Poliţia modei cu Iulia Albu: Déjà vu - Plagiatul în modă

15 octombrie, 2011

"Faimoasa rochie bandaj a văzut pentru prima oara lumina podiumului în anii '80, când celebrul designer Hervé Léger, cunoscut în prezent ca Hervé Leroux, ar fi văzut câteva fâşii de material

"Faimoasa rochie bandaj a văzut pentru prima oara lumina podiumului în anii '80, când celebrul designer Hervé Léger, cunoscut în prezent ca Hervé Leroux, ar fi văzut câteva fâşii de material aruncate în atelierul său din Paris."

"Pare incredibil, însă motivaţia principală a creatorului a fost aceea de a economisi materialul, găsind o modalitate ingenioasă de folosire a acestor reziduuri textile"." Cam aşa sună prezentarea rochiei bandaj în cele mai multe materiale pe această temă. În acest articol vă voi vorbi însă despre ADEVĂRATA istorie a rochie bandaj, despre ceea ce nu se spune şi ceea ce prea puţini ştiu...

(în imagine: Victoria Beckham)

Pe 7 iunie 1940 se năştea cel ce avea să fie ulterior cunoscut ca "The king of cling". Azzedine Alaïa a trebuit să mintă în privinţa vârstei sale pentru a fi admis la Şcoala de Belle-Arte, unde începe să studieze sculptura. În 1957, Alaïa se mută în Paris pentru a lucra în modă. Ucenicia în atelierele Christian Dior, Guy Laroche şi Thierry Mugler modelează stilul tânărului designer, neinfluenţându-i însă identitatea.

(în imagine: Brooklyn Decker)

"Semnătura" celebrului designer se evidenţiază la începutul anilor '80: piese croite din fâşii de piele, combinaţii piele-dantelă, rochii cu fermoare aparente, faimoasele rochii supraelastice din "houpette", un material elastic ce modeleaza formele corpului. Constanta rămâne însă "construcţia" fiecarei piese, construcţie identică cu cea a celebrului corset, tiparele sale respectând principiile de bază ale croiului de corset, incluzând balenele, intariturile etc.

(în imagine: Rachel Weisz)

Cu totul întâmplător, Hervé Léger ar fi lucrat pentru celebrul Alaïa, fapt care însă nu este menţionat în biografia celui dintâi. Acuzat de plagiat de către maestrul său, Léger îşi continuă nestingherit activitatea, construindu-şi o semnătură din prezentarea repetitivă a unui singur item: ROCHIA BANDAJ, o copie a rochiei bodycon aparţinând veritabilului geniu, Azzedine Alaïa.

(în imagine: Gisele Bündchen)

În septembrie 1998, BCBG Max Azria Group achiziţionează brandul Hervé Léger, designerul fiind în prezent cunoscut sub numele Hervé Leroux. Rochia bandaj este în continuare nelipsită din colecţiile brandului, purtată de celebrităţi şi adulată de milioane de fashioniste...

Acum ştiţi de ce nu voi achiziţiona niciodată o rochie Hervé Leger... precum şi motivul pentru care Azzedine Alaïa rămâne maestrul incontestabil al sculpturii în modă.

(în imagine: Kelly Rowland)

Foto: Reuters