Sfaturi inteligente pentru rufe perfect curate

22 aprilie, 2020
1 sfaturi inteligente pentru rufe perfect curate jpg jpeg

Să ai rufe perfect curate pare o chestiune banală. Nu este deloc aşa. Dacă rufele nu sunt spălate corect, ele nu se vor curăţa şi igieniza cum trebuie şi se pot deteriora.

În fapt, toată lumea ştie să pornească o maşină de rufe. Pui rufele murdare, pui detergent şi apeşi pe buton. Oare asta să fie tot?

Mai mult nu înseamnă mai bine

Dacă vei pune mai mult detergent decât este necesar, asta nu înseamnă că rufele vor fi mai curate. Dacă foloseşti prea mult, rufele vor avea urme sau nu se vor clăti suficient; prea puţin înseamnă că procesul de spălare nu va fi eficient. Contează în mod esenţial să alegi exact tipul de detergenti rufe potrivit. Rufele albe au nevoie de detergenţi cu oxigen, cele colorate de unul adecvat, care protejează culoare. Există diferenţe clare între detergenţii tip capsulă, pudră şi gel, fiecare în parte fiind bun pentru un anumit tip de spălare. Esenţial este să respecţi cantitatea recomandată pe ambalajul produselor (pe care este indicat să le citeşti!), care de regulă se stabileşte în funcţie de câte kilograme de rufe speli.

Mai mult detergent se adaugă doar dacă rufele sunt foarte murdare. În acest caz vei pune în maşina de spălat mai puţine rufe. Doar aşa procesul de spălare va fi cu adevărat eficient.

Foloseşte toate programele maşinii de spălat

Opt din zece familii folosesc exclusiv un singur program la maşina de spălat. Cinci din zece aleg două programe cu durată şi temperaturi diferite şi doar doi din zece adaptează programul maşinii la conţinut.

Nu întâmplător maşina de spălat rufe are mai multe programe. Fiecare are un anumit ciclu de spălare, adaptat unui anumit tip de rufe sau haine. În consecinţă, ar fi ideal dacă ai studia cu atenţie cartea tehnică şi dacă ai folosi maşina de spălat la capacitatea ei reală.

Lenjeria de pat, de exemplu, este cu adevărat curată şi igienizată dacă este spălată cel puţin 60 de minute la minimum 60 de grade. Altfel o faci degeaba!

Balsamul nu este bun mereu

Balsamul de rufe miroase frumos şi face rufele moi. Este adevărat, dar balsamul de rufe este un compus chimic care are rolul de a modifica proprietăţile fibrelor. Exact din acest motiv nu este recomandat în cazul prosoapelor. Acestea îşi pierd calitatea de a absorbi umezeala, dar balsamul este util în cazul hainelor care trebuie călcate.

Pregăteşte hainele înainte de a le spăla

Înainte de a le pune în maşina de spălat hainele trebuie „pregătite”. Încheie fermoarele şi pune lenjeria delicată în săculeţi de plasă. Închide nasturii hainelor, iar pe cele mai sensibile întoarce-le pe dos. Spală împreună toate piesele unei lenjerii de pat. Se vor uza uniform şi este cel mai bine aşa. Nu uita să verifici buzunarele. Un şerveţel de hârtie uitat va produce un veritabil dezastru – se rupe şi se lipeşte de haine, care vor fi foarte greu de curăţat după.

Inspectează hainele în lumină puternică înainte să le speli. Dacă le evaluezi gradul de murdărie în lumină slabă ai putea rata unele pete şi nu vei alege programul şi detergentul corect. Petele simple de praf şi de pământ ies în primele două minute de spălare, deci dacă hainele nu sunt foarte murdare, alege cel mai scurt ciclu de spălare.

Curăţă periodic maşina de spălat

Şi maşina care spală rufe trebuie spălată din când în când. Pune o doză de detergent, sau un produs special destinat igienizării maşinii şi programeaz-o să facă o tură completă la un program scurt, cu apă caldă de circa 40-50 de grade. Operaţiunea trebuie făcută o dată la o lună, dacă speli frecvent, sau mai rar dacă foloseşti maşina săptămânal.

O recomandare utilă este să nu depozitezi hainele murdare în tamburul maşinii. Cel mai bine acestea stau în coşul cu rufe murdare. Şi încă ceva: nu pune niciodată rufe umede în coş. Vor mucegăi, iar petele şi urmele strică hainele şi se curăţă foarte greu.

Hainele negre

Lucrurile negre trebuie ratate cu aceeaşi atenţie ca şi cele albe. Se spală mereu cu un detergent potrivit, special pentru haine negre, mereu pe dos şi cu apă rece. Este bun mai ales un detergent lichid (nu praf, nu capsule) sau săpun lichid.

Câteva trucuri de la bunica care funcţionează şi azi

Bunica avea haine perfecte. Şi nu folosea maşina de spălat. Câteva din trucurile vechi sunt bune şi azi:

  • Apa oxigenată igienizează foarte bine şi albeşte. Îndepărtează foarte bine petele de sânge, cafea, vin roşu. 100 de mililitri sunt suficienti pentru cinci kilograme de rufe albe;
  • O cană de oţet alb adăugată în sertarul pentru balsam păstrează şi întăreşte culoarea hainelor negre, care rămân strălucitoare şi plăcute la atingere. Mirosul dispare complet la uscat;
  • Obiectele din lână se spală la 30 de grade, puse într-o faţă de pernă. Închide faţa de pernă în timpul spălatului;
  • Nu umple maşina la maximum. Dacă maşina are o capacitate de opt kilograme, nu pune la spălat mai mult de 6,5 kilograme de rufe.

Data viitoare când speli şi îţi pare complicat să respecţi toate aceste reguli, gândeşte-te la femeile care spălau rufe fără maşini cu program.

Sursa foto: pixabay.com



Recente pe Ok! Magazine

jeans 2 jpg
2 tatutu george mihaita tatutu webp
Obtine un zambet ca al vedetelor de la Hollywood cu fatete dentare Pretul nu mai este un impediment jpg
Femeie dormind, Pixabay jpg
Nepotul si bunicii stand pe canapea uitandu se la telefon 2489776393 jpg
calculator credit jpg
vacanță la mare  foto   Shutterstock jpg
bani euro pixabay jpg
Luna Plină a Lupului, Pixabay jpg
dieta   shutterstock 1936820239 jpg
Femeie stand ganditoare la geam 2292953975 jpg
mihai craiu jpeg
horoscop financiar jpg
clear cannabis p4q67XIT2aE unsplash (1) jpg
Gala Premiilor literare jpg
Planifică ți vacanța în Creta perfectă, în funcție de starea vremii! jpg
zodii care vor avea o iarna fericita jpg
okmagazine ro prosecco jpg