Île de Ré – Vama Veche a francezilor

21 septembrie, 2015
06f8f0ea2d29f110f8ae9ac9ad4d68ac jpeg

Prelungeşte-ţi vacanţa cu o escapadă în insula de pe coasta Atlanticului, refugiul celor dornici de libertate, aventură şi natură în stare brută.

image

Plată şi nisipoasă, uneori transformată în dune înalte, create de vânt, coasta franceză a Atlanticului era, până acum un secol, sălbatică şi neospitalieră. Dar după ce francezii au plantat intensiv pini, ca să împiedice dunele să pătrundă prea mult în interiorul continental, întinderile de nisip s-au transformat în plaje mirifice, la mare căutare printre iubitorii de surf.

image

La 3 km în largul ţărmului, foarte aproape de La Rochelle, în nordul provinciei Charente Maritime, se află o insulă sălbatică şi destul de puţin cunoscută turiştilor obişnuiţi, ceea ce o revendică drept locul ideal pentru concediile liniştite.

image

Aici sunt două dintre cele mai frumoase sate ale Franţei, a căror arhitectură s-a păstrat graţie localnicilor care au rezistat tentaţiei modernizării. Şi, chiar dacă n-au atâta soare şi nisip ca în sud, iar Atlanticul nu e Coasta de Azur, satele monument istoric de pe Île de Ré sunt astăzi destinaţia de vacanţă preferată a francezilor familişti, dar şi a celor dornici de libertate, aventură şi natură în stare brută.

image

Mulţi francezi şi-au cumpărat case de vacanţă aici, iar cei din La Rochelle, Niort şi din sud-vestului Franţei îşi petrec weekendurile în acest loc. Cei mai mulţi turişti vin în gazdă la localnici. Casele lor sunt modeste şi văruite în alb (ceea ce a dat locului supranumele de Insula Albă), cu ziduri înalte, năpădite de grădini sălbatice cu lavandă, nalbă, gura-leului, margarete, albăstrele şi mimoze.

image

Île de Ré este o oază de armonie, cu micii săi producători şi artizani, care se întrec să-şi vândă produsele bio: săpunuri de casă, ulei de măsline, aşa-numitele flori de sare, cartofi dulci, stridii de cultură, brânză de capră, miere, dulceţuri, ciocolată, îngheţată şi prăjiturele uscate cu migdale şi nuci, pregătite după reţete tradiţionale, ce fac faima locului.

Cum ajungi în Île de Ré?

Situată la 30 de minute de La Rochelle, insula îşi aşteaptă turiştii fie pe mare, acostând în porturile La Flotte sau Saint-Martin, fie venind dinspre La Rochelle pe podul Ré, lung de 3 kilometri, inaugurat în 1988. Ca să ajungi în La Rochelle, ai la dispoziţie cursa aviatică din Bucureşti spre Nantes (de la 482 €/pers./ dus-întors) şi de-acolo cu autocarul spre La Rochelle ori zborul din Bucureşti spre Lyon (de la 237 €/pers./dus-întors) şi conexiunea spre La Rochelle (de la 55 €/pers./dus-întors). Nu ai nevoie de viză.

image

Unde te cazezi?

Pe insulă sunt multe hoteluri şi campinguri, dar se pot închiria şi case de vacanţă, vile cu piscină ori camere în casele localnicilor. Pentru cei care vor să se simtă ca în Vama Veche, există o mulţime de sate de vacanţă (Montamer, Ré La Blanche, Le Village Océanique, Odesia Vacances, La Salicorne) transformate în adevărate paradisuri, cu piscine, terenuri de tenis, volei, ping-pong, petanque, biciclete, etc. Acestea oferă multiple activităţi pentru copii şi adolescenţi.

image

Vila Loca Île de Re din St. Martin poate fi închiriată cu 250 € în weekend şi cu 1.300 €, în restul timpul săptămânii. Poziţionată la 100 m de port, lângă piaţă, pe o străduţă liniştită, vila are o capacitate de opt locuri. Şi ca ea pot fi găsite nenumărate alte spaţii de cazare similare.

image image

Dacă te numeri printre turiştii mai pretenţioşi, în La Flotte, la 20 de minute de aeroportul La Rochelle-Île de Ré, hotelul Richelieu oferă camere la preţuri cuprinse între 210 şi 285 €, în funcţie de dotare şi de priveliştea pe care o oferă, la ocean sau spre grădini. Pentru alţi 20 € ţi se oferă şi micul dejun, cu produse bio de pe insulă. Complexul este dotat cu sală de fitness, saună şi SPA, iar restaurantul hotelului oferă clienţilor un meniu gourmet şi preparate din peşte şi fructe de mare.

image image
image

Cum de distrezi?

