Gestionarea oboselii de sfârșit de an: 5 sfaturi pentru recăpătarea energiei

27 decembrie, 2023

Sfârșitul anului poate fi o perioadă epuizantă pentru mulți dintre noi, având în vedere că timpul trebuie să fie împărțit între sarcinile profesionale, pregătirile pentru sărbători și diversele responsabilități cotidiene.

efecte melatonina jpg

Oboseala poate să se acumuleze rapid, iar acest lucru afectează nu numai productivitatea, ci și starea generală de bine. Descoperă în articolul de mai jos cinci măsuri simple și eficiente pentru gestionarea oboselii de sfârșit de an și pentru recuperarea energiei necesare pentru a te bucura pe deplin de această perioadă festivă.

Fă o prioritate din somnul de calitate

Primul element esențial pentru combaterea oboselii este un somn adecvat. Organismul are nevoie de somn pentru a se reface, de aceea este necesar să te asiguri că dormi suficient în fiecare noapte. Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, poți lua în considerare măsuri precum:

●      stabilirea unei rutine - încearcă să mergi la culcare și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekend. În funcție de organismul fiecăruia, pot fi necesare șapte-opt ore de somn pentru o odihnă profundă

●      crearea unui mediu propice pentru odihna pe timpul nopții - camera trebuie să fie perfect întunecoasă, iar temperatura ideală a mediului ambiant nu trebuie să depășească 19° Celsius

●      evitarea ecranelor înainte de culcare - lumina lor albastră poate perturba producția de melatonină, hormonul somnului. Un nivel adecvat de melatonină în organism este esențial pentru reglarea ciclului veghe/somn. De asemenea, printre efectele melatoninei se numără neutralizarea radicalilor liberi, ceea ce poate contribui la o stare bună de sănătate a organismului.

Dacă, în pofida acestor măsuri, îți este dificil să adormi, suplimentele cu melatonină pot fi o soluție naturală pentru reglarea somnului.

Consumă alimente care îți oferă energie

Nu este niciun secret că o alimentație sănătoasă contribuie semnificativ la creșterea nivelului nostru de energie. Asigură-te că incluzi în dieta ta nutrienți esențiali precum:

●      vitamina C, care susține sistemul imunitar și combate oboseala. Citricele, avocado, pătrunjelul, ardeiul gras, alături de suplimente alimentare cu vitamina C pot asigura un bun nivel al acestui antioxidant în organism

●      magneziul, zincul și fierul, care sunt importante pentru menținerea energiei. Legumele cu frunze verzi, nucile, semințele și ciocolata neagră conțin magneziu, crustaceele și lactatele sunt bogate în zinc, iar fierul îl găsești în produse precum spanac, broccoli, linte și năut

●      acizii grași Omega-3, pe care îi găsești în peștii grași, nuci și semințe, susțin funcția cerebrală

●      proteinele, din carne albă, pește și fructe de mare, care sunt importante pentru musculatură și echilibrul energetic.

Evită mesele prea abundente seara, pentru a nu obosi sistemul digestiv, și optează pentru gustări sănătoase pentru a-ți menține energia constantă pe tot parcursul zilei.

Practică regulat activitatea fizică preferată

Exercițiile fizice efectuate în mod regulat sunt o metodă de a crește nivelul de energie și de a reduce oboseala. Nu este nevoie să faci un sport de performanță. Poți să faci, în schimb, plimbări zilnice, să practici yoga, să mergi cu bicicleta sau să alergi. Optează pentru o activitate care îți place, pentru a maximiza beneficiile ei.

Alungă monotonia prin schimbarea rutinei cotidiene

Rutina zilnică poate contribui la instalarea oboselii. Fă mici schimbări în rutina cotidiană, fie că este vorba despre activități noi ori chiar simpla modificare a traseului zilnic de la serviciu acasă. Acestea te pot ajuta să-ți recapeți interesul pentru viața de zi cu zi. Expunerea regulată la lumina zilei poate îmbunătăți starea de spirit și regla ritmul circadian. Poți face pauze să ieși la aer liber în timpul zilei, chiar dacă este vorba doar de zece minute. Lumina naturală poate stimula producția de serotonină, hormonul stării de bine.

Petrece timpul cu cei dragi

Relaxarea este un element foarte important în strategia de combatere a oboselii de sfârșit de an. Acordă-ți timp liber, ia-ți câteva zile de concediu, dacă este posibil, și dedică-ți timp propriei persoane, familiei și prietenilor. Momentele petrecute împreună cu cei dragi pot fi revigorante și pot contribui la consolidarea legăturilor sociale.

Gestionarea oboselii de sfârșit de an necesită un cumul de măsuri simple, dar eficiente. Cu ajutorul lor, îți poți recăpăta energia necesară pentru a păși într-un nou an cu vitalitate și entuziasm.

Sursa foto: Freepik



Recente pe Ok! Magazine

Muntele Athos   shutterstock 1145361107 jpg
okmagazine ro (1) jpg
prajituri jpg
Cinci direcții inovative în domeniul resurselor umane jpg
Iată 3 cadouri pe care soția ta le ar aprecia și la care nu te ai fi gândit niciodată! jpg
Cum ar trebui sa amenajezi camera copilului jpg
Milano design week 3 jpg
cum să ai o siluetă de vis jpeg
Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg