Fraţi care au câştigat Oscarul
Cine a mai obţinut această performanţă în familie, înaintea lui Ben şi Casey Affleck?
Pentru unii, părea greu de crezut că Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal va fi câştigat de Casey Affleck anul acesta. Şi asta fiindcă mai celebrul său frate, Ben, are deja două: unul câştigat în 1998, împreună cu Matt Damon, pentru scenariul peliculei Good Will Hunting, şi unul în 2013, pentru cel mai bun film al anului, Argo. Da, e adevărat: Ben nu a luat până acum un Oscar pentru interpretare. Nu ştim dacă între cei doi fraţi există gelozii, dar ştim sigur că nu sunt singurii care şi-au măsurat puterile în faţa acestei statui, câştigând câte unul fiecare...
Shirley Maclaine şi Warren Beatty
Shirley şi Warren
Terms of Endearment (1983) i-a adus lui Shirley un Oscar pentru cel mai bun rol principal - asta la doi ani după ce Warren - da, chiar el, autorul gafei din marea seară a Oscarurilor de anul acesta - câştigase trofeul pentru cea mai bună regie, cu filmul Reds.
Joan Fontaine şi Olivia de Havilland
Joan şi Olivia
Prima a câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă graţie rolului din Suspicion (1941). Olivia, pe de altă parte, a obţinut două Oscaruri: unulpentru rolul din To Each His Own (1946), şi unul pentru The Heiress (1949). Ele sunt singurele surori din istoria Hollywoodului care au luat Oscaruri pentru interpretare în rol principal.
Ethan Coen şi Joel Coen
Ethan şi Joel
Cine nu-i ştie pe genialii fraţi Coen? Spre deosebire de alte perechi de fraţi, ei au împărţit succesul, pentru că fac o echipă extraordinară. Astfel, au câştigat un Oscar pentru cel mai bun scenariu cu filmul Fargo (1996) - plus alte trei Oscaruri cu No Country for Old Men (2007) - pentru cel mai bun film, cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu adaptat.
Ethel şi Lionel Barrymore
Lionel Barrymore
Ea a câştigat Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar cu prestaţia din None, But the Lonely Heart (1944), unde juca alături de Cary Grant. Fratele ei, Lionel, câştigase deja premiul pentru cel mai bun actor cu rolul din A Free Soul (1931).
Ei au fost nominalizaţi
S-o spunem pe cea dreaptă: nici nominalizarea la premiul Academiei Americane de Film nu e puţin lucru. Iar lor le-a ieşit asta:
Jane şi Peter Fonda: În această bătălie, a câştigat Jane, fiind nominalizată de şapte ori - şi câştigând de două ori, pentru Klute (1971) şi Coming Home (1978). Peter a fost nominalizat pentru scenariul de la Easy Rider (1969), dar şi pentru prestaţia în rol principal din Ulee's Gold (1997).
Jake şi Maggie Gyllenhaal: Jake a avut o şansă de-a lua trofeul pentru cel mai bun actor în rol secundar cu Brokeback Mountain (2005), în vreme ce Maggie a fost nominalizată cu rolul secundar din Crazy Heart (2009).
Meg şi Jennifer Tilly: Meg a sperat că va lua Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar cu Agnes of God (1985), iar Jennifer pentru Bullets Over Broadway (1994).
River şi Joaquin Phoenix: River a primit o nominalizare din partea Academiei după rolul secundar din Running on Empty (1988). Joaquin, pe altă parte, a dus mai departe pasiunea pentru actorie după moartea fratelui său, fiind nominalizat de trei ori: o dată pentru rol secundar, cu Gladiator, şi de două ori pentru rol principal, cu Walk the Line (2005) şi The Master (2012).
Julia şi Eric Roberts: Julia are în palmares 4 nominalizări - şi un trofeu, graţie rolului principal din Erin Brockovich (2000). Eric a fost mulţumit să primească nominalizarea pentru cel mai bun actor în rol secundar cu interpretarea din Runaway Train (1985).
Francis Ford Coppola şi Talia Shire: Aici, situaţia e una grea. Legendarul Coppola are 14 nominalizări, 5 trofee şi un Oscar pentru întreaga activitate. Sora sa, Talia, a fost nominalizată pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, datorită interpretării realizate chiar sub bagheta regizorală a fratelui, în The Godfather: Part II (1974). Doi ani mai târziu, însă, a reuşit să obţină o nominalizare şi pentru rol principal, cu prestaţia din Rocky (1976).
Sofia şi Roman Coppola: Sofia a primit trei nominalizări cu filmul ei, Lost in Translation (2003), câştigând premiul pentru scenariu original. Roman a primit o nominalizare, împreună cu Wes Anderson, pentru cel mai bun scenariu - cel al peliculei Moonrise Kingdom (2012). Astfel, Sofia şi Roman au marcat o dublă performanţă, datorită lor, familia Coppola fiind singura din istoria cinematografiei cu două generaţii de fraţi nominalizaţi la Oscar.
Foto: Getty Images