Plajele întinse, ca La Flotte şi Le Bois Plage, se aglomerează încă din luna mai şi atrag turiştii până la sfârşitul lui septembrie. Graţie poziţiei geografice a insulei, care asigură de-a lungul întregului an vânt şi valuri prielnice, cei mai mulţi vin aici pentru surf, windsurf, kitesurf şi navigaţie. Dar sunt şi amatori de canoe, catamaran, talazo-terapie, golf, călărie şi tenis.

Cluburile de yachting din La Flotte organizează regate pentru veliere.

image image

Alte baze nautice se găsesc şi la Rivedoux-Plage, La Couarde, Ars sau Les Portes. Iar pentru ca toate gusturile să fie satisfăcute, localnicii au amenajat în fiecare sat terenuri de tenis, de petanque, săli de gimnastică şi de dans.

image image

Iubitorii de natură se pot bucura de salinele şi pădurile de pini maritimi, printre care şi cea de la Trousse-Chemise, de care auzeam demult în cântecele lui Charles Aznavour.

Pe Île-de-Ré ai parte şi de monumente istorice. Cel mai apreciat de turişti este Farul Baleines, ce poate fi văzut de la o distanţă de 39 km.

image

Vechiul far

Un altul, mai vechi şi mai scund, a fost construit în epoca Vauban, în 1682. Incintei de la Saint-Martin-de-Ré, cu cele două porţi ale sale, cu citadela construită pentru a se apăra de englezi, cu spitalul, numeroasele corpuri de gardă şi o pulberărie, li se adaugă fortul La Prée, de la La Flotte şi cele două redute de la Rivedoux-Plage şi de la Martray. Merită să vizitezi şi Biserica Saint-Étienne de la Ars-en-Ré, cu un turn ce servea drept punct de orientare pentru pescari, în secolul al XV-lea, dar şi Saint-Martin, puternic afectată în timpul războaielor religioase, Sainte-Marie, cu turnul ei de secol al XV-lea, şi Nôtre-Dame-de-Ré, cu ale sale ruine ale abaţiei cisterciene.

image

  

image image

Una dintre curiozităţile insulei, care face deliciul copiilor, sunt măgarii lăţoşi cu pantaloni. În epoca medievală, ţăranii care cărau sare din Poitou, le puneau măgarilor lor pantaloni ca să-i protejeze de ţânţari. În 1977, mai rămăseseră doar 40 de măgari lăţoşi pe insulă, dar sătenii au reuşit să le sporească numărul, iar astăzi sunt o atracţie turistică.

image

Ca distracţii nocturne, există câteva discoteci şi baruri, plasate mai ales în centrul insulei. Dar restaurantele sunt cele care atrag cei mai mulţi clienţi, datorită meniurilor cu specialităţi locale. Pentru gourmets, există restaurantul „Motanul încălţat“, care va împlini curând 100 de ani de la inaugurare.

Şi ca să iei cu tine ceva din spiritul insule, magazinele de artizanat au o bogată ofertă meşteşugărească, de la pictura pe mătase la sticlărie, bijuterii, tapiserie, mobilier vechi, restaurat şi contemporan.

Cu cine te poţi întâlni?

Dintre celebrităţile de top, Prinţesa Caroline de Monaco şi Johnny Depp sunt cei mai fideli turişti ai insulei.

image


Recente pe Ok! Magazine

Holy Molly x Zodier jpg
Connect R Arene 9 iun 2024 4678 jpg
zgarieturile fine nu vor mai fi o bataie de cap solu ii rapide i eficiente de detailing auto jpg
banner Publisol jpg
NEVERSEA Ziua Donatoruluo png
FotoJet Elisabeta și Jeanette jpg
Razvan Simion și Daniel Pavel nunți colaj jpg
Pepe și Yasmine nunta, Instagram (6) (1) jpg
Zrzut ekranu 2024 06 03 100706 png
Cum poti deveni un creator de continut de succes Top 3 sfaturi utile jpg
Vrei sà devi un jucÃtor mai bun Iatà de ce ai nevoie jpg
neversea foto facebook
mihaela bilic facebook jpg
Justin Bieber si Kim Kardashian, pe lista neagra a Ferrari   FOTO Instagram jpg
Femeie în top negru PNG
okmagazine ro (3) jpg
”A fost o fată ca niciodată”, operetă experimentală în premieră națională
Bruce Dickinson BD 2024 new photo clean jpg