Împărăteasa Romy Schneider

16 august, 2016
romy schneider london jpeg

Imaginea ei fascinează şi azi, graţie sensibilităţii şi frumuseţii cu care a cucerit lumea în rolul Împărătesei Sissi. Chiar dacă s-a stins atât de devreme, punându-şi capăt vieţii la doar 43 de ani, după ce suferinţa dramelor prin care trecuse devenise insuportabilă. În urma ei, a rămas o nemuritoare iubire cu Alain Delon...

A trăit doar 43 de ani, dar imaginea ei în cinematografia europeană e nemuritoare.

Despre sensibilitatea ei am vorbit chiar la începutul acestei veri, cu producătorul hollywoodian Iain Smith, care o cunoscuse când lucrase cu ea la pelicula La mort en direct, din 1980, în regia lui Bertrand Tavernier. “În acea vreme, Romy trecea prin cea mai dificilă perioadă din viaţa ei”, mi-a povestit Iain.” Fiindcă era o persoană extrem de sensibilă şi fragilă… De altfel, alegerea ei de a se sinucide i-a dovedit fragilitatea. Când filma, înainte de fiecare scenă, Bertrand avea un ritual: o îmbrăţişa lung şi îi şoptea ceva la ureche. Ea avea nevoie de asta. Avea nevoie să fie susţinută secvenţă cu secvenţă, până la sfârşitul filmului. Romy avea un fiu superb, David, care a murit, căzând de la fereastra apartamentului lor în Paris, la un an după ce noi am filmat… Când am aflat asta, toţi cei din echipă ne-am dat seama că pentru Romy a fost lovitura finală şi că nu va supravieţui mult acestei pierderi. Aşa a şi fost. Am pierdut-o şi pe ea anul următor. Era atât de vulnerabilă şi introvertită… Şi simţi cumva fragilitatea asta privindu-i filmele.”

Născută Rosemarie Magdalena Albach în 1938 în Viena, Romy a fost fiica cuplului de actori Magda Schneider şi Wolf Albach-Retty, fiind însă mai mult crescută de bunici în Bavaria. Ulterior, părinţii ei au divorţat, iar Romy a fost dusă la un internat, dar nici nu intrase bine în adolescenţă, că ştia deja că vrea să facă aceeaşi meserie ca a părinţilor ei. A şi debutat, de altfel, curând, în 1953, la 15 ani, alături de mama sa, în pelicula Wenn der weiße Flieder wieder blüht (When the White Lilacs Bloom Again). Şi doar doi ani mai târziu, începeau filmările pentru filmul Sissi, dedicat vieţii Împărătesei austriace Elisabeta. Romy devenise deja un star în acel moment, iar producţia a avut un asemenea success, încât s-a transformat în trilogie, aducându-i faima internaţională. Şi poate că ar mai fi existat şi un al patrulea film cu Sissi, dacă tânăra actriţă nu l-ar fi refuzat, dornică să-şi diversifice rolurile şi să iasă de sub tutela tatălui, care-i manageria cariera.

Şi atunci s-a întâmplat filmul Christine, din 1959. Romy era splendidă. Avea doar 21 de ani şi cine putea rezista privirii ei fermecătoare? Juca alături de Alain Delon, iar cei doi s-au îndrăgostit la prima vedere, ajungând să formeze unul dintre cele mai iubite cupluri ale cinematografiei europene. O iubire care i-a marcat pe amândoi pe viaţă… O recunoaşte Delon însuşi, care la 80 de ani spune că îşi petrece majoritatea timpului contemplând trecutul… Un trecut care gravitează în jurul unei adânci nostalgii ce poartă numele de Romy Schneider. De altfel, Alain recunoaşte că nu se mai poate uita nici măcar un minut la filmul din 1969 La Piscine, în care el a jucat alături de o Romy, care nu mai era iubita lui la acea vreme…  Scenele sunt prea sureroase pentru bătrânul Delon.

Alain şi Romy, o iubire nemuritoare...

