Ficatul gras: Factori de risc și metode de prevenție

5 septembrie, 2024

Ficatul gras, afecțiune cunoscută și sub denumirea de steatoză hepatică, este o problemă de sănătate caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime în celulele hepatice.

Ficatul gras  Factori de risc si metode de preventie jpg

În anumite cazuri, aceasta poate să fie însoțită și de o inflamație a ficatului, ceea ce poate duce la complicații severe dacă nu este tratată în mod corespunzător. Tocmai de aceea, este important să știi care sunt cauzele care pot duce la o astfel de boală, cum se manifestă, care sunt factorii de risc, dar și metodele de prevenție. Citește mai departe și informează-te corespunzător cu privire la steatoza hepatică.

Factori de risc care provoacă apariția ficatului gras

Nu se cunosc de fiecare dată cauzele care duc la apariția acestei probleme de sănătate, însă există anumite afecțiuni care pot duce la acumularea de grăsimi la nivelul ficatului, ceea ce îi poate îngreuna funcționarea în parametri optimi. Iată care sunt aceste afecțiuni care pot fi asociate și cu steatoza hepatică:

·        prediabet și diabet, pentru că rezistența la insulină, o caracteristică comună a acestor afecțiuni, determină celulele hepatice să acumuleze mai multe grăsimi,

·        obezitate: excesul de grăsime corporală, în special grăsimea viscerală care se acumulează în jurul organelor interne, poate duce la acumularea de grăsimi în ficat,

·        nivelul redus de trigliceride serice, pentru că declanșează un dezechilibru în metabolismul grăsimilor,

·        hipertensiunea arterială este un factor de risc major, pentru că deteriorează vasele de sânge, ducând la inflamație și, implicit, la acumularea de grăsimi,

·        hepatita C este o infecție virală care afectează ficatul și poate duce la inflamație cronică, favorizând, la fel ca afecțiunea anterioară, acumularea de grăsimi,

·        boala Wilson este o afecțiune rară, care determină acumularea în exces a cuprului în organism, inclusiv la nivelul ficatului, ducând la apariția unor leziuni hepatice,

·        sindromul Reye este o afecțiune rară, dar gravă, care cauzează inflamație și leziuni la nivelul ficatului, ducând la acumularea de grăsimi la nivelul acestui organ.

Cum să previi eficient steatoza hepatică?

Cu toate că boala ficatului gras nu se manifestă prin simptome concludente, trebuie să știi că este foarte periculoasă pentru sănătate, mai ales dacă nu se intervine în timp util cu un tratament eficient, stabilit de medicul de specialitate. În cazul în care ești predispus la această problemă de sănătate, cel mai bine ar fi să pui în aplicare câteva metode cu ajutorul cărora poți preveni ficatul gras.

Asigură-te că ai parte de o alimentație sănătoasă, care să fie compusă din cât mai puține grăsimi animale, bogată în legume, fructe și, bineînțeles, grăsimi sănătoase. Ai grijă să nu lipsească sub nicio formă din rutina alimentară de zi cu zi uleiul de măsline și avocado. Pe lângă o alimentație corectă, nu omite nici activitățile fizice, pentru că te ajută să-ți protejezi ficatul de grăsimi, dar și să fii cât mai în formă.

O altă metodă care poate să aibă un impact puternic asupra ficatului este să nu consumi alcool sau să o faci, dar cât mai controlat. Alcoolul degradează semnificativ sănătatea țesutului hepatic, favorizând inflamația și acumularea de grăsimi.

Pe lângă toate acestea, la recomandarea medicului sau farmacistului

poți consuma pastile cu silimarină pentru ficat gras, pentru că silimarina, un extract din semințele de ciulinul de lapte, este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii. Ajută atât la protejarea și regenerarea celulelor hepatice, cât și la reducerea stresului oxidativ și a inflamației.

Înainte de a începe să folosești aceste pastile, cel mai bine ar fi să te consulți cu un medic specialist în legătură cu doza necesară, dar și cu durata folosirii lor, pentru a te asigura că faci totul ca la carte. Doar medicul poate să te îndrume corespunzător, în urma unor analize de laborator sau examinări clinice, pentru a vedea concret care e starea de sănătate a ficatului.



Recente pe Ok! Magazine

Answear RED 2 jpg
Idei de bauturi interesante pe care sa le testezi alaturi de prietenii tai jpg
Vocea României jpg
musical  jpg
Cum să te distrezi în Dubai fără să cheltuiești o avere jpg
Cum să eviți cele mai comune greșeli în alegerea patutului pentru copii jpg
okmagazine ro (3) jpg
mEfVefl   Imgur png
Selena Gomez  foto   Shutterstock jpg
afis Timisoara Fashion Week jpeg
Top 3 investitii inteligente pentru afacerea ta in 2024 jpg
1 Perfection (VILLA BASTIDES) 0388 E (1) png
Singurele sucuri nutritive de care ai nevoie bune si pentru cei mici   iata care sunt! jpg
Relokat no brand photo jpg
avanpremiera filmului Ca fetele cu Maia Morgenstern si Adriana Trandafir (7) jpg
Legatura dintre magneziu si tensiunea arteriala jpg
Anna Netrebko jpeg
4 jpg