Greșeli de nutriție și fitness pe care le faci de Paște
Post, apoi mâncat în exces
Una dintre cele mai comune greșeli de Sărbători este să exgerăm cu alimentația după ce am ținut post. Dacă mâncăm prea puțin înainte de zilele festive, corpul intră într-un mood de foame.
Ritmul metabolic încetinește, hormonii foamei își fac de cap, iar organismul se pregătește să depoziteze grăsimile. Inevitabil, pofta de mâncare se intensifică și este imposibil să nu mâncam în exces, atunci când revenim la meniul normal. Pentru a preveni supraalimentarea, urmează o rutină regulată de alimentație. Ia trei mese pe zi, echilibrate din punct de vedere nutrițional, și nu sta mai mult de șase ore fără să mănânci.
Liber la alcool
De Sărbători, atenția cade pe alimentație și uităm de celelalte ispite nocive pentru siluetă. Băuturile alcoolice cu foarte multe calorii goale. Cel mai înțelept este să limitezi consumul la două băuturi, în cazul bărbaților, și una în cazul femeilor. Nu uita de apă, o băutură care este chiar recomandată, pe tot parcursul zilei. Hidratarea corectă ajută la controlul caloriilor și la funcționarea optima a metabolismului.
Un pui de somn după masă
După o masă copioasă, mulți oameni simt nevoia să se întindă sau chiar să tragă un pui de somn. Nu este nimic în neregulă să-ți aloci puțin timp pentru siestă. Cu toate acestea, prioritizarea mișcării este un aspect important în zilele festive, când toți ne simțim un pic leneși. În perioada Sărbătorilor, consultă-ți corpul pentru a-i înțelege nevoia de mișcare. S-ar putea să te simți umflat după o masă copioasă și să observi că o plimbare în jurul blocului îți va face bine. Fă câțiva pași și încearcă să combați sedentarismul cât mai mult posibil!
Pauză de la exercițiile zilnice
De Sărbători ești tentat să pui pe pauză programul tău regulat de fitness, cu pretextul că ai și tu dreptul la câteva zile de răsfăț. Exercițiile fizice sunt incredibil de benefice pentru sănătatea fizică și mentală și pentru întărirea sistemului imunitar, iar o pauză riscă să se transforme într-un obicei. Deoarece sărbătorile sunt o perioadă agitată, poate fi o idee bună să faci mișcare dimineața, înainte ca ziua să se aglomereze și să înceapă să apară scuze. Iar zilele călduroase de primăvara sunt un prilej bun ca tu să combini mesele în familie cu ieșirile active.
Masa de Paște, pro sau contra?
Cornel Moca, specialist sportiv și nutriționist, ne-a explicat ce preparate tradiționale de Paște să evităm, ce combinații sunt nocive pentru sănătate și siluetă și cum să ne împărțim meniul.
Drob
„Comparativ cu alte alimente de Paște, nu pot spune că e atât de nociv. Dar eu recomand să fie alcătuit din maximum două treimi organe și o treime legume verzi. Dacă ingredientele sunt fierte, pot spune că are nutrienți, la care se adaugă și verdețurile din compoziție. Dar și acesta trebuie consumat cu moderație”, spune Cornel.
Friptură de miel
„Carnea de miel e un aliment acid, așa că se recomandă să fie consumată cu alte alimente alcaline precum salata și legumele fierte sau gătite pe grătar. Astfel, datorită conținutului de fibre, se previne constipația și se aduce un plus de alcalinitate și nutrienți organismului. Iar carnea de miel se prepară și ea pe grătar sau se fierbe.”
Dulciuri tradiționale
„Pasca, cozonacul, prăjiturile sunt mult mai periculoase decât friptura de miel, de aceea nu se recomandă consumul după masă, ci la o distanță de câteva ore și în cantități mici. Muți consumă dulciuri imediat după ce au terminat drobul, friptura etc. Treaba asta duce la disconfort, balonări, aciditate gastrică, reflux gastroesofagian, stare generală de rău și multe alte probleme.”
Foto: Shutterstock