit să trec peste acele momente. Ba chiar mi-am dat seama că erau cele mai bune perioade în care puteam să creez cum trebuie. Neavând clienţi, era, de fapt, cea mai bună perioadă. Şi m-am obişnuit aşa, ca în acele luni să creez noutăţi.
Going abroad
Favourite designers
Mi-a plăcut ultima colecţie Dior, care dovedeşte un nivel maxim de profesionalism şi creativitate. Asta trebuie să se facă acum în modă. De câţiva ani buni îmi place Valentino, îi admir pe cei de la această casă de modă pentru povestea asta pe care-o spun, pentru feminitate şi bun gust. Iar un designer mai nou care-mi place e Delpozo, foarte modern şi abstract.
I wish…
Eu sunt propriul PR. Şi diversele personalităţi pe care le îmbrac fac parte din aceeaşi poveste cu mine. Dar realizez perfect importanţa unui PR profesionist. Şi, mai devreme sau mai târziu, aceştia vor fi paşii pe care-i voi urma: îmi voi lua un PR, dar şi un agent în străinătate.
foto: sorin stana, roxana enache photography, www.cinemagia.ro
machiah: Maria El Dani