Idei de vacanță rurală: patru destinații country-chic pe plai românesc
Veșnicia s-a născut la sat. Și continuă să trăiască acolo, în locurile acelea unde nimeni nu se grăbește, iar ziua pare că are câteva ore în plus. Timpul trece mai lent, dar mai frumos, la țară, iar noi vrem să-ți prezentăm farmecul unui tip de turism aflat în plină expansiune și la noi: cel rural.
Poate că acest text va trezi ceva nostalgii în cei care-au copilărit la țară, la bunici. Ei sunt, până la urmă, publicul țintă al din ce în ce mai numeroaselor case de vacanță sau retreaturi apărute în zonele rurale la noi, care invită românul să guste dintr-o escapadă autentică, în care simplitatea vieții de la țară se îmbină, da data aceasta, cu confortul modern, dar într-un mod care face pace cu trecutul. Vorbim de respectul pentru artizanatul românesc, pentru arhitectura de altădată și pentru toate acele detalii fizice care vorbesc despre viața bunicilor sau a străbunicilor noștri.
Vorbim despre locuri în care poți petrece un weekend cu prietenii, având o ușoară senzație că te întorci în timp, sau, de ce nu, în care poți organiza un eveniment important din viața ta, precum nunta sau botezul copilului. Sunt locuri în care experiența se trăiește în interiorul porților de lemn sculptat ca pe vremuri ale proprietății, fără să simți nevoia să te deplasezi pentru a desăvârși vacanța ta.
Escapade de-o zi în grădini boeme
Poți gusta din experiența escapadelor country-chic într-un loc aflat la doar 40 de minute distanță de Capitală, în satul Sitaru din apropiere de lacul Căldărușani, pe care proprietarii l-au numit simplu Grădina Sitaru. Un loc pentru evadare în natură și garden party-uri, care te poartă prin multe stări, încă de când îi treci pragul. Totul a pornit cu renovarea și restaurarea unei case vechi din paiantă, din anul 1960, cu respect față de modul în care se făceau lucrurile în trecut. S-au folosit materiale precum pânza de iută, trestia, papura sau stuful, anexele noi au primit acoperiș de șindrilă de Moeciu, au decorat prispa cu farfurii de lut și au dat viață unui vechi porumbar, transformat acum în zonă de relaxare și spațiu de luat masă. A luat naștere un mini retreat sătesc, cu o curte de 2500 mp care a devenit o „sufragerie de vară” cu multe spații de relaxare: o terasă mare acoperită, un umbrar din nuiele, o zonă cu baloți de paie, una cu șezlonguri sau hamace, o piscină cochetă și un loc de luat masa.
Dacă locuiești în partea de vest a Capitalei îți va fi mult mai ușor să ajungi într-un alt astfel de loc desprins parcă din povești. Numele lui este Ulița – Deal și se mai recomandă a fi o seră pentru oameni și plante.
Într-adevăr, această destinație rurală cu grădină ca-n “Marile Speranțe” și cu căsuțe care și-au păstrat farmecul neaoș se află în vârful unui deal din comuna Crevedia Mică (Giurgiu). Un loc cu valoare sentimentală pentru proprietari, în care-au trăit bunicii lor și-n care nepoții au restaurat, azi, tot ce le amintea de copilărie: casa cu prispă, bucătăria de vară, cuptorul cu lemne, solarul cel vechi... Pe lângă toate acestea, în curtea cu spațiu generos a mai apărut o surată modernă, o căsuță decorată în stilul "japandi" (mix de stiluri între japonez și scandinav). Pe lângă rolul ei primordial, de a fi închiriată, aceasta este și un fel de boutique maison: cu obiecte recondiționate găsite de gazdă, cărora li se pot alătura și cele donate de prieteni sau chiar de oaspeți. Locul a fost gândit în mod special pentru grupuri mari de prieteni, iar sera pentru evenimentele de tot felul, dar chiar și o zi petrecută aici devine o experiență și o vacanță în sine.
Poveste cu măguri și case muntenești
Ceva mai spre munte, în județul Prahova, poți experimenta tradiționalul românesc nealterat de alte stiluri. Satul Banului este o casă de oaspeți situată în comuna Măgureni și construită după principiile arhitecturii autohtone, cu materiale recuperate de la casele din sat și cu un aspect inspirat din casele țăranilor din această zonă. Gospodăria a fost construită în 2012 și amenajată în stil tradițional muntenesc. Aici și-au găsit locul obiecte vechi, grinzi și lemne vechi de peste o sută de ani, de la casele dărâmate, și obiecte tradiționale din poduri și gospodării, colecționate timp de peste 15 ani de către proprietari. Casa de oaspeți conține, printre altele, un hambar cu camere de închiriat, o căsuță pentru o familie, bucătărie de vară, grădină de legume, un spațiu central pentru foc de tabăra și o livada generoasă. În spatele gospodăriei se află măgurile împădurite, numai bune pentru plimbări în natură și adunat gândurile, în liniște.
Întoarcere în timp, pe vremea sașilor
Ne deplasăm mai sus pe hartă, în Transilvania, către o altă experiență rurală extraordinară, cea de la Casa Noah din satul Richiș, județul Sibiu. Acolo, un cuplu format dintr-un neamț și o româncă au recondiționat superb mai multe case săsești și au creat ceea ce poartă numele de Richiș Casa Noah Experience House. Este vorba despre un concept de turism familial, cu întoarcere la natură și la tradiția autentică săsească, și despre case săsești vechi de sute de ani, la care proprietarii au intervenit minimal, fără să schimbe aerul boem și vechi, de poveste, al acestora. Ca de exemplu acoperișul, aproape intact, cu doar câteva țigle sparte, neschimbat tocmai pentru a nu interveni asupra aerului vintage al casei. Casele au între 80 și 120 mp, iar curțile interioare au puțin peste 600 mp fiecare, și tot decorul din această gospodărie este boem și poetic. Mai mult, această cazare oferă, pentru cine dorește, o experiență tradițională supremă: se poate dormi chiar și în pod sau în șură. Aici, trecutul nu este dat uitării, dimpotrivă, urmele lui sunt cât se poate de la vedere, ca de exemplu lada de zestre veche de 200 de ani care tronează într-una dintre camere sau fotografiile extrem de vechi, alb-negru, ale oamenilor care au locuit, cândva, în aceste case.
Da, România are un piesaj rural de poveste, autentic, cu oameni, case și obiceiuri care păstrează parfumul vremurilor de altădată. Mulți dintre aceștia sunt orășeni sătui de spațiul urban, care caută bucuria verilor petrecute la sat, la bunici, și care-ți oferă, la rândul lor, posibilitatea de a-ți retrăi copilăria, chiar și preț de-un weekend, în casa lor de la țară.
Foto: PR