Horia Tecău, decorat de Familia Regală cu o distincţie pe care doar câteva personalităţi o pot primi
Recent retras din activitatea competiţională, marele tenisman român a fost decorat la Palatul Regal de Majestatea Sa Margareta.
Zilele trecute, Majestatea Sa Margareta a conferit câteva distincții unor instituții, organizații și personalități din România, din Republica Moldova, continuând astfel o tradiţie a Casei Regale din preajma zilei de de naștere a Regelui Mihai.
Astfel, în sala Tronului din Palatul Regal, în interiorul căruia funcţionează astăzi Muzeul Național de Artă al României, mai multe personalităţi au fost prezente la ceremonie, printre ele şi marele tenisman român Horia Tecău. Acesta a avut surpriza să primească, chiar din mâna Custodelui Coroanei, Crucea Casei Regale a României. Aceeaşi distincţie le-a fost înmânată, în aceeaşi seară, şi fostului ambasador român la Paris, Luca Niculescu, şi Arhiepiscopului Timotei al Aradului. Pe lista celor decoraţi cu Crucea Casei Regale au mai fost şi Ion Caramitru, Dana Deac, Frédéric Mitterrand (nepotul fostului preşedinte francez), Doina Levintza, Ştefan Câlţia, Cătălina Buzoianu, Oana Pellea, Michèle Ramis (ambasadoarea Franţei la Bucureşti).
"Sunt extrem de onorat și de recunoscător pentru distincția primită de la Casa Regală a României - Crucea Casei Regale. Mă bucur că pot inspira tinerele generații să își descopere pasiunea pentru sport și îmi doresc să pot face acest lucru pentru cât mai mulți copii. Prin sport putem construi o lume mai bună și un viitor mai frumos pentru copiii României", a scris Horia Tecău într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.
Despre Crucea Casei Regale şi ce obligaţii îi revin celui decorat
Potrivit site-ului oficial al Familiei Regale, Crucea Casei Regale a României a fost instituită la 10 mai 2008, prin ordinul Majestăţii Sale Regelui Mihai I. Decoraţia poate fi acordată unor membri ai Casei Majestăţii Sale ori colaboratorilor Casei Regale a României sau unor personalităţi din România sau din străinătate - dar numai unui număr de maximum 200 de personalităţi în viaţă.
Crucea Casei Regale este din argint masiv (925) şi email albastru. Pe faţă, decoraţia are, în mijlocul crucii de argint emailate un cerc în care se află cifrul personal al Majestăţii Sale Custodele Coroanei. Pe verso, acelaşi cerc are Stema Regală.
Posesorii Crucii Casei Regale pot purta decoraţia cu ocazii speciale, la costum închis, smoking sau frac, nu la ţinute sport sau de zi cu zi.
Totodată, posesorii Crucii Casei Regale a României vor sărbători ziua Crucii Casei Regale în fiecare an la 26 martie, ziua în care Carol I a devenit Rege al României, prin votul reprezentanţilor naţiunii.
FOTO: Daniel Angelescu/Casa Majestăţii Sale