La începutul anilor '60, Romy şi Alain se iubeau cu o aşa intensitate, încât credeau că va dura toată viaţa. Se mutaseră împreună la Paris şi chiar se logodiseră! Pentru el, Romy întorsese spatele industriei germane de film, dedicându-se actoriei în Franţa, o alegere pentru care publicul german a criticat-o aspru – în vreme ce francezii o adorau. Totuşi, în 1964 dragostea dintre Alain şi Romy s-a destrămat, fără ca cei doi să dorească să dea vreodată o explicaţie. În irmă cu doar cinci ani, Delon îi arăta unui jurnalist fotografiile ei pe care el continuă să le păstreze în portofel, ca să le aibă mereu cu el… Actorul a recunoscut nu o dată că ea a fost iubirea vieţii lui. Şi i-a impresionat până la lacrimi pe fanii actriţei cu scrisoarea pe care i-a scris-o la moartea ei, după 20 de ani de la logodna lor… “Mă uit la tine cum dormi. Sunt lângă tine, lângă patul tău… Îmi voi lua cel mai lung «Adio» de la tine, Puppelé. Aşa-ţi spuneam, mai ţii minte? (…) Ne-am iubit fără cuvinte la început. După câteva luni, eu tot nu vorbeam germana, dar tu vorbeai atât de bine franceza, încât am jucat împreună teatru în Franţa. Visconti ne regiza. El ne-a spus că avem între sprâncene aceleaşi riduri care formează un V ce simbolizează furie, teama de a trăi şi anxietate… El îi spunea «V-ul lui Rembrandt» fiindcă acelaşi semn apărea în autoportretele pictorului. Mă uit la tine cum dormi. V-ul lui Rembrandt nu mai apare. Acum nu te mai temi de nimic. Şi nu te mai simţi vânată. Vânătoarea a luat sfârşit, iar tu te poţi odihni, în sfârşit”, scria Alain Delon.

După succesul înregistrat în piesa 'Tis Pity She's a Whore, alături de Delon, pusă în scenă la Théâtre Moderne din Paris, Romy a fost nominalizată la un Glob de Aur pentru rolul din drama The Cardinal şi şi-a sporit popularitatea cu rolurile din Good Neighbor Sam, cu Jack Lemmon, şi What's New, Pussycat?, alături de Peter O'Toole, Peter Sellers şi Woody Allen. Între timp, se despărţise de Alain Delon, rămânând prietenă cu el (de-asta au şi continuat să joace împreună după despărţire) şi începuse o relaţie cu actorul şi regizorul german Harry Meyen, cu care s-a şi căsătorit în iulie 1966, mutându-se la Berlin. În acelaşi an, Romy i-a dăruit un fiu, pe David.

Alain şi Romy, în pelicula Piscina.

În 1968, a filmat pelicula încărcată de erotism Piscina – cu Alain Delon. Motiv pentru ca tabloidele să spere cu disperare la o împăcare… Toată vâlva făcută în jurul acestui film l-a afectat profund pe Harry Meyen, marcând începutul sfârşitului. Doar un divorţ ar fi fost poate suportabil pentru Romy. Dar la câţiva ani de la despărţirea lor, Harry s-a spânzurat, aruncând-o pe Schneider într-o suferinţă cumplită. Se considera vinovată pentru gestul lui. O ultimă încercare de a-şi găsi fericirea a făcut-o chiar alături de secretarul personal, Daniel Biasini, cu care s-a măritat în 1975. Romy a avut o fiică în această a doua căsnicie, pe Sarah Magdalena, şi ea actriţă astăzi.

Actriţa franceză Sarah Biasini (39), fiica lui Romy Schneider.

Mariajul n-a durat decât şase ani, până în acel fatidic 1981... Anul în care fiul ei, David, a murit într-un accident stupid la vârsta de doar 14 ani. Din acel moment, Romy nu şi-a mai putut reveni. S-a refugiat în alcool, pe 29 mai 1982 fiind găsită moartă în apartamentul ei din Paris… O moarte considerată un suicid provocat de amestecul de alcool şi somnifere.  Producătorul de film Laurent Pétin, cu care se afla într-o relaţie în acea perioadă, a încercat s-o apere, spunând că făcuse stop cardiac fiindcă avea inima foarte slăbită în urma unei operaţii la rinichi pe care o suferise cu câteva luni în urmă. Alain Delon nu a fost prezent la înmormântare, dar asta doar fiindcă nu a dorit să-şi expună durerea în văzul tuturor. “Îmi e greu să recunosc, dar n-aş fi vrut s-o văd la 70 de ani. Mai bine c-a plecat mai devreme şi a rămas mereu frumoasă!”, a spus cu amărăciune starul francez care a aranjat ca fiul ei, David, să se odihnească lângă ea. “Ai fost atât de frumoasă! Ştii, pentru tine am învăţat, totuşi, puţină germană: Ich liebe dich, meine Liebe!”, a scris actorul în Paris Match.



Recente pe Ok! Magazine

Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg
5 stiluri de design care se potrivesc perfect cu o bucătărie open space jpg
Ghid de intretinere pentru prelungirea vietii masinii de spalat jpg
Cum să alegi aparatul de vidat potrivit pentru nevoile tale jpg
Cum să îți planifici călătoria perfectă cu ajutorul unui serviciu de închirieri mașini jpg
okaymagazine ro friteuza cu aer cald  jpg
Prăjitura emblematică a Insulei Capri, Pixabay (1) jpg